Voor eengezinswoningen is het verwarmen met een infraroodsysteem voordeliger dan met een warmtepomp. Dit is de conclusie van een driejarig wetenschappelijk onderzoek, mede in opdracht van het Bundesministerium für Bau und Heimat. Welnu, specialist op het gebied van infraroodsystemen in Duiven, is blij met de resultaten van het onderzoek.
Aanleiding voor het onderzoek is de vraag of infraroodsystemen als low-tech-oplossing een goed alternatief vormen voor warmtepompen. Low-tech-oplossingen zijn namelijk gemakkelijker toe te passen dan warmtepompen. Behalve het Bundesministerium für Bau und Heimat, waren ook de organisatie Zukunftbau en het Bondsinstituut für Bau-, Stadt- und Raumförschung opdrachtgever.
Drie situaties
Het vergelijken van verwarmingssystemen is ingewikkeld. Daarom gebruikten de onderzoekers drie situaties:
- praktijksituatie: een appartementsgebouw van 1360 m2 en 4 verdiepingen
- laboratoriumsituatie
- simulatiemodellen
De onderzoekers vergelijken een warmtepompsysteem met vloerverwarming met een infrarood-verwarmingssysteem.
Infrarood is veel goedkoper
De eerste conclusie is dat een infraroodsysteem veel goedkoper in aanschaf is dan een warmtepomp. Omdat een gemiddeld infraroodsysteem meer energie verbruikt dan een warmtepomp, kozen de wetenschappers ervoor om de financiële ruimte te gebruiken voor de aanschaf van zonnepanelen. Dat blijkt inderdaad voordeliger te zijn. De combinatie infraroodpanelen met zonnepanelen verbruikt tijdens het stookseizoen minder energie dan een warmtepomp. Ze levert bovendien buiten het stookseizoen veel elektriciteit op, die kan worden teruggeleverd aan het net. Gerekend over 50 jaar is daarmee een infraroodsysteem met zonnepanelen aanzienlijk goedkoper.
Regelbaarheid beter bij infrarood
Infraroodpanelen kunnen een kamer snel verwarmen. In combinatie met een goede regeling speelt zo’n systeem optimaal in op de warmtebehoefte in de ruimte. Het verbruik van warmte is 15 procent lager dan bij een intelligent geregelde elektrische vloerverwarming. Het verschil is nog groter bij een warmtepomp. Daar komt bij dat er in ruimten met infraroodsystemen 50 lagere overdrachtsverliezen zijn dan watergedragen vloerverwarming. Er ontstaat namelijk bij infraroodverwarming minder warmteverlies via de bouwconstructie.
Comfort ook bij lagere kamertemperatuur
De bewoners van de praktijklocatie vinden de infraroodverwarming comfortabel en ook gemakkelijk te bedienen. Het onderzoek bevestigt dat in een infrarood verwarmde ruimte de temperatuur lager is. Het verschil bedraagt gemiddeld 0,6 graden. De behaaglijkheid is hetzelfde, maar het warmteverlies door ventilatie wel kleiner.
Grote verschillen tussen systemen
Volgens het onderzoek blijkt dat er grote verschillen zijn tussen de infraroodpanelen. Het stralingsrendement (alleen de straling is effectief) varieert van 40 tot 70 procent. Er is op dit moment geen standaardisatie voor het bepalen van het rendement van panelen. Uit het onderzoek blijkt dat het ophangen aan het plafond het gunstigst is voor het rendement.
Elektriciteitsverbruik
Het elektriciteitsverbruik van een infrarood systeem is gemiddeld ruim driemaal zo hoog als van een warmtepomp. Dit getal varieert sterk. Zowel de kwaliteit van de infrarood panelen als van de warmtepomp kunnen verschillen, evenals het gebruik en de regeling. Om het elektriciteitsverbruik te compenseren kozen de onderzoekers er dus voor zonnepalen toe te passen.
Positieve conclusie
De vraag is of infrarood systemen een low-tech alternatief zijn voor warmtepompen wordt positief beantwoord. Infraroodsystemen zijn zeer geschikt voor eengezinswoningen en ook voor kantoren. ’s Nachts en in het weekend kan men met een infraroodsysteem de temperatuur flexibel verlagen en zodoende energie besparen. De onderzoekers stellen hierdoor het uitbreiden van het gebruik van hernieuwbare energie enorm kan worden bevorderd. De eigenaren hoeven niet veel te investeren en de jaarlijkse kosten zijn lager dan bij een warmtepomp.