Het dynamische energiecontract, waarbij prijzen voor stroom elk uur wisselen, neemt de laatste maanden sterk in populariteit toe. Een groep die volgens aanbieder Zonneplan vaak nog twijfelt, zijn de huishoudens met zonnepanelen. Zij vrezen minder terug te krijgen voor de zonnestroom die zij op zonnige dagen aan het net leveren. Gebaseerd op de cijfers van 2022 berekende Zonneplan in welke scenario’s een dynamisch contract met zonnepanelen wel of geen verstandige keuze is. Vooral in situaties waarin het stroomverbruik en de productie van zonnestroom sterk verschillen, blijkt een uurprijzencontract veelal het voordeligst.
In twee van de drie scenario’s die Zonneplan aanhaalt – opwek en verbruik in evenwicht, 1000 kWh meer opwek dan verbruik en 1000 kWh meer verbruik dan opwek – was een huishouden met een dynamisch energiecontract in 2022 voordeliger uit geweest. In het voorbeeld met meer verbruik dan opwek scheelde het liefst 217 euro. Het ‘verbruiksoverschot’ wordt immers tegen voordelige uurtarieven afgerekend. In de situatie waarin de zonnepanelen meer produceren dan het jaarlijkse verbruik kreeg een doorsnee huishouden vorig jaar 147 euro meer terug met een dynamisch contract. Dat komt doordat teruggeleverde zonnestroom die buiten de salderingsregeling valt bij een uurprijzencontract meer oplevert dan een doorsnee terugleververgoeding bij een vast/variabel contract.
Thuisaccu
Daartegenover staat dat een traditioneel energiecontract met name bij zonnepanelen op het zuiden voordeliger kan zijn dan een uurprijzencontract. De panelen leveren dan immers het meeste stroom tijdens de uren waarop stroom het minst waard is. Bij een dak met zonnepanelen op het oosten en westen is de productie meer gespreid over de middag en lever je bijvoorbeeld ook terug tijdens het begin van de avond, wanneer stroom vaak juist het duurst is. Een andere manier om slimmer gebruik te kunnen maken van een dynamisch contract in combinatie met zonnepanelen is een thuisbatterij. Je slaat dan in de middag gratis zonnestroom op en verkoopt dit weer aan het net tijdens de uren met veel vraag en dus hoge prijzen. Daardoor ligt je terugleververgoeding gemiddeld genomen hoger dan het tarief waarvoor je stroom afneemt.
Zonnestroom minder waard
Bij een dynamisch energiecontract is stroom tijdens zonnige uren vaak goedkoper dan bijvoorbeeld ‘s ochtends of ‘s avonds. Voor zonnepanelenbezitters houdt het in dat zij tijdens die uren ook minder voor hun teruggeleverde zonnestroom krijgen. Dat is anders dan met een traditioneel vast of variabel energiecontract. Zolang de salderingsregeling nog wordt toegepast zoals dat nu gebeurt, kunnen huishoudens met zonnepanelen hun verbruikte kilowatturen met zo’n contract één op één wegstrepen tegen de opbrengst van hun zonnepanelen. Daarbij mag je overigens niet meer salderen dan je jaarlijkse verbruik.