Kennisplatform voor Oost Nederland

Met de MKB verzuim-ontzorgverzekering word je maximaal ontzorgt

Geplaatst op 17 april 2024
Met de MKB verzuim-ontzorgverzekering word je maximaal ontzorgt

Als ondernemer komt er veel op je af. Zo ook wanneer een medewerker ziekt wordt. Een zieke medewerker kost niet alleen veel geld. Maar je bent als werkgever ook verplicht om de zieke medewerker te begeleiden. De MKB verzuim-ontzorgverzekering van Sazas beschermt kleine werkgevers tegen de financiële risico’s van verzuim en helpt bij de re-integratie van zieke medewerkers en alle wettelijke verplichtingen die hierbij komen kijken. Daarnaast is Sazas ook jouw kennispartner op het gebied van verzuim. En beantwoordt bijvoorbeeld vragen rondom ziekte en vakantie.

Ziekte en vakantie: vragen en antwoorden op een rij

Als jouw medewerker ziek wordt, bestaat er een vaste werkwijze: ziekmelding, begeleiding en re-integratie. Het wordt wat ingewikkelder als de medewerker ziek wordt, terwijl hij of zij in het buitenland is. Of juist naar het buitenland wil, terwijl hij of zij al ziek is. Hoe gaat je daar als werkgever mee om?

Hoe zit het met wettelijke vakantiedagen?

Wettelijke vakantiedagen zijn het minimaal aantal vakantiedagen waarop een medewerker volgens de wet recht heeft. Dit is minimaal 4 keer het aantal uur dat een medewerker werkt. Neemt een medewerker deze dagen niet op? Dan vervallen deze een half jaar na het kalenderjaar waarin ze zijn opgebouwd. Is de medewerker op vakantie en wordt hij of zij ziek? Dan heeft de zieke medewerker het recht om de vakantiedagen later in te zetten. Ook wanneer een medewerker langdurig ziek is, bouwt hij of zij de eerste 6 maanden vakantiedagen op. Daarna stopt de opbouw van wettelijke vakantiedagen.

Hoe werkt het met bovenwettelijke vakantiedagen?

De dagen bovenop de wettelijke vakantiedagen noemen we bovenwettelijke vakantiedagen. Per cao kan het verschillen hoeveel extra dagen je kunt aanbieden. Bij een minimum-cao moet je je aan een minimum aantal dagen houden, maar mag dit ook meer zijn. Bij een standaard-cao moet je je aan het aantal voorgeschreven dagen houden. De bovenwettelijke vakantiedagen zijn 5 jaar geldig. Over het algemeen geldt dat een medewerker geen bovenwettelijke vakantiedagen krijgt wanneer hij of zij ziek is, maar ook dit kan per cao verschillen.

Ziek zijn en vakantie

Ziek worden kan overal, dus ook op vakantie. Dit is natuurlijk vervelend voor de medewerker. In dat geval moet hij of zij zich ziek melden. De medewerker moet op zijn of haar vakantiebestemming een verklaring van een arts of medische organisatie laten schrijven. De verklaring heb je als werkgever nodig, zodat de bedrijfsarts kan beoordelen of de medewerker ziek is en dus recht heeft op loondoorbetaling.

Een andere situatie is als de medewerker al ziek is, maar op vakantie wil. Hij of zij moet daarvoor wel toestemming vragen aan jou als werkgever. Vind je het lastig om dit zelf te bepalen? Dan kun je de bedrijfsarts om advies vragen.

Een speciale situatie ontstaat als de zieke medewerker voor lange tijd naar het buitenland wil, bijvoorbeeld voor een behandeling. Maar ook dan moet de medewerker jouw toestemming hebben.

Delen via

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: