Biefstuk van eigen koeien, gedroogde ham van eigen varkens, groenten uit eigen tuin en kaas uit de eigen kaasmakerij: wie uit eten gaat bij Het Seminar in Zenderen zal niet alleen onder de indruk zijn van het voormalige klooster waarin het restaurant is gevestigd. Maître Lennart Faber en chef-kok Daniel Schutte werken met veel passie aan puur en eerlijk eten, waardoor een avondje uit een bijzondere beleving wordt.
Het restaurant maakt deel uit van de overkoepelende samenwerking Het Ideaal (zie kader, red.). Sinds augustus vorig jaar dragen Faber en Schutte samen het duurzame concept uit in Het Seminar. Faber: “We spreken een brede doelgroep aan en verrassen gasten met ons menu, de warme sfeer en de beleving: we bieden het complete plaatje.”
Van eigen grond
Chef-kok Schutte vertelt: “Ons menu is gebaseerd op alles wat van eigen grond komt. Naast groenten uit eigen tuin hebben we vlees van eigen koeien, varkens, kippen en kwartels. We zijn net begonnen met het kweken van forellen: de eerste gerechten met forel staan op de menukaart. We willen zo zelfvoorzienend mogelijk zijn en precies weten waar de producten en ingrediënten vandaan komen. Een goed stuk vlees is op veel plekken te krijgen, maar wij weten van welk dier het komt en wat die te eten heeft gekregen. Het fruit- en groentafval gaat bijvoorbeeld rechtstreeks naar onze varkens. Zo maken we de cirkel rond.”
Met gasten in gesprek
Maître Lennart Faber: “Door gasten te laten genieten van pure, eerlijke gerechten creëren we bewustwording: je kunt vanaf het land ontzettend mooie producten halen.” Op de website en de menukaart is deze werkwijze terug te vinden, maar ook aan tafel wordt erover verteld. Faber: “Wij gaan graag met gasten in gesprek over het concept.” Schutte: “We nodigen gasten ook wel uit in de keuken. Het is mooi om hun enthousiasme te zien en waardering te krijgen voor onze keuzes.”
Creativiteit
Dankzij de weloverwogen beslissingen die de maître en chef-kok maken, is er veel te kiezen: het viergangenmenu biedt vier voorgerechten, vier tussengerechten, vier hoofdgerechten en vier nagerechten. Schutte: “Bovendien wisselt de menukaart om de twee maanden en spelen we in op actuele zaken. Zo doen we nu een test met kwartels: we kijken hoe een nieuw gerechtje in de smaak valt. Als het aanslaat, zetten we het op de kaart.” Als iets wat op de kaart staat er niet meer is, wordt een alternatief gezocht. “Als een bepaald stuk vlees op is, gaan we voor een ander stuk. Dat vertellen we ook aan de gasten en die snappen dat heel goed. Als je werkt met natuurlijke producten en eigen kweek, ben je afhankelijk van wat het land biedt.”
Gastvrijheid
Naast puur en eerlijk koken staat gastvrijheid bij Het Seminar op nummer één. “We hebben een prachtig restaurant, dat toegankelijk is voor iedereen die houdt van lekker eten en gezelligheid. Dankzij onze open keuken zie je hoe je eten bereid wordt en we doen er alles aan om het onze gasten naar de zin te maken. We zorgen voor een warme, knusse sfeer en heerlijk, eerlijk eten. Kom vooral eens langs!”