Het uitgangspunt van Het Ideaal is om zo zelfvoorzienend mogelijk te worden. Naast horeca is er een boerderij, moestuin, een bierbrouwerij, een kaasmakerij, viskwekerij, eigen bakkerij en een landwinkel. Een hele organisatie waar 35 medewerkers in de weer zijn met eerlijke en biologische producten.
Het Ideaal is een bijzondere samenwerking tussen de Twentse horecabedrijven restaurant Het Seminar, restaurant De Kapel, theehuis De Karmeliet en Het Gymnasium (vergaderen & Belevingsruimte) in Zenderen, en theehuis De Heerlijke Huiskamer in Bentelo. Het houden van eigen dieren en het kweken van eigen groente, fruit en andere ingrediënten zorgt ervoor dat de bedrijven samen zelfvoorzienend zijn. Deze producten worden verwerkt in lunchgerechten en high tea’s, afhankelijk van de horecalocatie. Directeur van Het Ideaal, Richard Ottenschot, geeft het woord aan Esmeralda Schrijver, de manager van theehuis De Heerlijke Huiskamer.
Biologische producten
Esmeralda: “Theehuis De Heerlijke Huiskamer is open van elf tot vijf, behalve op maandag en dinsdag. We verzorgen hier in Bentelo lunches en high tea’s. In de keuken bereiden we de soepen en andere producten die we verkopen in onze winkels en in het theehuis De Karmeliet, 14 kilometer verderop in Zenderen. In de kaasmakerij die hier is gevestigd maken wij wekelijks kaas, vla en yoghurt, en om de week boter. Een meester bierbrouwer brouwt hier Het Ideaal blondbier. In de viskwekerij kweken wij koikarpers voor de sier en forellen voor de biologische keuken. Veel kweekvissen krijgen chemisch voer. Daar doen we hier niet aan.
Op de boerderij houden we Brandrode runderen en Lakenvelders voor het vlees, en Jersey koeien voor de zuivel. Wij maken hier jerseymelk en dat is bijzonder. Mensen met lactose-intolerantie kunnen dat goed drinken. Deze volvette melk geeft ook heerlijke kaas en is perfect geschikt voor cappuccino.
Het idee voor Het Ideaal komt oorspronkelijk van een investeerder die het in 2016 opstartte. Sindsdien perfectioneren wij dit initiatief. Bijvoorbeeld door de methoden van groente verbouwen onder de loep te nemen. Dat doen we nu in grote bakken wat zowel de verzorging als de oogst vergemakkelijkt.”
Theehuis De Heerlijke Huiskamer
Esmeralda: “Op deze plek is Het Ideaal begonnen, met het kweken van groenten. Het theehuis heeft binnen een grote serre met plaats voor 50 gasten. Op het buitenterras is bij mooi weer plek voor nog eens 50. Alles wat wij serveren voor de lunch en high tea verbouwen en maken wij zelf. Van de zuurdesembroodjes en de salades, tot de gebakjes en de soep. Op de kaart staat wat er op dat moment is en wat het seizoen ons geeft. Het enige dat van buiten komt is de geitenmelk. Tweemaal per jaar maken we zelf harde en zachte geitenkaas, met melk van een biologische boer.
Sinds kort hebben we onze eigen Gascoigne varkentjes. Leuk om te zien. Voor of na de maaltijd is het goed shoppen in onze landwinkel. Je kunt kiezen uit diverse kazen en jams, soepen, chutneys, siroop, azijn en ons vlees.
Voor ondernemers is nog interessant om te melden dat we kerstpakketten maken. Met onze eigen vers gemaakte producten natuurlijk. Mail voor informatie en de mogelijkheden naar info@deheerlijkehuiskamer.nl.”
Wil je langskomen? Reserveer dan tijden want vol is vol. Op hetideaal.nl vind je informatie over alle locaties.