Gelderse bedrijven in de (maak)industrie die ervaring willen opdoen met de mogelijkheden van 3D-metaalprinten kunnen binnenkort op een laagdrempelige manier kennismaken met deze technologie. Dankzij subsidie van provincie Gelderland en samenwerking tussen CIRCLES – het platform voor circulair ondernemen in Oost-Nederland – en K3D wordt in de Week van de Circulaire Economie de inschrijving geopend voor kennistraining, een specifieke engineeringstraining of voor het uitwerken van een businesscase met 3D metaalprinten.
Een verstandig gebruik van materialen begint vanzelfsprekend bij het ontwerpproces. 3D-Printing biedt radicaal andere mogelijkheden om componenten en producten te ontwerpen, waarbij centraal staat dat een aanzienlijke reductie van materiaalgebruik het gevolg kan zijn, onder gelijkblijvende constructieve en functionele eigenschappen. Waar 3D-printen in kunststoffen al geruime tijd zijn intrede heeft gedaan, is ook het metaalprinten in toenemende mate een industrieel proces aan het worden. CIRCLES en K3D introduceren daarom tijdens de Week van de Circulaire Economie (3 t/m 7 februari) de demonstratieregeling 3D-printen.
Demonstratieregeling voor maakbedrijven in Gelderland
De demonstratieregeling bestaat uit drie mogelijkheden. Ondernemers kunnen een algemene training van een dagdeel volgen om kennis te maken met de techniek, of kiezen voor een specifieke engineeringstraining additive manufacturing, waarbij o.a. ontwerpregels voor re-design aan bod komen. Een derde mogelijkheid is het uitwerken van een businesscase, waarbij een 3D metaalprint van het herontwerp wordt gerealiseerd.
Meer informatie en aanmelden
Op de website CIRCLES.nu vind je meer informatie over de demonstratieregeling. Geïnteresseerde bedrijven kunnen zich vanaf vandaag aanmelden via het contactformulier op die site of zich inschrijven voor de 1e ronde tafel circulaire maakindustrie op 18 maart, waar we bij K3D in Terborg kennis maken met deze technologie.
3D printen integraal onderdeel van circulaire economie
Als we de voorspellingen moeten geloven zal rond het jaar 2040 30% van de wereldhandel zijn vervangen door 3D geprinte delen. De voordelen van 3D-printen zijn groot en al veelbesproken. Met de technologie wordt zowel kleinschalige productie als massaproductie mogelijk. Maar minstens zo belangrijk zijn de duurzame eigenschappen van de productietechnologie. Er wordt bijvoorbeeld niet meer materiaal gebruikt dan nodig is, waardoor er geen afval ontstaat tijdens het productieproces. Tegelijkertijd is het niet langer nodig om voorraden aan te houden omdat producten lokaal kunnen worden geproduceerd. En dat scheelt weer transport-gerelateerde CO2-uitstoot omdat goederen niet vanuit een ander continent worden geïmporteerd. De Kaak Group in Terborg is onder de naam K3D gestart met een keten van metaalprinters van Additive Industries. Op dit moment zijn er twee in Nederland, waarvan er dus 1 in Terborg staat.