Bij Euroma dreigen acties. De producent van kruiden- en specerijenmixen heeft donderdagavond een ultimatum van de FNV laten verlopen. Eric Brouwer, bestuurder van FNV Voedingsindustrie: ‘Voor een kruidenfabriek hebben ze bar weinig smaak toegevoegd aan hun voorstellen voor de nieuwe cao. Dus wij zien geen andere uitweg.’
De medewerkers hebben een eindbod van de directie afgewezen en veel van hen zijn bereid om actie te voeren. Hoe zij dit gaan doen, bespreken zij de komende dagen met de vakbond.
Overleg is vastgelopen
De onvrede onder de werknemers is groot. Hun cao liep af op 1 juli 2021. Het overleg over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst is vastgelopen. Het bedrijf wil niet verder gaan dan een loonsverhoging van 2% per 1 januari 2022. In anderhalf jaar tijd gaan de medewerkers er dan maar 1,3% op vooruit.
Er moet minstens 5% bij
Dat vinden zij veel te weinig. Zij eisen een eenjarige cao vanaf 1 juli 2021 en minstens 5% salaris erbij. Ook moet er voor alle medewerkers in ploegendienst tot 2026 een goede regeling komen waarmee zij eerder kunnen stoppen met werken (Regeling Vervroegde Uittreding).
In handen van Japanse investeerder
Euroma gooit het erop dat het bedrijf het financieel zwaar heeft, onder andere door een verhuizing, een overname en corona. Maar de aandeelhouders investeren alweer flink en het afgelopen jaar is de producent voor bijna een derde in handen gekomen van de Japanse Murabeni Corporation. Die wil het in de toekomst helemaal overnemen.
Een charmeoffensief
Brouwer: ‘Dat het even niet zo lekker gaat met Euroma merken de mensen op de werkvloer nog het meeste. Hun werkdruk is gestegen en zij moeten zich steeds flexibeler opstellen. Maar terwijl er weer overal geld in het bedrijf gestopt wordt, krijgen zij er bijna niks bij. De directie begint nu een charmeoffensief en wil het personeel op speciale bijeenkomsten vragen om begrip. Tijd en geld die ze in haar medewerkers zou moeten steken.’
Zeshonderd werknemers
Bij Koninklijke Euroma werken zo’n 600 mensen, inclusief uitzendkrachten, op locaties in Zwolle, Nijkerk en Schijndel. Zij maken onder andere mixen van kruiden en specerijen voor nasi, bami (Conimex), burrito’s en meer wereldgerechten. Verder ook Calvé pindakaas en satésauzen voor supermarkten als Jumbo en Albert Heijn.