Kennisplatform voor Oost Nederland

Dit zijn voor bedrijven de voordelen van uitzendkrachten

Geplaatst op 17 juni 2024
Dit zijn voor bedrijven de voordelen van uitzendkrachten

Als bedrijf kun je in principe op drie manieren samenwerken met mensen. In de eerste plaats kun je zzp’ers inhuren voor bepaalde diensten. Meestal heeft dit een meer vrijblijvend karakter. Wanneer je bijvoorbeeld voor een korte periode, bij een IT-klus, iemand nodig hebt. Maar er zijn ook bedrijven die jarenlang samenwerken met zzp’ers en dat heeft mede te maken met het feit dat steeds meer mensen besluiten om als zzp’er aan de slag te gaan. Dit zie je bijvoorbeeld veel in de bouwsector.. 

Dan heb je natuurlijk ook nog de ‘meer standaard’ manier en dat is iemand in dienst nemen. Ook dit werkt in deze tijd anders dan vroeger. Toen kreeg je namelijk snel een vast contract en dat bood zekerheid. Tegenwoordig werken de meeste bedrijven echter met tijdelijke contracten.

En als laatste: je kunt iemand inhuren via een uitzendbureau. Veel werkgevers denken dat werken met een uitzendbureau gepaard gaat met meer kosten. Dat is soms het geval, maar tegelijkertijd krijg je daar ook veel voor terug. 

Minder administratieve rompslomp

Als je bijvoorbeeld werkt met een uitzendbureau Enschede, dan heb je veel minder administratieve rompslomp.  En wel op meerdere vlakken. Laten we beginnen met het sollicitatieproces. Als je zelf personeel aanneemt, dan moet je namelijk eerst een vacature opstellen, sollicitatiegesprekken voeren, onderzoeken wie bij je past, contracten opstellen en ga zo maar verder. Klinkt misschien eenvoudig, maar dit gaat gepaard met veel tijd en als ondernemer besteed jij die tijd waarschijnlijk liever ergens anders aan. 

En dit geldt ook voor de administratie in het algemeen. Als je mensen in dienst hebt, dan weet je ongetwijfeld dat je veel tijd moet besteden aan de loonadministratie. Daar zijn zelfs speciale beroepen voor in het leven geroepen, zoals salarisadministrateur. Het is immers best veel werk om aan alle wetten en regels te voldoen. 

Maak je gebruik van een uitzendbureau? Dan heb je daar geen omkijken naar, want dit is voor het grootste deel de verantwoordelijkheid van het uitzendbureau. 

Minder risico’s 

Als ondernemer neem je natuurlijk al veel risico’s, maar tegelijkertijd wil je die op zoveel mogelijk vlakken ook beperken. Het ondernemersleven is immers al uitdagend genoeg. Als je werkt met uitzendkrachten, dan loop je minder werkgeversrisico’s. Je kunt namelijk sneller een contract ontbinden en de proeftijd is doorgaans langer. 

Een uitzendkracht kan natuurlijk ook te maken krijgen met ziekte. Zowel geestelijk als fysiek. Als je iemand in dienst neemt, dan moet je je werknemers voor een deel doorbetalen bij langdurige ziekte. Dit geldt niet voor uitzendkrachten. En trouwens: mocht je na lange tijd een goede relatie opbouwen met de uitzendkracht en zijn jullie allebei tevreden? Dan kan de uitzendkracht later natuurlijk altijd in dienst treden. 

Delen via

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: