Ondernemers luiden de noodklok: steeds meer beroepsgroepen kampen met tekort aan personeel. Over de hele breedte van de arbeidsmarkt is men op zoek, van koks tot docenten tot technische mensen.
“Het zijn juist die arbeidsmarkttekorten waar we vanuit VNO-NCW Midden extra hard aan werken”, vertelt regiomanager Wilma Elbertsen. “Als we nu vragen aan een bedrijf: wat is je grootste knelpunt de komende tijd, dan komt tekort aan goede professionals bijna altijd naar voren. We werken aan het aantrekken van meer mensen en halen daar alles voor uit de kast. Door jongeren te enthousiasmeren, zijinstroomtrajecten op te zetten en inclusief werkgeverschap te stimuleren. Maar net zo belangrijk is het om personeel te behouden. Een leven lang ontwikkelen speelt hierin een belangrijk rol. Ook hierbij helpen we onze leden en agenderen het bij partners op de arbeidsmarkt, zoals gemeenten, onderwijspartijen en het UWV.”
MKB!dee
Een mooi voorbeeld van slim bezig zijn met je huidige personeel, is te vinden in de Achterhoek. Wilma licht dat graag toe: “Samen met partners hebben we een samenwerkingsverband opgezet om ondernemers te helpen. Achterhoekse mkb-ers met een vraagbehoefte op het gebied van leren en ontwikkelen binnen de sector Techniek en Metaal, zijn gestart met het realiseren van een passende leercultuur. Zowel leidinggevenden als medewerkers worden hierin geholpen. Hiervoor hebben we MKB!Dee aangevraagd en toegekend gekregen, een investering in de regio van 200.000 euro. Zo zetten we in op het behoud van mensen en werken we aan concrete oplossingen.
Versnellen
Nijhuis Group in Winterwijk is een van de zes bedrijven die meedoen aan MKB!dee en investeren in een leven lang ontwikkelen. Het bedrijf is specialist in het maken van onderdelen voor varkensontharing. Aan het hoofd staat Carolien Nijhuis. “De reden dat we meedoen is vooral versnelling”, licht Carolien toe. “Door aan een project als MKB!Idee mee te doen kunnen we zelf sneller slagen maken. Wij doen al veel op het gebied van ontwikkeling, maar dat was in eerste instantie vooral gericht op het taakgerichte deel. De volgende slag is focus op het mensgerichte deel; gedrag en persoonlijke ontwikkeling. Je krijgt dan ook te maken met het ontwikkelen in een vorm die passend is bij de persoon. Bijvoorbeeld: hoe creëer je samen een onderlinge wisselwerking of sociaal leiderschap, of hoe kijk je naar waar elkaars kwaliteiten zitten? Dat is een ontdekkingstocht die je als werkgever en werknemer samen maakt.”
Concrete handvatten
“Het samenwerkingsverband moet een bundel van de best practices opleveren hoe je een leercultuur ontwikkelt. Dit kan dan als een stappenplan voor met name kleinere ondernemingen tot circa tien fte worden gebruikt”, zegt Carolien Nijhuis. “Zij hebben vaak niet de tijd en de kennis in huis om slagvaardig met dit thema aan de gang te gaan. Op deze manier krijgen zij concrete handvatten: wat doe ik morgen, wat overmorgen en wat levert het me aan het eind van het jaar op? Zo draagt dit lerend netwerk bij aan behoud en instroom van medewerkers en dat willen wij graag als een olievlek verspreiden. Samen versterken we de kracht van onze regio.”
Op foto; links: Carolien Nijhuis, directeur-eigenaar Nijhuis Group, en rechts Wilma Elbertsen, regiomanager VNO-NCW Midden regio Achterhoek.