In de drie regio’s van Overijssel en Gelderland Noord steeg het aantal WW-uitkeringen in december licht door seizoensinvloeden. Over het hele jaar 2022 daalde de WW echter fors. De economische onzekerheden zijn daarmee nog niet terug te zien in de WW-ontwikkeling. Dit hangt samen met de personeelstekorten. Naar verwachting houden deze tekorten aan in 2023. Een belangrijke oorzaak is de vergrijzing: één op de tien werknemers is 60 jaar of ouder.
Toename WW-uitkeringen Stedendriehoek en Noordwest Veluwe door seizoen
Eind december 2022 verstrekte UWV 4.376 WW-uitkeringen in de Stedendriehoek en Noordwest Veluwe. Ten opzichte van vorige maand is dit een toename van 2,9% (+125 uitkeringen). Dit is vrijwel gelijk aan de landelijke toename van 3,0%. Deze stijging doet zich vaker voor in de wintermaanden, omdat er dan bijvoorbeeld minder werk is in de bouw en horeca. Ten opzichte van een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen nog steeds duidelijk lager. De regionale daling is 1.318 uitkeringen (-23,1%). Deze afname is iets groter dan de landelijke daling het afgelopen jaar (-22,2%).
Door seizoensinvloeden nemen Twentse WW-uitkeringen toe in december
Eind december 2022 verstrekte UWV 5.110 WW-uitkeringen in Twente. Ten opzichte van vorige maand is dit een toename van 4,0% (+196 uitkeringen). Dit is iets meer dan de landelijke toename van 3,0%. Deze stijging doet zich vaker voor in de wintermaanden, omdat er dan bijvoorbeeld minder werk is in de bouw en horeca. Ten opzichte van een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen nog steeds duidelijk lager. De daling in Twente is 20,5%, oftewel 1.321 uitkeringen. Deze afname is kleiner dan de landelijke daling het afgelopen jaar (-22,2%).
WW-uitkeringen in Regio Zwolle stijgen in december door seizoensinvloeden
Eind december 2022 verstrekte UWV 4.108 WW-uitkeringen in Regio Zwolle. Ten opzichte van vorige maand is dit een toename van 2,7% (+108 uitkeringen). Dit is iets minder dan de landelijke toename van 3,0%. Deze stijging doet zich vaker voor in de wintermaanden, omdat er dan bijvoorbeeld minder werk is in de bouw en horeca. Ten opzichte van een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen nog steeds duidelijk lager. De daling in Regio Zwolle is 20,7%, oftewel 1.071 uitkeringen. Deze afname is iets kleiner dan de landelijke daling het afgelopen jaar (-22,2%).
WW neemt flink af in een jaar vol economische onzekerheden
Na twee jaar corona kwamen er in 2022 nieuwe onzekerheden bij met de oorlog in Oekraïne en de snel stijgende prijzen van grondstoffen, energie en boodschappen. Deze onzekerheden zijn niet terug te zien in de ontwikkeling van het aantal WW-uitkeringen. Sterker nog: de WW-uitkeringen in Overijssel zijn eind 2022 zelfs 20% lager dan eind 2021.
Een belangrijke oorzaak van de dalende WW-uitkeringen zijn de enorme personeelstekorten. Die tekorten hebben verschillende oorzaken. Zo gaven veel mensen hun uitgestelde uitgaven door corona alsnog uit. Dit zorgde voor meer werk in allerlei sectoren. Daarnaast zijn er structurele oorzaken. Een belangrijke oorzaak is de vergrijzing van de Overijsselse bevolking. Maar liefst één op de tien werknemers in de provincie is 60 jaar of ouder. Een groot deel van deze werknemers gaat binnen nu en zeven jaar met pensioen. Er zijn dus minder mensen beschikbaar om te werken, terwijl de vraag naar medewerkers juist toeneemt door de ambities van onze maatschappij. We willen bijvoorbeeld meer woningen bouwen, klimaatdoelen halen en voldoende medewerkers hebben voor de zorg, onderwijs, kinderopvang en defensie. Daarnaast zijn we gewend geraakt aan de ‘24 uurs gemakseconomie’. We kunnen tot ’s avonds laat boodschappen doen, online een televisie kopen die de volgende dag wordt bezorgd, een maaltijd bestellen die we binnen een half uur aan de deur ontvangen. Ook hier zijn veel mensen voor nodig.
Saskia Grit, arbeidsmarktadviseur bij UWV: “We verwachten dat de personeelstekorten aanhouden in 2023. Door de stijgende prijzen en kleinere economische groei kunnen de tekorten wel wat afnemen. Ook de WW-uitkeringen zullen licht oplopen. Toch blijven veel werkgevers moeite houden om bijvoorbeeld technisch, ICT en zorgpersoneel te vinden. Hier is sprake van een mismatch: de vraag van werkgevers komt niet overeen met het aanbod van werkzoekenden. Een deel van de oplossing is breder zoeken. Een werkgever kan meer kandidaten voor zijn vacature krijgen door de functie-eisen aan te passen. Als je werk zoekt komen er meer vacatures in aanmerking wanneer je ook alternatieve beroepen overweegt. Bijvoorbeeld door te kijken welke competenties – die je hebt opgedaan tijdens eerdere banen, hobby’s of vrijwilligerswerk – gevraagd worden in andere functies.”
Meer informatie over de arbeidsmarkt vindt u op https://www.werk.nl/arbeidsmarktinformatie/.