Kennisplatform voor Oost Nederland
Henri Boers MSc
Boers Real Estate Vastgoedadvies

Duurzaamheid laat ik graag aan een ander over!

Duurzaamheid? Daar loop ik niet warm voor. Nooit gedaan ook. 12 jaar ondernemerschap hebben mij alleen maar gesterkt in mijn overtuiging. Duurzaamheid is als een lege doos: iedereen kan er zijn eigen invulling aan geven, waardoor de inhoud vaak onduidelijk blijft en het meten van de resultaten ondoenlijk is.

Gelukkig heeft de investeringswereld duurzaamheid nu vervangen door ESG. Een term die verder gaat dan groene stickers en lekker in het gehoor liggende kreten. ESG staat voor Environmental, Social & Governance en gaat verder dan het energielabel van een pand. ESG kijkt ook of een kantoorgebouw voldoet aan veiligheidseisen, en of werknemers een gezonde en stimulerende werkomgeving hebben. Trekken we de lijn door naar commercieel vastgoedgebied dan kan ESG er dus voor zorgen dat de tevredenheid, de gezondheid en het welzijn van de gebruikers verbetert. Verder kan het de bedrijfskosten verlagen (denk aan de energierekening) en de reputatie van bedrijven verbeteren. Stuk voor stuk mooie opbrengsten!

ESG is daarmee een belangrijke wegingsfactor geworden bij de bepaling van de marktwaarde van zakelijk onroerend goed. De hoogste tijd dus om eens na te denken over de impact van ESG op uw vastgoed. Wegen de investeringen van energiebesparende maatregelen − denk aan labels zoals het energielabel of BREEAM − bijvoorbeeld op tegen de mogelijke waardestijging van een pand? Wat zijn de risico’s voor het object in het licht van de klimaatverandering? Is de locatie goed bereikbaar of kan het object nog getransformeerd worden? Ik weet niet hoe u erin staat, maar anders dan ‘duurzaamheid’ zijn dát concrete vraagstukken waar ik graag mijn tanden in zet.

De kans is overigens groot dat u per 2025 niet om ESG heen kan. Want dan wordt de CSRD in Europa verplicht. CSRD-plichtige bedrijven moeten een duurzame verantwoording afleggen voor de hele keten.

Los daarvan is ESG een mooie kans voor elke ondernemer. Het doel van ESG is met name te zoeken naar het juiste evenwicht tussen financieel economische resultaten, transparantie, sociale belangen en het milieu. Onze ervaring is dat deze balans over het algemeen positiever uitvalt dan gedacht. Niet alleen positiever voor de samenleving, maar juist ook voor het bedrijf. Dus ja, duurzaamheid laat ik graag aan een ander over, maar als het om ESG gaat, sta ik vooraan. Want wie vandaag met concrete acties investeert in evenwicht, plukt morgen de vruchten van een gezonde onderneming en een gezonde planeet.

Henri Boers MSc MRICS REV RT
Eigenaar | Vastgoedadviseur en Register-Taxateur Boers Real Estate
www.boersrealestate.nl

Delen via

Zoeken naar: