Koninklijke Auping heeft een nieuwe fabriek geopend waar uitsluitend circulaire matrassen worden geproduceerd. Een belangrijke mijlpaal voor het Nederlandse bedden- en matrassenbedrijf, dat al jaren koploper en aanjager is in de circulaire transitie. Met de nieuw ontwikkelde, geautomatiseerde en grotendeels gerobotiseerde productielijn kan de productie van circulaire matrassen flink worden opgeschaald. Auping stelt zijn circulaire technologie als rendabel businessmodel beschikbaar voor andere matrasproducenten, zodat gezamenlijk toegewerkt kan worden naar een afvalvrije en duurzame matrassenindustrie.
De nieuw ontwikkelde geautomatiseerde productielijn voor circulaire matrassen is een feit. Een resultaat waar Robotize in nauwe samenwerking met Machinefabriek Geurtsen en Hollander Techniek aan bijgedragen heeft. Hiermee worden ruim 9600 varianten matrassen, volledig geautomatiseerd en geproduceerd in “One Piece Flow”. In de ontwerpfase hebben wij een Digital Twin gemaakt om het concept te valideren en de werking vooraf te kunnen toetsen; een revolutionaire stap in digitalisering en robotisering in de smart industrie!
Jan-Joost Bosman, CEO Koninklijke Auping: “Wij zijn al jaren koploper in de circulaire matrassenindustrie. De opening van deze fabriek – waarmee het hele proces een stuk efficiënter gaat – is in onze industrie echt een doorbraak. Onze doelstellingen zijn soms zeer ambitieus. We kiezen daarvoor, omdat we geloven dat organisaties medeverantwoordelijk zijn voor de leefbaarheid van de aarde voor toekomstige generaties. Dit heeft nu geresulteerd in deze innovatieve productielijn, waarmee we klaar zijn voor een duurzame toekomst.”
Hollander Techniek en Machinefabriek Geurtsen vormen samen de joint venture Robotize. We hebben al vele projecten succesvol gerealiseerd. Samen omarmen we geavanceerde technologieën zoals automatisering, robotica en data-analyse voor meer efficiëntie en optimale productiviteit. Onze voortdurende investeringen in ontwikkeling en nieuwe technieken zorgen ervoor dat we voorop blijven lopen in de industrie en baanbrekende oplossingen bieden.
In 2020 bracht Auping het eerste 100% circulaire matras ter wereld voor consumenten op de markt: Evolve. In 2022 werden er twee matrassen aan het circulaire matrassenassortiment toegevoegd: Elysium en Elite. In datzelfde jaar stond Auping aan de wieg van de Uitgebreide Producenten Verantwoordelijkheid (UPV), een wet die ervoor moet zorgen dat de ruim 1,5 miljoen afgedankte matrassen zo goed mogelijk worden verwerkt in plaats van verbrand. Dit jaar worden er nog twee nieuwe circulaire matrassen geïntroduceerd. Dan is vrijwel het gehele matrassenassortiment van Auping circulair. Samen met de opening van de nieuwe fabriek dragen deze ontwikkelingen bij aan een belangrijke nationale doelstelling: het realiseren van een volledig circulaire economie in 2050 en een halvering van het primaire grondstoffenverbruik in 2030.
Innovatieve productielijn
Een circulair matras bestaat uit mono-materialen, die goed van elkaar te scheiden zijn en hoogwaardig kunnen worden gerecycled. In de circulaire matrassen van Auping zijn dat staal en polyester. Traditionele productielijnen kunnen deze materialen echter niet verwerken. Daarom gebeurde de productie van circulaire matrassen tot nu toe met de hand. Om de verwerkings- en productiesnelheid te vergroten, richtte Auping in samenwerking met Machinefabriek Geurtsen en Hollander Techniek – verenigd in de joint venture Robotize – een nieuwe, geautomatiseerde productielijn in. Bij de ontwikkeling is rekening gehouden met een aantal uitdagingen: de productielijn moest een grote hoeveelheid verschillende matrasvarianten kunnen produceren – omdat Auping op maat levert – en hij moest met andere typen materialen en een andere verbindingstechniek kunnen werken. In beide opgaven zijn de partijen geslaagd. De nieuwe productielijn is grotendeels gerobotiseerd en wordt automatisch aangestuurd. Hierdoor kunnen circulaire matrassen efficiënt en in grote aantallen geproduceerd worden; Auping is nu in staat elke minuut een op maat gemaakt circulair matras van de band te laten rollen.
Closed loop ecosysteem
In samenwerking met verschillende partners heeft Auping een ecosysteem opgezet – het Circular Mattress Ecosystem – dat zorgt dat de materialen van circulaire matrassen op een hoogwaardige manier gerecycled kunnen worden. Hierdoor wordt een closed loop gecreëerd: alle materialen die gebruikt worden voor de productie van een matras kunnen na de levensduur worden gerecycled en opnieuw worden gebruikt voor de productie van een nieuw matras.
Circulaire technologie delen
Auping is de circulaire transitie gestart met de droom een wereld zonder afval te creëren en realiseert zich dat dit alleen mogelijk is wanneer krachten gebundeld worden. Daarom wil het bedrijf zijn circulaire technologie actief delen met andere partijen in de keten en concurrerende matrasproducenten. Auping hoopt, nu de productie van circulaire matrassen een rendabel business model vormt, meer producenten mee te krijgen in de circulaire transitie, om zo toe te werken naar een duurzame, afvalvrije sector.