Bedrijven in de maak- en onderhoudsindustrie moeten in korte tijd zoveel mogelijk produceren. Helaas gaat er op de werkvloer de nodige tijd verloren aan het zoeken naar gebruiks- en verbruiksartikelen. “De juiste bedrijfsinrichting gaat deze tijd- en kapitaalverspilling tegen en maakt het mogelijk om slimmer en efficiënter te werken”, zegt Marcel Stappenbeld, Workstation & Storage Specialist bij de Hoffmann Group.
De Hoffmann Group staat bekend als Europa’s nummer 1-leverancier van kwaliteitsgereedschappen, verspaning, spantechniek, persoonlijke beschermingsmiddelen en bedrijfsinrichting. Onder bedrijfsinrichting vallen onder meer workstations, ESD-werkplekken, milieucontainers, kantoorinrichting en magazijninrichting. Stappenbeld gaat geregeld op bezoek bij bedrijven om hen hierover kosteloos en vrijblijvend te adviseren. “Tijdens mijn bezoek breng ik niet alleen in kaart welke wensen er bij de klant leven, maar ook welke ergernissen op de werkvloer weggenomen kunnen worden door een efficiëntere bedrijfsinrichting.”
LEAN en 5S
Het adviseren van bedrijven doet Stappenbeld bij voorkeur vanuit de LEAN-filosofie. Binnen deze business-strategie staat het creëren van waarde voor de klant in alle processen centraal. Een belangrijke pijler onder de LEAN-methode is het 5S-principe, dat bestaat uit de stappen Scheiden, Schikken, Schoonmaken, Standaardiseren en Systematiseren. Het toepassen van deze vijf stappen gaat verspilling (Muda) op de werkvloer tegen en zorgt voor een opgeruimde, georganiseerde en overzichtelijke werkplek.
Werken in area’s
Een effectieve manier om de LEAN-gedachte op de werkvloer te integreren, is volgens Stappenbeld door de werkvloer op te delen in verschillende area’s. “In de eerste area liggen alleen de tools die constant worden gebruikt, in de volgende area bevinden zich tools die minder vaak worden gebruikt. Bij het creëren van nog meer area’s ontstaat er een overlapping met area’s van collega’s. In deze area bevinden zich tools die medewerkers kunnen delen met een collega, zoals een palletwagen. Zo is het aantal gebruiks- en verbruiksartikelen per area te verminderen, wat leidt tot lagere kosten en minder zoeken naar spullen. Belangrijk is dat dit een continu proces is waar de werknemer niet mis mag grijpen en alles een vaste plek krijgt.”
Altijd aanpasbaar
Binnen het dynamische arbeidsproces in de maak- en onderhoudsindustrie verschuiven tools vaak tussen area’s. De Hoffmann Group biedt daarom werkplekken aan die volledig modulair zijn op te bouwen. Klanten ontvangen hiervoor een 3D-tekening of kunnen met behulp van een online configurator snel en intuïtief hun eigen GARANT Workstation samenstellen. In de configurator kan de klant onder meer kiezen voor rasterwanden met handig Easy Fix-hakensysteem. Daarnaast is er voor klanten een webbased eForm-configurator om eenvoudig een hardschuim lade-interieur te ontwerpen voor een vaste en overzichtelijke ordening van gereedschap. Dit is te combineren met materiaalbakken en verstelbare scheidingswanden.
Minder ergernissen
In een maak- en onderhoudsbedrijf is elke medewerker op de werkvloer gemiddeld 30 minuten per dag aan het zoeken naar spullen. Bij een medewerkersbestand van 30 FTE komt dit neer op 900 minuten verspilling (Muda) en een mogelijke besparing van 1 tot 2 FTE, rekent Stappenbeld voor. “De voordelen van een efficiëntere bedrijfsinrichting zijn merkbaar door de hele organisatie. Het reduceren van verspilling leidt tot minder zoekwerk en daarmee vooral ook tot minder ergernissen op de werkvloer. Hierdoor worden medewerkers positiever en productiever en bespaart het bedrijf op slimme wijze enorm veel tijd en kosten.”