Kennisplatform voor Oost Nederland

Start Cultureel Seizoen in Deventer 2024

Geplaatst op 13 september 2024
Start cultureel seizoen Deventer

In september start het nieuwe culturele seizoen in Deventer, vol met mooie uitvoeringen en vertoningen. Er is ontzettend veel te beleven! Geniet van inspirerende beeldende kunst, erfgoed, muziek, cabaret, toneel, dans, musical, opera en boeiende verhalen. Ontdek de beste plekken om kunst en cultuur te ervaren in Deventer.

Podia van klein tot groot

Breng een bezoek aan het nieuwe Theater Fazant, een huiskamertheater met intieme, kleinschalige voorstellingen voor maximaal 48 personen. Op 4 oktober staat Nico Meurs er met de voorstelling ‘De Volgende X’. Of geniet van alle vormen van professionele podiumkunsten in de Deventer Schouwburg. Samen beleven, verwonderen, onbezorgd lachen en vooral 100% genieten. Op 27 en 28 september toont theatergroep De Jonge Honden hier het vervolg van Soldaat van Oranje in de voorstelling ‘De Staatsgreep’. Cultureel uitgaan in Deventer doe je bij Mimik Filmhuis+Theater+Café. Hier kun je niet alleen terecht voor mooie theater- en muziekvoorstelling, ook staan er films uit alle windstreken op het programma en kun je een vorkje prikken in het restaurant. Op 28 september verwelkomt Mimik diverse schrijvers voor een literair programma voor Oekraïne en op 4 oktober is er nog meer literatuur met schrijfster Marion Bloem. Voor livemuziek kun je het beste terecht bij poppodium Burgerweeshuis of het kleinschaliger experimentele podium De Perifeer.

Actief bezig met Kunst & Cultuur

Het Theaterschip is dé plek in Overijssel waar jongeren zich ontwikkelen als podiumkunsttalent. Op 4 oktober speelt Theaterschip de voorstelling ‘Kreukvrij’, een tragisch-humoristische beeldende voorstelling over het zoeken naar je identiteit. De Bibliotheek Deventer is een plek vol verhalen, informatie en inspiratie. Ben jij echter ook bekend met de vele activiteiten? Van Verhalencafé tot schrijfworkshop of filmavondje in de huisbioscoop. Kunstcircuit is er om kunsttalent en cultuureducatie aan elkaar te verbinden. Wil jij aan de slag met een cursus fotografie of een instrument leren bespelen, kijk dan op de website Deventercultuurlink.nl voor het uitgebreide aanbod van cursussen en verenigingen. Het komende jaar stellen cultuurprogrammeurs BRUT, Events dEVENTer en Kunstenlab tijdens Kunstresidentie De Ruimte een ruimte beschikbaar voor makers om te creëren en exposeren.

Kunst kijken

Museum EICAS maakt hedendaagse kunst vanaf de jaren 60 toegankelijk. Van schilderijen, beelden, installaties, video’s tot AI. Op dit moment is er de nieuwe tentoonstelling 03 te zien. Wie was de internationaal bekende Deventenaar Geert Groote? Ontdek dit in Museum Geert Groote Huis, Hier is ook de tentoonstelling ‘Nepnieuws’ te zien. Nepnieuws lijkt een actueel probleem, maar informatie-manipulatie is van alle tijden. Beïnvloedt nepnieuws ook onze werkelijkheid? Ontdek het nu! Net buiten Deventer vind je Museum MORE in Gorssel. Dit is het grootste Nederlandse kunstmuseum voor Modern Realisme. Ontdek hier werk van o.m. Koch, Toorop, Mankes en meer. Per 22 september zijn er twee nieuwe tijdelijke exposities te zien: kunstfotograaf Pixi Liao met ‘Between Us’ en kunstenares Lotta de Beus met ‘The Great Escape’.

Uiteraard zijn ook de topstukken uit de Deventer kunstcollectie te bewonderen, deze vind je in Museum De Waag. Het meest speelse museum van Nederland bevindt zich ook in Deventer! Het Speelgoedmuseum Deventer toont de grootste speelgoedcollectie van Nederland.

Culturele uitagenda

De meest complete uitagenda van Deventer, met een dag-tot-dag overzicht en tips op het gebied van lezingen, workshops, theater, film, concerten, exposities en evenementen is te vinden op www.deventer.info/agenda

Tickets

Heb jij je tickets voor de voorstellingen van het aankomende seizoen nog niet in huis? Reserveer ze op tijd, zodat jij verzekerd bent van de mooiste zitplaatsen! Volledige programma’s en het aankopen van tickets doe je het beste via de website van jouw gewenste culturele instelling.

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: