Het opzetten van een slim laadnetwerk door het plaatsen van 500 laadpalen in Twente. Dat is de doelstelling van Stek, een project dat mede geïnitieerd is door de Green Business Club Twente (GBC Twente). Duurzame mobiliteit is een thema dat bij veel organisaties hoog op de agenda staat. In lijn met de ambitie van GBC Twente om vooral te doen in plaats van te praten, biedt Stek de mogelijkheid om direct over te gaan tot actie.
Stimuleren
Met een Stek laadplek stimuleren Twentse ondernemers slim en groen elektrisch rijden, voor zichzelf, voor hun medewerkers en voor hun gasten. Wanneer ze kiezen voor een Open Stek, bieden ze aan alle e-rijders de mogelijkheid om bij hen elektrisch te laden. IKT-deelnemer Campus Business Center in Hengelo heeft onlangs zes stuks bij haar bedrijfsverzamelgebouw laten plaatsen.
Duurzame laadnetwerk
Door een Stek te leasen, worden ondernemers onderdeel van het toekomstig grootste duurzame laadnetwerk van Nederland. Het Stek-aanbod is exclusief voor Twentse ondernemers. Hoe meer er geladen wordt hoe meer rendement Stek oplevert, ook voor de individuele ondernemer. Afhankelijk van de situatie kunnen ondernemers kiezen voor een Open Stek of Bedrijf Stek. Inmiddels zijn in Twente sinds april 2016 al twintig laadplekken gerealiseerd en breidt het Stek-netwerk zich steeds verder uit. Via de website kan een Stek worden aangevraagd. Ondernemers zijn dan nog maar twee stappen verwijderd van hun eigen Stek geïnstalleerd voor en door Twentse ondernemers.
Projecten
Stek is een initiatief van GBC Twente in samenwerking met Fudura, GreenFlux en Alfen-ICU en ondersteund door Industriële Kring Twente (IKT) en Cogas. De eind 2015 opgerichte stichting, die nauw samenwerkt met IKT, heeft een duidelijk doel: in 2025 is Twente de duurzaamste regio van Nederland. Naast Stek start GBC Twente hiertoe ook diverse projecten op het gebied van innovatie en duurzaamheid gekoppeld aan arbeidskrachten met afstand tot de arbeidsmarkt. Met concrete plannen gaan ondernemers, onderwijs en overheid gericht aan de slag. Ook is er een aantal Twentse bedrijventerreinen aangewezen voor potentiële verduurzamingprojecten. GBC Twente wil bij haar projecten de hulp inroepen van denktanks bestaande uit onder andere studenten van Universiteit Twente en Saxion.
GBC Twente werkt dus aan duurzaamheid in brede zin. GBC Twente wil haar deelnemers ondersteunen bij het bereiken van hun eigen duurzame en MVO doelstellingen, op een concrete manier.