Vanuit het Friese Nijemirdum werkt het vijf jaar geleden opgerichte BHP Funderingstechnieken inmiddels door het hele land. “Wij funderen in heel Nederland palen”, bevestigt directeur Hendrik Jan Postma. “Op dit moment zijn we zelfs in Zeeland bezig.” Samen met zijn broers Wouter en Siegfried runt hij het onafhankelijke familiebedrijf.
Met een vaste kern aan medewerkers en een flexibele schil van gedreven vakmensen pakken de drie broers klussen aan in alle regio’s. “In Oost-Nederland kunnen we nog wat meer spreiding gebruiken. We vinden het interessant om een grote diversiteit aan projecten te doen. Verschillende grondtypen en opdrachtgevers maken het werk dynamisch.”
Energie, passie en ambitie
De energie en passie die het jonge familiebedrijf kenmerkt, samen met de ambitie die het tentoonspreidt, zorgt ervoor dat opdrachtgevers die eenmaal een opdracht aan BHP gegund hebben, steeds terugkomen met nieuwe aanvragen. “We hebben een dienstverlenende houding ten opzichte van het werk.”
Dat begint al bij het eerste contactmoment met de klant. “Prijs- en planningstechnisch zijn we sterk, maar we doen er ook alles voor om te zorgen dat het hele proces goed verloopt. De offerte, de gunning, de werkvoorbereiding en de uitvoering: alles moet vlekkeloos verlopen. Als onverhoopt toch iets tegenzit, lossen we het meteen op. We kunnen snel schakelen en denken graag mee met de klant, ook over kostenbesparende alternatieven. We merken dat die mentaliteit onderscheidend werkt.”
Paalfunderingen voor Ecolodges
BHP werkt met mortelschroefpalen, stalenbuispalen en prefab palen. “Daarin hebben we een relatief breed assortiment, zowel grondverwijderend als grondverdringend. Vaak geeft de constructeur van het betreffende project aan hoeveel palen van een bepaald type nodig zijn. Natuurlijk adviseren wij desgewenst graag.” Funderingspalen zie je in principe nooit meer terug: die verdwijnen in de grond.
Bij een recent project was dat anders. “In opdracht van Maasparcje Roermond hebben we paalfunderingen aangebracht voor klimaatadaptieve en volledig recyclebare Ecolodges. Deze lodges bewegen mee met de stijging en daling van het water van de Maas. Omdat een deel boven de grond komt, hebben we gecoate buizen aangebracht. Een bijzonder project, waar we gefaseerd bijna een jaar mee bezig zijn geweest.”
Elektrische stalenbuis-heimachines
Postma vond het project ook interessant omdat mens en milieu bij BHP een grote prioriteit heeft. “Ook al zijn we een relatief klein bedrijf, we zijn bewust bezig met ontwikkelingen in de markt en de maatschappij. De energietransitie heeft onze volle aandacht. Daarom zijn sinds dit jaar al onze stalenbuis-heimachines elektrisch aangedreven. Naast het vermijden van uitstoot levert het werken met deze machines ook veel minder lawaai op.”
Sleutel voor succes
Postma merkt dat er in de markt ruimte is voor onafhankelijke familiebedrijven zoals BHP. “Wij hebben als broers elk onze eigen kwaliteiten en expertise. Dat wij elkaar naadloos aanvullen is de sleutel voor ons succes. We hebben ook geen problemen om personeel te vinden: mensen weten dat het bij ons hard werken is, maar ook gezellig. Net als voor onze klanten, doen we ook voor onze mensen graag een stapje extra.” BHP kenmerkt zich ook door diversiteit. “Van een particulier die vier palen nodig heeft voor een uitbouw, tot een grote bouwer die zeshonderd palen nodig heeft voor een garageloods: wij zien de uitdaging in elke klus.”
Ambities
Over ambities voor de komende jaren zegt Postma: “We willen het assortiment verbreden van de paalsystemen die we aanbieden. Als we in de nabije toekomst vrachtwagens vervangen, gaan we voor een elektrische oplossing. En we nodigen bouwpartijen graag uit om voor projecten in de woningbouw en infra eens een offerteaanvraag bij ons te doen. We hebben de afgelopen jaren bewezen dat wij onszelf zowel qua prijs als uitvoering succesvol onderscheiden. Als we het eenmaal hebben kunnen laten zien, komen opdrachtgevers bij ons terug. Wij zijn echt een solide partner voor funderingswerkzaamheden.”