In deze schaarse arbeidsmarkt direct beschikken over gemotiveerde medewerkers? Het klinkt onmogelijk, maar Olympia en opleidingsinstituut Technicom maken het in de regio Oost-Nederland waar met een uniek leerwerktraject. Hiermee draagt Olympia bij aan de groei van het mkb, de energietransitie en aan mobiliteit op de arbeidsmarkt.
Er zijn veel vakmensen nodig om de komende jaren de landelijke duurzaamheidsdoelstellingen te halen. De uitstroom uit het techniekonderwijs is klein. Bovendien sluit het reguliere onderwijs niet aan bij de snelheid en ontwikkelingen in de markt. Dat vraagt om anders kijken naar de arbeidsmarkt, zo stelt intercedent Nick Braakhekke van Olympia Oost-Nederland. Nick is gedreven het tekort aan energiemonteurs aan te pakken. “De huidige mismatch zit vaak in een inefficiënte wervingsstrategie. Veel bureaus en technische werkgevers zijn nog te kritisch. Er zijn nog steeds goede medewerkers, maar de winst zit in het loslaten van hard skills en verder kijken dan een cv. Dé oplossing ligt in het werven op soft skills, motivatie, drijfveren en talenten en inzetten op bij- en omscholing. Dan kunnen we op korte en lange termijn de markt succesvol bedienen, wat leidt tot groei van bedrijven en betekenisvol werk voor flexkrachten.”
Anticiperen met arbeidsmarktscan
Al geruime tijd speelt Olympia in op marktontwikkelingen door praktijkgerichte opleidingen te ontwikkelen voor schaarsteberoepen zoals operators, chauffeurs en digital marketeers. Daar is nu een ontwikkeltraject tot energiemonteur toegevoegd. “Als je de ontwikkelingen op de (regionale) arbeidsmarkt voor de toekomst goed in beeld hebt, kun je hierop vroegtijdig anticiperen”, aldus Nick. “Twee jaar geleden zijn we met Technicom in gesprek geraakt over het toekomstige tekort aan energiemonteurs. Vervolgens hebben we een arbeidsmarktscan uitgevoerd. Hoe ziet de doelgroep eruit, wat vinden ze belangrijk en hoe zijn zij bereikbaar? Welke scenario’s ontstaan? Het geeft inzicht in mogelijke oplossingen en stelt ons in staat het gesprek te voeren met kandidaten, het bedrijfsleven en onderwijsinstanties.”
Energie leerwerkrotonde
De energie leerwerkrotonde is erkend door de industrie en leidt mensen op voor een erkend mbo-diploma. Nick vertelt wat het traject zo uniek maakt: “Door onze goed vindbare vacatures, ons complete marktbeeld en onze gesprekken van betekenis met flexkrachten weten we (latent) werkzoekenden en werkenden te vinden. Mensen met de juiste competenties en motivatie, die we koppelen aan het bedrijfsleven. Zij werken direct mee in het bedrijf en volgen daarnaast online een opleiding. De deelnemers krijgen een e-docent en coach ter ondersteuning en Olympia begeleidt tijdens het traject. De energie leerwerkrotonde is ontzettend laagdrempelig voor zowel kandidaten als werkgevers. Olympia financiert de opleiding voor en kandidaten kunnen in- en uitstromen wanneer ze willen. Ze volgen modules en beginnen met niveau 2 assistent monteur. Als ze willen, kunnen ze doorleren tot zonnepanelenmonteur, monteur warmtepomp en/of laadpalen. Bovendien zijn de modules tijds- en plaatsonafhankelijk te volgen en wordt de theorie individueel aangeboden met veel praktijkfilmpjes. Dit sluit perfect aan bij het nieuwe leren én het geleerde is direct toe te passen in de praktijk.”
Oplossingen ontwikkelen
Bedrijven helpen groeien, mensen aan werk helpen dat er voor hen toe doet en een duurzame arbeidsmarkt. Dat is waar Olympia het voor doet. “We zijn geen opleider, maar beschikken wel over gemotiveerde kandidaten. En onze kennis, data en netwerk zetten we graag in om samen met werkgevers oplossingen te bedenken en te ontwikkelen. Dus we gaan graag in gesprek met bedrijven die te maken hebben met een schaarsteberoep!”