Kennisplatform voor Oost Nederland

26 studenten ROC van Twente starten keuzedeel Kennismaking met Nederlands ondersteund met Gebaren

Geplaatst op 7 oktober 2021
Landelijke primeur: 26 studenten ROC van Twente starten keuzedeel Kennismaking met Nederlands ondersteund met Gebaren

Studenten en docenten merkten in de praktijk dat er in zorginstellingen veel behoefte is aan Nederlands ondersteund met Gebaren. Het maakt de drempel om met cliënten te communiceren lager. Bij NmG wordt er gebaard terwijl je praat; de gebaren ondersteunen je communicatie. Zo kan iemand beter begrijpen of aangeven wat er wordt bedoeld. Daarom ontwikkelde ROC van Twente het keuzedeel ‘Kennismaking met Nederlands ondersteund met Gebaren’ voor studenten Maatschappelijke Zorg niveau 4. Een landelijke primeur, omdat iedere mbo-school in Nederland aan de slag kan met dit gloednieuwe keuzedeel.

Inmiddels volgen 26 studenten het keuzedeel, waarin ze de basistheorie van Nederlands ondersteund met Gebaren (NmG) leren. Ze kennen basisgebaren op thema’s als dagen van het jaar, feest, in en om het huis en dieren. Hoe fijn is het dat studenten in de praktijk in ieder geval aan hun cliënten kunnen vragen of iemand zin heeft in koffie met een koekje of om aan te geven hoe mensen zich voelen? Met het keuzedeel hoopt ROC van Twente de studenten te enthousiasmeren om hierin verder te gaan, bijvoorbeeld door NmG-cursussen te gaan volgen en hier diploma’s voor te gaan behalen of om bijvoorbeeld te kiezen voor een vervolgopleiding doventolk. 

Geen Irma Sluis

‘Nederlandse Gebarentaal’ en ‘Nederlands ondersteund met Gebaren’ zijn twee verschillende dingen. Nederlandse Gebarentaal (NGT) zie je op televisie (Irma Sluis van de persconferenties). Dit is een erkende taal voor mensen die doof zijn. Bij Nederlandse Gebarentaal wordt er alleen gebaard, niet gesproken. Nederlands ondersteund met Gebaren (NmG) wordt toegepast bij mensen die op wat voor manier dan ook moeite hebben om communicatie te begrijpen of te uiten, bijvoorbeeld omdat zij doof of slechthorend zijn, een taalontwikkelingsstoornis hebben of (verstandelijk) beperkt zijn. 

“Het is toch eigenlijk iets geks dat wij niet met iedereen kunnen communiceren, zeker wanneer je de opleiding Maatschappelijke Zorg volgt. Hoe fijn zou het zijn als iedereen elkaar zou begrijpen aan de hand van de ondersteunende gebaren. ​​​​​​​Het voegt echt iets toe, daarom wil ik dit graag leren”.

Daan, 18 jaar, student Maatschappelijke Zorg

Toegankelijk voor alle mbo-scholen

Het keuzedeel is opgenomen in de landelijke databank van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB), zodat iedere mbo-school in Nederland de kaders van dit nieuwe keuzedeel bij SBB kan vinden en zelf aan de slag kan met de invulling hiervan. Het keuzedeel wordt gegeven door een docent van ROC van Twente, samen met een docent NmG bij Kentalis. Koninklijke Kentalis is een landelijke organisatie die mensen ondersteunt die slechthorend, doof of doofblind zijn of een taalontwikkelingsstoornis (TOS) of communicatief meervoudige beperking hebben. Zo worden vakkennis en niveau geborgen.

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: