Als je als organisatie in verandering een stevige organisatiedeskundige nodig hebt, hoe kies je dan de juiste persoon? Is dat een kwestie van kwaliteiten tegen elkaar afvinken, een fijne klik met zo’n externe deskundige hebben, of moet je zoeken naar iemand met een bak aan ervaring? Tel ze maar bij elkaar op.
Tot die conclusie komen strategisch projectleider Ruthger Schoonderbeek van de gemeente Noardeast-Fryslân en Martha Houkema van Luna De Nieuwetijdspraktijk uit Rutten tijdens ons gesprek. Ze kennen elkaar al zeventien jaar en werkten al meerdere malen samen. Toch was de klus die Martha nu in opdracht van Ruthger uitvoert geen kwestie van ‘kat in het bakkie’. Ruthger: “Er ging een stevige selectieprocedure aan vooraf. Onze gemeente zit midden in een ontwikkeltraject: we willen een professionaliseringsslag maken, onze bedrijfsvoering stroomlijnen, onze dienstverlening verbeteren en prettiger samenwerken. Daarom zochten we niet zomaar een sparringpartner, maar iemand van wie de kwaliteiten al bewezen zijn en met wie we eerder zelf al positieve ervaringen hadden opgedaan. We hebben een aantal mensen uit ons netwerk geselecteerd, Martha is het uiteindelijk geworden.”
Vertaalslag
Martha is organisatiedeskundige en hoogsensitieve businesscoach. Ze heeft twintig jaar ervaring in het bedrijfsleven én ze heeft paranormale gaven. Wat biedt die bijzondere mix een organisatie in verandering? “Ik bied heldere advisering, mijn kijk op de opgaven die er liggen, mijn verwachting over de aanpak daarvan, een kritische blik en tegengas als dat nodig is.” Ruthger: “Wat mij al in het verleden is opgevallen tijdens het samenwerken met Martha, is haar sensitiviteit en alertheid: ze heeft snel in de gaten wat er aan de hand is en komt meteen tot de kern. En ze maakt van daaruit ook de vertaalslag naar bruikbare adviezen en het te volgen traject.” Hij richt zich tot Martha: “Jouw ‘andere tak van sport’ was overigens niet de reden om je aan te nemen voor deze opdracht. Jouw kennis en ervaring waren doorslaggevend. Dat jij daarnaast die extra sensitiviteit hebt is een waardevolle toevoeging.” Martha: “Ik vind het heel stoer van deze gemeente dat die kwaliteit er mag zijn.”
Kritische blik
De afgelopen periode heeft Martha als sparringpartner het projectteam geadviseerd over de mogelijke inrichting van een nieuwe organisatiestructuur. “Ik denk mee over logische eenheden en taken binnen de organisatie, over aansturing en cultuurverandering. Ik heb in beeld gebracht wat de kenmerken zijn van hoe de organisatie nu functioneert, welke kenmerken daarvan waardevol zijn, maar ook welke je zou kunnen doorontwikkelen.” Ruthger: “Martha is echt een sparringpartner, die meedenkt en meebeweegt. Ze houdt ons een spiegel voor op zo’n manier dat we er écht wat aan hebben. We zijn het ook weleens niet met elkaar eens en dat is juist goed: dat is de kritische blik die we nodig hebben en die ons verder helpt. Ik weet wat ik van Martha kan verwachten.”
Meerdere perspectieven
Martha: “Sommige onderwerpen hebben uitdieping nodig, daarvoor heb ik de vereiste expertise. Ik begrijp goed wat er moet gebeuren en wat van mij verwacht wordt. Ik kan voorbeelden omhoog halen vanuit eerdere opdrachten en meerdere perspectieven voorleggen. Ik voorzie de haalbaarheid en consequenties van bepaalde stappen. Door daar met elkaar over te sparren kom je verder. Juist dat samenspel vind ik leuk.” Ruthger: “Het helpt ons als projectteam enorm om op die manier meerdere perspectieven en hun haalbaarheid goed te kunnen verkennen. We zijn heel blij met Martha.”