De kwaliteit van de houtproducten die Houtzagerij Twickel stond en staat altijd buiten kijf. Maar het rendement dat uit de stammen werd gehaald, kon beter. Onder leiding van Arnout de Lenne werd de bedrijfsvoering verder geprofessionaliseerd en richt de zagerij steeds meer op de zakelijke markt, met name de aannemer.
Met gepaste trots loopt de bedrijfsleider met zijn bezoek rond op de werf in Delden waar tientallen partijen rondhoutstammen klaar liggen om bewerkt te worden tot plank- en balkhout voor bijvoorbeeld gevelbekleding, dakbeschotten, vloeren en zelfs lamellen voor binnenwandbekleding in met name bedrijfsgebouwen. “Waar we vroeger de naam hadden dat we hier en daar balken en planken zaagden voor particulieren en individuen, richten we ons de laatste jaren nadrukkelijk op de aannemer en laten we particulieren grotendeels links liggen”, vertelt Arnout. “Met alle respect, maar de aannemer heeft meer kennis van zaken welk houtsoort, formaat en model planken hij moet hebben voor een bepaalde toepassing dan een particulier. Dat kost veel minder tijd en dus minder geld. We moeten snel mogelijk aangevoerd rondhout verwerken tot een houtproduct en deze aan de eindklant verkopen.”
Inkoop hout
Die verwerking van de rondhout stammen moet bovendien zo efficiënt mogelijk gebeuren. Meer dan vroeger, zo zegt Arnout, kijkt de Houtzagerij Twickel hoeveel rendement er uit een stam kan worden gehaald. Dat proces begint al bij de inkoop van de stammen op de landgoederen van de Stichting Twickel (circa 7000 hectare) of in het buitenland, met name Duitsland. “Voordat ik op pad ga heb ik al een goed overzicht voor welk orderbedrag er hout moet worden ingekocht. Dat is het vertrekpunt voor de onderhandelingen met de houthandelaars waar we zaken mee doen. Naast de inkoopprijs beoordelen we het hout op bepaalde kwaliteiten en formaat.”
Mooie kopmaat
Arnout heeft de meetband altijd bij zich bij de inkoop van het hout. Uit ervaring weet hij hoeveel hout er verzaagd moet worden voor bepaalde orders. “Als er bijvoorbeeld 40 kuub eiken verzaagd moet worden, dan moet je zo’n 120 à 130 eikenhout inkopen. Dat moeten wel zoveel mogelijk rechte eikenstammen zijn waaruit een mooie kopmaat gezaagd kan worden. Als ik mijn keuze heb gemaakt begint het onderhandelingsspel met de houthandelaar.”
Optische houtkwaliteit
Verder beoordeelt de bedrijfsleider van Houtzagerij Twickel bij de inkoop van het rondhout vooral op de optische kwaliteiten van de stam. Zit er geen blauwverkleuring in vanwege de aanwezigheid van metalen? En heeft de stam aan de onderkant niet teveel takaanzet, waardoor er teveel resthout verloren gaat? “We proberen natuurlijk zoveel mogelijk uit de stam te halen voor onze producten, zodat er zo min mogelijk afval verloren gaat.” Daarnaast let Arnout ook op de regelmatigheid en positie van de jaarringen in de stam “Daaraan kun je zien of de boom mooi langzaam is gegroeid en dat er geen spanning in het hout zit. We willen geen hout verwerken dat nog werkt.”
Verhuizing op terrein
Inkopen van rondhout doet Arnout intussen al circa zes à zeven jaar. “Ik ben nu een jonge werknemer aan het opleiden die het inkoopproces van mij gaat overnemen, zodat ik me op andere zaken kan richten.” Zoals bijvoorbeeld de verhuizing van het huidige kantoor en kantine naar een ander bestaand gebouw op het terrein, zodat de leegkomende ruimte benut kan worden voor een nieuwe productieloods. “We willen ons machinepark nog verder uitbreiden met bewerkingen die we nu nog uitbesteden, maar liever zelf willen doen.”