De Enschedese vestiging van Pentair is een van ’s werelds meest gerenommeerde pioniers op het gebied van membraan technologie. “Met onze decennialange ervaring leveren wij wereldwijd membraanfiltratieoplossingen die worden gebruikt voor het zuiveren van water- en afvalwater. Daarbij richten wij ons onder meer op het verminderen van energie- en waterverbruik tijdens het filtratieproces”, aldus Plant Operations Manager Ruben Scholte op Reimer. Als je je klanten helpt met het behalen van hun milieudoelstellingen, dan moet je natuurlijk zelf ook het goede voorbeeld geven.
Pentair opereert zelfstanding, maar maakt onderdeel uit van Pentair Inc. Dat is een groot Amerikaans, beursgenoteerd concern met 130 locaties in 34 landen met ongeveer 11.000 medewerkers. Wereldwijd vervult de Enschedese vestiging van Pentair een belangrijke maatschappelijke rol. Immers de watervoorziening staat onder druk, dus moet de consument en de industrie zuinig omgaan met water. Waterbesparing en -hergebruik is daarbij cruciaal en daar is de vestiging van Pentair in Enschede zich goed van bewust.
Water terugwinnen
“Om kwalitatief hoogwaardige membranen te produceren is veel water nodig”, vertelt Ruben Scholte op Reimer. “Om ons waterverbruik te verminderen hebben we een aantal optimalisatieprojecten uitgevoerd. Eén in het oog springend project is het vervangen van onze Reverse Osmose installatie. Met deze installatie ondergaat het reguliere kraanwater een extra bewerking waardoor het nog zuiverder wordt en de juiste kwaliteit heeft voor het productieproces van onze membranen. Met deze nieuwe installatie optimaliseren we nu al 75% ten opzichte van de oude installatie. Komende tijd gaan we de installatie nog beter instellen en kunnen we dit nog verder optimaliseren.”
CO2 footprint verlagen
Verder is Pentair in Enschede bezig om de CO2 footprint van haar eigen site flink terug te dringen. Dat gaat niet van de één op de andere dag. Pentair Enschede wil haar eigen energie zoveel mogelijk duurzaam opwekken. Ruben: “Vorig jaar is een eerste stap gezet door bijna 1000 zonnepanelen op het dak te leggen. Die opbrengst dekt momenteel 10% van het stroomverbruik. Daarnaast onderzoeken we de mogelijkheid om op termijn ook andere bedrijfsgebouwen te voorzien van zonnepanelen.”
Pentair zit in de transitie naar elektrificatie, waarbij het transport van de energie de grootste uitdaging is. Dat kan een probleem worden als we meer zonnepanelen installeren. Daarnaast zijn er plannen voor hergebruik van restwarmte uit de productieprocessen en wordt onderzocht of gebruik gemaakt kan worden van het bestaande netwerk aan restwarmte op de Marssteden.
Water- en energiebesparende membranen
Binnen de industrie is het verminderen van energie -en waterverbruik de norm geworden. Pentair haakt daar op in met de ontwikkeling van de nieuwe generatie membraanfilters. Zo heeft de vestiging in Enschede een compacter membraan ontwikkeld met een hogere filter capaciteit. Frank Egberts van de R&D afdeling legt uit: “Op deze manier kunnen klanten toe met een kleinere installatie waarmee je dezelfde hoeveelheid water kunt filteren. Of ze kunnen meer water filteren zonder dat ze hun bestaande installatie uit hoeven breiden. In beide gevallen bespaart de klant aanzienlijk op haar water- en energieverbruik. ”
Ook het in Enschede ontwikkelde Helix-membraan speelt hierop in. Specifiek voor de afvalwaterzuivering is een ultrafiltratie membraan ontworpen dat er volgens Frank voor zorgt dat filters minder snel vervuilen en de installatie minder energie verbruikt.
Lage exploitatiekosten
Naast water -en energiebesparing in het filtratieproces van het afvalwater kijken industriële klanten ook naar de exploitatielasten van de membraanfiltratieinstallatie. Die moeten uiteraard zo laag mogelijk zijn. “Onze afdeling R&D is continue bezig om onze producten te verbeteren. Daarbij houden we al zoveel mogelijk rekening met water- en energieverbruik. Uiteindelijk willen we de onderhoudskosten en operationele kosten van de filtratie-installatie – de Total Cost of Ownership – voor de klant zo laag mogelijk houden”, aldus Ruben.
Aantrekkelijke werkgever
Met een duurzame visie en strategie ben je als werkgever niet alleen aantrekkelijk voor nieuwe en bestaande klanten, maar ook voor studenten en nieuwe medewerkers. Ester Reusink, Manager Communicatie bij Pentair ziet dat bedrijven die zich bezig houden met onderwerpen als duurzaamheid een bijzondere aantrekkingskracht hebben op jonge mensen. “De huidige generatie wil graag werken voor een bedrijf dat zich inzet voor de maatschappij en voor een beter milieu. Mensen die willen werken in een internationale werkomgeving waar innovatie en duurzaamheid voorop staan, zijn bij ons aan het juiste adres.”