Eén van de grote trends op het gebied van watermanagement is water niet zomaar afvoeren, maar juist opslaan om het te kunnen hergebruiken. “Bij alles op het gebied van duurzaam en klimaatbestendig omgaan met regenwater kun je aan ACO denken. Wij zijn echt een watertechbedrijf”, aldus directeur Paul Gruson van ACO Nederland.
Recent is de vestiging van ACO Nederland aan de Edisonstraat in Doetinchem verbouwd en uitgebreid, waardoor het bedrijf klaar is voor de toekomst. Die toekomst ziet er wat watermanagement betreft zeer divers uit. Gruson: “Wij beschermen mensen tegen water zodat we allemaal droge voeten houden, maar we beschermen water ook tegen mensen, zodat het schoon blijft. Waar we voorheen overtollig water zo snel mogelijk afvoerden, willen we water tegenwoordig liever vasthouden en lokaal hergebruiken.”
De toekomst: water vasthouden
De bevlogen directeur legt uit: “Door ons veranderende klimaat worden we er mee geconfronteerd dat het soms een tijd niet regent en dat áls het regent, het veel harder regent dan voorheen. Door water op die momenten vast te houden en op te slaan, kunnen we het in droge periodes gebruiken.” In de voortuin van het eigen vernieuwde pand kan ACO mooi laten zien hoe dit werkt. “We hebben een klimaatadaptieve voortuin. Het regenwater dat van ons dak komt slaan we ondergronds op en gebruiken we voor het irrigeren van onze bomen en planten, die ook nog eens de biodiversiteit stimuleren. Dit Intelligente Duurzame Stedelijke Afwateringssysteem (ID-Sas) leveren we op grote schaal voor bijvoorbeeld binnensteden, om bomen en plantvakken van water te voorzien.” De systemen van ACO zijn heel gebruiksvriendelijk en efficiënt met water. Gruson: “Op basis van sensoren wordt bepaald waar het te droog is. Uitsluitend daar wordt dan gedoseerd water naartoe gestuurd. Klanten kunnen via een dashboard ook zelf zien hoe het ervoor staat en eventueel parameters bijstellen.”
Hittestress voorkomen
Gruson vervolgt: “We passen ons met nieuwe oplossingen en technieken aan op de veranderende behoeften in onze samenleving. Het belang van milieu en klimaat wordt gezien, ook door overheden. Met de huidige temperaturen kan het in binnensteden wel drie tot zes graden warmer zijn. Er is dus veel behoefte aan bomen en planten die schaduw, verkoeling en verdamping bieden. Zo wordt hittestress voorkomen. Met onze watermanagementsystemen verloopt de bewatering van dit groen automatisch en hoeven gemeenten niet dagelijks met trekkers en watertanks rond te rijden, die veel CO2-vervuiling en overlast geven.”
Onderscheidend door kennis
ACO is een bedrijf met een bijzonder en onderscheidend karakter: het is zowel een multinational met wereldwijd zo’n vijfduizend medewerkers en ruim een miljard euro omzet, als een concern met landelijke vestigingen die veel ruimte hebben voor lokaal ondernemerschap. “Dat is zo leuk aan ACO: we hebben veel autonomie. Ik werk hier nu twintig jaar en ik durf te zeggen dat we, ook binnen ACO, voorop lopen en echt een kartrekker zijn. Doordat ACO zelf produceert, spreken onze klanten rechtstreeks met de fabrikant. Ons team bestaat uit veertig specialisten. We brengen graag kennis over aan klanten, maar ook aan onze medewerkers. Die hebben een enorm diverse baan: het ene moment praat je over een groot project op Schiphol, het volgende moment heb je iemand aan de telefoon die wil weten hoe hij een goot op zijn terras kan aanleggen. Ik zeg weleens: wij werken overal waar regen valt!”
Adviseren
ACO staat erom bekend dat als mensen een vraag stellen, ze vaak vijf vragen terugkrijgen. “Dat doen we om het plaatje compleet te krijgen, op basis daarvan kunnen we een goed advies geven”, aldus Gruson. Hij vervolgt: “We zitten steeds vaker ook in bouwteams. We trekken samen op met inschrijvende partijen zoals aannemers en bieden unieke oplossingen. Wij brengen echt iets extra’s mee.”
Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?
Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.
Nieuws aanleveren