Openbaar Belang is een van de oudste woningcorporaties van ons land en heeft ongeveer 2800 verhuureenheden in de stad Zwolle. Bij het bouwen en beheren van woningen wil Openbaar Belang uitdrukkelijk rekening houden met het milieu en daarnaast de woonlasten van huurders zoveel mogelijk beperken. De sociale huurwoningen aan de Binnengasthuisstraat in Zwolle zijn in samenwerking met Zehnder Group Nederland gerevitaliseerd volgens het passiefhuis-principe.
Het primaire belang was om op basis van het passiefhuisconcept te komen tot een optimale energieprestatie, verduurzaming én kwaliteit van de woningen, wat voor haar huurders leidt tot een lage energierekening en een aangenaam binnenklimaat.
Passiefhuisconcept
In een passiefhuis worden de warmteverliezen tot een minimum gereduceerd door een optimalisatie van de isolatie, grote luchtdichtheid en warmteterugwinning via het ventilatiesysteem. Er wordt optimaal gebruikgemaakt van passieve warmtewinsten uit de bodem en via de zon. Een passiefhuis heeft geen conventioneel verwarmingssysteem nodig en toch heerst er een aangenaam binnenklimaat. De energiebehoefte ligt ongeveer vier keer lager dan bij een gemiddelde woning.
Successtory
Terugkijkend op het renovatieproject spreekt manager vastgoed Ronald van Lith over een successtory: “Als woningcorporatie profiteren we nu van jarenlange probleemloze ventilatie, met een eveneens jarenlang gelijkblijvend prestatieniveau. De bewoners ervaren het binnenklimaat als comfortabel, zowel in de zomer als in de winter. Eén bewoner zei het mooi: ‘in de zomer is de woning heerlijk koel en wanneer ik in de winter binnenstap is het lekker warm.’ Wat deze oplossing ook als toegevoegde waarde brengt, is dat het binnen het concept van het passiefhuis resulteert in moderne en duurzame technieken. Kortom, een optimale warmte- en geluidsisolatie voor de bewoners in een ventilatietechnisch comfortabele en levensloopbestendige woning, met op termijn lagere energiekosten.”
Bouwfysisch op niveau van 2050
Dit project demonstreert dat passief renoveren van monumenten ook voor sociale woningbouw kan. De woningen zijn bouwfysisch al op niveau voor het jaar 2050. Hierbij is ook een groot wooncomfort op andere gebieden. De revitalisatie blinkt uit in gebruikskwaliteit: een levensloopbestendige rolstoelplattegrond, hoge plafonds, maximaal daglicht, ultieme geluidsisolatie tussen de woningen (10 tot 20 dB beter dan nieuwbouwniveau), zeer laag installatiegeluid en oneindig warm water. En alle ramen kunnen uiteraard gewoon open.
Zehnder, uw partner voor een optimaal binnenklimaat
We letten allemaal op onze gezondheid maar staan minder vaak stil bij gezonde binnenlucht. Dat is vreemd omdat we ons het grootste deel van ons leven begeven in gesloten ruimtes. Een slechte binnenluchtkwaliteit kan ernstige gezondheidsproblemen, zoals luchtwegaandoeningen, tot gevolg hebben.
De ventilatiesystemen van Zehnder zorgen voor een optimaal binnenklimaat. Dit betekent minder schadelijke stoffen, een lager pollen- en CO2-gehalte en een optimale luchtvochtigheidsgraad. Ook wordt de geluidsbelasting teruggedrongen. Dit alles leidt ertoe dat we beter slapen, ons fitter en uitgeruster voelen en, zowel in onze vrije tijd als op het werk, vitaler en actiever zijn.