Het groene A1 Bedrijvenpark Deventer ligt op een unieke plek. Het heeft een centrale positie met een directe aansluiting op de A1, dichtbij de A50 en de moderne haven aan de IJssel met een toekomstige containerterminal. De goede uitvalbasis voor zowel groeiende regionale bedrijven, de logistiek als innovatieve maakindustrie wordt gecombineerd met duurzame energievoorziening en circulariteit. “We streven naar een bedrijventerrein waar Deventer over dertig jaar nog steeds trots op is.”
Er is volop bedrijvigheid op het A1 Bedrijvenpark Deventer. Naast het meest duurzame Van der Valk-hotel van Nederland, hebben de afgelopen jaren onder andere het hoofdkantoor van de internationale wielerploeg Team Sunweb, distributiecentra van Sligro en Aldi en ReShare, de textielafdeling van het Leger des Heils er zich gevestigd. Metos, de grootste groot- en spoelkeukenleverancier in Europa en kassenbouwer Hortilife kozen ook voor deze locatie. Deze bekende namen laten zien dat Deventer steeds meer een logistieke hotspot wordt.
Duurzaam park
Het bedrijventerrein maakt onderdeel uit van de CleanTech-regio en zet sterk in op innovatie, duurzaamheid, veel groen en water. Het park maakt voor de energievoorziening onder andere gebruik van de windturbines langs de A1, biedt laadpalen aan en is aardgasloos. “Sommige bedrijven waren in eerste instantie wat behoudend, maar raakten keer op keer gaandeweg enthousiast”, vertelt acquisiteur en gebiedsmarketeer Ronald Bolderman. “Kenmerkend voor de bedrijven die zich hier vestigen, is dat de meeste organisaties milieubewust en de gebouwen toekomstbestendig en sommige zelfs circulair zijn. Er liggen veel vestigingskansen voor duurzame bedrijven die ruimte nodig hebben.”
Truckparking
Voor logistieke bedrijven is het extra aantrekkelijk om zich te vestigen op het bedrijvenpark met een hoogwaardige, goed beveiligde Truckparking. “We willen ongewenst parkeren in de woonwijken en bedrijventerreinen en onveilige parkeersituaties op vluchtstroken en op- en afritten voorkomen. De Truckparking draagt bij aan een betere leefomgeving en biedt een veilige overnachtingsplek voor vrachtwagenchauffeurs met een afgesloten terrein en videobewaking. Eind van dit jaar realiseert Total hier een toekomstbestendig multi-energy tankstation.”
Samenwerken en versterken
De gemeente heeft de intentie duurzame bedrijven, die zich hebben gehuisvest te faciliteren en met elkaar te verbinden. “Er is veel kennis over mogelijkheden, ontwikkelingen en er zijn diverse behoeften en oplossingen, die we bij elkaar willen brengen,” geeft Ronald aan. “Er staat een compleet team van de gemeente klaar om bedrijven op weg te helpen met advies, financiering, realisatie of onderdelen daarvan. Ook kunnen we met een mobiliteitsscan kijken naar hoe slim en duurzaam het mobiliteitsbeleid is van bedrijven. Daarbij zoeken we naar een duurzame oplossing die op termijn is terug te verdienen!”
Plandeel West
In 2021 staat de verkoop van de flexibele kavels van Plandeel West op de agenda. Hiervoor stelt de gemeente op korte termijn een duidelijke duurzaamheidsprofilering op. “Ons uitgangspunt is een duurzame locatie te creëren waar ondernemers succesvol en toekomstbestendig kunnen zijn en waar werknemers graag werken. Daarbij richten we ons naast logistieke bedrijven op de maakindustrie en regionale bedrijven die willen groeien. We gaan met geïnteresseerde, potentiële kopers in gesprek, bespreken de wensen en mogelijkheden en kijken naar de toegevoegde waarde van een bedrijf. Waar het ene bedrijf inzet op circulair of natuurinclusief bouwen, investeert een ander wellicht in sociaal economische duurzaamheid, in werkgelegenheid. Duurzaamheid is maatwerk en wij gaan graag het avontuur aan met ondernemers die op lange termijn waarde toevoegen voor klanten, medewerkers én de samenleving!”