Kennisplatform voor Oost Nederland
Marcel Hielkema
VNO-NCW Midden Netwerken

Stop de Regelobesitas!

“Waarom ondernemers baat hebben bij vertrouwen in plaats van de vele regels”

Toen ik midden jaren negentig HR-directeur was in Saoedi-Arabië, kreeg ik een van de waardevolste lessen in mijn carrière daar. In ons bedrijf werkten ruim 300 mannen van 22 verschillende nationaliteiten samen (vrouwen mochten daar toen niet werken), die ook nog eens allemaal bij ons woonden. Zoals je je kan voorstellen, werd het nog wel eens een puinzooi in de staff accommodation. Als verantwoordelijk manager stelde ik regels op over hygiëne en schoonmaken, hield ik regelmatig inspecties en waren er maatregelen voor overtreders.

Mijn Pakistaanse algemeen directeur liet mij echter zien dat het ook anders kon. In plaats van regels en maatregelen introduceerden we de ‘Apartment of the Month’-verkiezingen: De mooiste en schoonste kamers werden beloond met een TV of een videorecorder. Het resultaat? Iedere maand deed iedereen z’n uiterste best om de boel spik en span te hebben en werden kamers uitzinnig gedecoreerd in de stijl van het land van herkomst. Niemand wilde achterblijven en zo schoon was het nog nooit geweest. Kortom…in plaats van te straffen motiveerden we op deze manier juist onze medewerkers.

Aan die les moet ik vaak denken als ik zie hoeveel regels, wetten en rapportageverplichtingen er tegenwoordig over ons als ondernemers wordt uitgestrooid. Regelobesitas noemde mijn collega Jacco Vonhof (MKB-Nederland) dat onlangs terecht. Natuurlijk klagen ondernemers vaak over te veel regels, maar als zelfs Mario Draghi in zijn recente rapport over Europees industriebeleid zegt dat “innovatieve bedrijven worden gehinderd door excessieve regelgeving” en dat de EU bijna drie keer zoveel regels heeft als de VS, dan is het probleem van de ondernemers echt. Voeg daaraan toe dat uitvoeringsorganisaties zelf ook moeite hebben met het steeds weer moeten invoeren van nieuwe wetgeving. Met daarnaast een overheid die op zijn zachts gezegd nogal inconsistent is ten aanzien van verschillende ondernemersgebieden, en het is niet raar dat ondernemers door de bomen het bos niet meer zien.

Het is dan ook goed dat het nieuwe kabinet heeft besloten om EU-regelgeving niet aan te vullen met eigen regels. Maar misschien is het tijd om weer meer te vertrouwen, in plaats van alles dicht te timmeren. Of is het een idee om een ‘Bewindspersoon van de Maand’-verkiezing in te voeren, met een prijs voor degene die het minst aantal nieuwe wetten introduceert? Ik stel graag mijn oude videorecorder als prijs beschikbaar!

Marcel Hielkema
Voorzitter VNO-NCW Midden

Delen via

Zoeken naar: