Op donderdag 2 september nemen Arnoud Odding (directeur De Museumfabriek) en Vincent Robijn (directeur Historisch Centrum Overijssel) letterlijk de sloophamer in de hand om daarmee het startsein te geven voor de realisatie van het Twentelab. In het Twentelab worden een restauratieatelier, fotostudio, collectiewerkplaats, bibliotheek en depot gerealiseerd. Niet alleen de Museumfabriek, maar alle erfgoedinstellingen in Overijssel kunnen gebruik maken van deze faciliteiten. In 2018 ontving De Museumfabriek een flinke bijdrage van de Vriendenloterij voor de realisatie van het Twentelab, waar liefhebbers, kenners en vrijwilligers – ten overstaan van het publiek – aan het werk gaan met het erfgoed in de provincie Overijssel. Ook het Mondriaan Fonds en de Stichting Dioraphte dragen financieel bij aan het Twentelab.
Museumfabriek en HCO
De Museumfabriek werkt voor de ondersteuning van erfgoedinstellingen in de provincie Overijssel nauw samen met Historisch Centrum Overijssel. In oktober zal HCO bijvoorbeeld de website Erfgoedplatform Overijssel lanceren waar erfgoedinstellingen geïnformeerd worden over verschillende ondersteuningsmogelijkheden. De succesvolle online-cursus ‘omgaan met museale voorwerpen’, die door De Museumfabriek wordt verzorgd, is daar ook op terug te vinden.
Eind dit jaar is het collectiecentrum van het Twentelab gereed en vanaf dat moment kan de Museumfabriek collega erfgoedinstellingen nog beter ondersteunen op het gebied van opleiding, digitalisering, restauraties, collectieontsluiting en adviezen. In 2022 volgt dan het tweede deel van het Twentelab: het kenniscentrum.
Samenwerking
De Museumfabriek heeft samenwerking in de wijde regio hoog in het vaandel staan. Niet alleen door middel van het Twentelab. Dit najaar wordt ook de pilotversie van De Atlas van Ooit gelanceerd. De Atlas van Ooit is een samenwerkingsproject dat musea in het oostelijk landsdeel helpt om nieuwe publieksgroepen te bereiken. Een project waarmee we objecten dichter bij het publiek willen brengen, waarin we die objecten nieuwe betekenis geven door ze met behulp van geodata te verbinden met hun oorspronkelijke plek(ken) in de wereld. Met de Atlas van Ooit smelten de digitale en de fysieke wereld samen tot één ervaring. Als een reis door ruimte en tijd.
De Atlas van Ooit is een platformproject waarvoor De Museumfabriek wederom samenwerkt met Historisch Centrum Overijssel en daarnaast met Rijksmuseum Twenthe, met de Vereniging Oudheidkamer Twente, met de Stichting Historisch Museum Scheper in Eibergen, met de Vereniging Het Museum in Winterswijk, met de Historische Vereniging Hardenberg en omgeving en met de Stichting Zoutmuseum in Delden.
De eerste fase van De Atlas van Ooit wordt financieel mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds. Daarnaast heeft De Museumfabriek voor de doorontwikkeling van de atlas een projectaanvraag gedaan bij de Vriendenloterij.