De tentoonstelling Artemisia. Vrouw & Macht in Rijksmuseum Twenthe wordt verlengd tot en met 27 maart 2022. Dat is gelukt dankzij de enorme flexibiliteit en bereidwilligheid van alle bruikleengevers. Hiermee krijgt iedereen die de tentoonstelling nog niet bezocht, alsnog de kans om de schilderijen van Artemisia en haar tijdgenoten te zien.
Net als alle andere musea in Nederland sloot Rijksmuseum Twenthe haar deuren op zondag 19 december 2021 en was het voor het publiek niet meer mogelijk om de bijzondere tentoonstelling van Artemisia te bezoeken. Wij zijn ontzettend blij en dankbaar dat de ruim twintig bruikleengevers uit acht Europese landen en de Verenigde Staten bereid zijn geweest om het publiek de kans te geven om de tentoonstelling alsnog te bezoeken. Artemisia Gentileschi (1593 – na 1654) was één van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Italiaanse schilderkunst uit de zeventiende eeuw. Als vrouw manifesteerde zij zich in een mannenwereld, zonder zich te conformeren. Maar weinig vrouwen vergaarden zoveel roem, tijdens én na hun leven, dat wij aan haar voornaam voldoende hebben: Artemisia.
Marinetti en het futurisme: manifest voor een nieuwe wereld
Even leek het erop dat de tentoonstelling over het Italiaanse futurisme niet door zou kunnen gaan door de lockdown. Maar ook in dit geval hebben de bruikleengevers zich bijzonder flexibel opgesteld. Het is gelukt om deze belangrijke tentoonstelling te verplaatsen naar het najaar. Marinetti en het futurisme: manifest voor een nieuwe wereld is te zien van 25 september 2022 tot en met 19 februari 2023.
Op 20 februari 1909 luidt de Italiaanse dichter Filippo Tommaso Marinetti met zijn futuristisch manifest in de Franse krant Le Figaro een nieuw artistiek tijdperk in. In het manifest bezingt hij de snelheid, de toekomst, agressiviteit en activisme, en wijst hij het verleden resoluut af. Deze energieke uitgangspunten spreken veel jonge kunstenaars en intellectuelen aan, waardoor hij al snel een groep jonge futuristen om zich heen verzamelt. In de drie decennia die volgen gebruiken de futuristen hun verbeeldingskracht om een radicale nieuwe toekomst vorm te geven. In de tentoonstelling Marinetti en het futurisme: manifest voor een nieuwe wereld volgt Rijksmuseum Twenthe de artistieke ontwikkeling van het futurisme aan de hand van zijn charismatische leider Marinetti.
Collectie Wilploo – Verglijdend landschap
Zodra het museum haar deuren weer mag openen zal er ook een nieuwe tentoonstelling te zien zijn: Collectie Wilploo – Verglijdend landschap. Van 23 januari tot en met 15 mei 2022 toont Rijksmuseum Twenthe een groot overzicht rondom de Collectie Wilploo. In de afgelopen tien jaar ontving het museum verschillende schenkingen uit deze particuliere collectie hedendaagse kunst, die bijeen is gebracht door de Enschedese verzamelaar Ingrid Blans. In de tentoonstelling is werk te zien van onder anderen Lou Louber, Raquel Maulwurf, Elsbeth Cochius, Saskia Jetten, Zoltin Peeter, Inge Reisberman en Renie Spoelstra.
Afbeelding: Giacomo Balla, Geweerschot op zondag, 1918, olieverf op doek, Banca D’Italia Roma