Kennisplatform voor Oost Nederland
Steffie Dekkers
Olympia

Eigenaarschap: maken jouw medewerkers hét verschil?

Herken je het probleem van medewerkers die taken laten liggen? Of meer kunnen halen uit hun bijdrage aan de organisatiedoelen? Het antwoord ligt er vaak in dat medewerkers worstelen met het tonen van eigenaarschap. Maar hoe zorg je ervoor dat ze eigenaarschap kunnen tonen, initiatief nemen en zich volledig verantwoordelijk voelen voor hun werk?

Eigenaarschap is de sleutel tot betrokkenheid, groei en dus een succesvolle organisatie. Het betekent dat medewerkers zichzelf 100% verantwoordelijk houden voor hun taken en het grotere geheel in de gaten houden. Ze lossen problemen op, denken vooruit en willen impact maken. Maar hoe creëer je zo’n cultuur?

Vertrouwen en verantwoordelijkheid

Het begint bij de juiste medewerker op de juiste plaats en vertrouwen. Geef medewerkers de ruimte om beslissingen te nemen, ook buiten hun eigen functie. In plaats van vragen of ze een taak willen uitvoeren, kun je vragen of ze ervoor willen zorgen dat het resultaat behaald wordt. Zo geef je jouw mensen de kans om zelf te bepalen hoe ze iets doen en om het verschil te maken. Het vergroot de betrokkenheid.

Maak het grotere plaatje zichtbaar

Medewerkers kunnen alleen eigenaarschap tonen als ze begrijpen hoe hun werk bijdraagt aan het grotere geheel. Dat kun je doen door hun werk te koppelen aan de missie, visie en strategie van je bedrijf. Door te laten zien hoe hun werk invloed heeft op anderen en de gehele organisatie. Duidelijke doelen en verantwoordelijkheden helpen om de link te leggen tussen hun dagelijkse taken en het succes van het bedrijf.

Iedereen kan eigenaarschap tonen

Dat is waar ik in geloof. Maar de omgeving speelt een grote rol in of dit naar boven komt. Geen enkele medewerker is hetzelfde. Het is dus belangrijk om voortdurend het gesprek aan te gaan en écht te luisteren. En mensen de ruimte te geven om te groeien en fouten te kunnen maken. Je moet er uiteraard wel voor ze zijn. Aan de andere kant zijn reflecteren en feedback geven van belang. Alleen in een veilige cultuur waarin leren en experimenteren centraal staan, voelen medewerkers het vertrouwen om initiatief te nemen en verantwoordelijkheid te dragen.

Wat doet eigenaarschap met mensen?

Mijn ervaring is dat mensen die eigenaarschap ervaren, groeien in motivatie, creativiteit en betrokkenheid. Ze voelen zich verantwoordelijk voor de resultaten, nemen het voortouw en denken actief mee over verbeteringen. Dit draagt bij aan de strategie, versterkt prestaties en zorgt voor een betere teamdynamiek.

Steffie Dekkers,
Regiomanager Olympia

Delen via

Zoeken naar: