Kennisplatform voor Oost Nederland

Sterke behoefte maakindustrie aan technisch bedrijfsopleider STODT

Geplaatst op 25 oktober 2024

Wekelijks trekken grote en kleine hightech bedrijven uit Twente (en de rest van Nederland) aan het jasje van het technische bedrijfsopleidingscentrum STODT. Of er nog afgestudeerde kandidaten uit de opleiding beschikbaar zijn voor een functie zoals CNC verspaner, meettechnicus of verspaningstechnoloog? De behoefte aan technisch personeel in de maakindustrie is enorm. STODT voorziet duidelijk in een behoefte en levert een bijdrage aan de ontwikkeling van de hightech regio in Twente en elders in het land.

De studenten en deelnemers van STODT zijn gewild omdat ze in aanraking komen met de modernste en meest geavanceerde bewerkingsmachines en productietechnieken. Samen met professionele partners houdt de bedrijfsopleider continue de trends op de markt in de gaten qua nieuwe machines en besturingssystemen. “Onze doelstelling is dat het bedrijf dat ons inschakelt bij wijze van spreken de volgende dag beter functioneert door de training, opleiding of cursus die het personeel heeft gevolgd”, vertelt directeur Jeroen Rouwhof. “We geven op een hoog niveau praktijkgericht onderwijs met de juiste machines en juiste vakspecialisten die uit het bedrijfsleven komen.”

Sinds 1984

STODT werd in 1984 opgericht en werkte nauw samen met de voormalige MTS (Middelbare Technische School) in Almelo. De bedoeling was onder andere om voor de textielindustrie opgeleid personeel op te leiden naar andere industriële vakgebieden. Immers, de textielindustrie verdween destijds uit Twente. STODT transformeerde zich naar een breed techniekcentrum waar de maakindustrie kennis kon ophalen en leren hoe met moderne productiemiddelen om te gaan, zoals de CNC-verspaning machines. Leerlingen van de MTS maar ook leerkrachten volgden bij STODT trainingen.

Afstoten machines

STODT groeide uit tot een landelijk technische bedrijfsopleider, met anno 2024 vestigingen in Hengelo en het Brabantse Best. Tot 2016 beschikte de opleider ook over een eigen technologiebedrijf met 24/7 verspanende productie waar studenten met behulp van geautomatiseerde machines kennis en ervaring konden opdoen. “De productie leverde een spanningsveld op met bedrijven met wie we zaken deden, want die beschikten ook over eigen machines. Daarmee zaten we in het vaarwater van onze klanten”, vertelt Rouwhof. “Uiteindelijk hebben we onze productie, dat gecertificeerd was voor de lucht- en ruimtevaart, afgestoten en kunnen klanten nu van onze hoogwaardige kennis van geavanceerde productietechnieken gebruik maken.”

Modernste productietechnieken

Met de opbrengsten van haar klanten investeert STODT in kennisontwikkeling van de modernste productietechnieken en vol- en semi-automatische machines voor hightech producten. Ze werkt daarbij heel nauw samen met toonaangevende industriële partners. Als een bedrijf bijvoorbeeld een nieuwe machine heeft gekocht of er is een nieuwe technologie ontwikkeld, dan kan STODT helpen een opleidingsplan te maken om het personeel te trainen in het programmeren en bedienen van de machine. “Wij zoeken dan de juiste opleiding en expert erbij”, aldus Rouwhof.

Nauwkeurigheid en leverbetrouwbaarheid

Het programmeren, produceren en meten met CNC- en 3-D meetmachines voor een nauwkeurige productie-output nemen een steeds grotere vlucht. Technisch personeel moet daarom regelmatig worden bijgeschoold in de mogelijkheden. STODT bedient het mkb, maar ook grote hightech bedrijven zoals VDL, NTS en ASML. “Onze klanten maken hoogwaardige producten waarbij een hoge graad van nauwkeurigheid vereist is en leverbetrouwbaarheid cruciaal is. Dan heb je een hoge personele deskundigheid nodig die met onze bijdrage haalbaar is”, besluit Rouwhof.

www.stodt.nl

STODT – 40-jarig jubileum

Om deze bijzondere gebeurtenis te vieren, ben je van harte uitgenodigd voor het evenement op donderdag 14 november 2024. Het programma start om 13.30 uur en duurt tot 18.00 uur. Meld je aan via: https://www.stodt.nl/agenda/stodt-40-jaar

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: