Boeiende tijden voor broer en zus
Mij hoor je er niet meer over, dat bekende D-woord. We zijn als bedrijfsleven blij met de extra middelen die het investerings- en vestigingsklimaat voor ondernemers en ondernemingen over de hele linie verbeteren.
Zowel de kleine, midden- als grotere bedrijven krijgen op die manier een sterkere concurrentiepositie en kunnen in de globale wedstrijd blijven innoveren, investeren en internationaliseren. Die bedrijven zetten dat dus om in nieuwe productieprocessen, export en werkgelegenheid. Ze voegen kortom waarde toe aan de BV Nederland en aan onze mooie regio. Ze vormen samen het fundament waarop belastingen en premies worden geïnd en waar zorg, onderwijs en infrastructuur mee kan worden gefinancierd.
Ik vind het in dat verband een gotspe om te zien dat sommige politieke partijen en organisaties het nodig vinden om het refrein van ‘extreme bonussen, graaiers en kadootjes voor ondernemers’ te blijven uitventen en zo ongeveer van toepassing te verklaren op alle ondernemers. Goed voor krantenkoppen met dikke chocoladeletters, of wellicht vanwege electoraal belang, maar schadelijk en niet terecht. Vaak gevoed door een pijnlijk tekort aan kennis of een te smal wereldbeeld. Het wordt tijd om tegengas te geven aan die beeld- en mythevorming. Geen misverstand, publieke zaken zijn van groot belang en verdienen het om op niveau te blijven. Welvaart en welzijn zijn broer en zus. Dat maakt Nederland sterk en ondernemers begrijpen dat. Ik heb het op andere plekken vaker gezegd; we moeten het dan wel eerst (blijven) verdienen om het te kunnen uitgeven. Niet zoals in Italië onverantwoord investeren in verkiezingsbeloftes met een ongedekte rekening en zonder een goede basis onder – verantwoorde en duurzame – economische groei.
Het echte beeld is dat de ondernemers en ondernemingen in onze regio van groot tot klein hun uiterste best doen om invulling te geven aan de energietransitie. We zien veel mooie koplopers
in de smart industry en bij circulair ondernemen. We kunnen als bedrijfsleven trots zijn op de resultaten die we in Oost- Nederland boeken bij het aan het werk helpen van (gedeeltelijk) arbeidsongeschikten; nu diezelfde overheid nog. Veel bedrijven trekken heel de wereld over met innovatieve producten en diensten. We durven in onze regio te experimenteren en zijn succesvol met nieuwe arbeidsmarktmodellen, zodat statushouders sneller aan het werk kunnen. Kortom, ondernemers met het hart op de juiste plek en ondernemingen gericht op continuïteit en werkgelegenheid. Dat het maar gezegd is; goede zaken!