Circl trekt het land in. Jarenlang was het circulaire paviljoen CIRCL in Amsterdam de basis van waaruit de circulaire economie werd aangejaagd, inmiddels is de beweging veel groter dan een gebouw. Het hechte team van Circl Movement wil impact maken in het hele land. Daarom wordt er op 5 november voor de tweede keer een evenement georganiseerd in Zwolle: Duurzaam Geld Zoekt Circulair Ondernemer.
Egidio Bundel is vanuit Circl Movement verantwoordelijk voor de programma’s in regio Zwolle: “Als programmamaker ontwikkel ik al een aantal jaren concepten en interventies voor ondernemers en professionals, om ze in aanraking te laten komen met duurzaamheid. Zo’n interventie kan bijvoorbeeld een inhoudelijke bijeenkomst zijn, waarmee we voldoen aan de behoefte van ondernemers en businessprofessionals om meer kennis op te doen over de circulaire economie én concreet handelingsperspectief te krijgen. Dat is heel belangrijk, weet ik uit ervaring.”
Transitie versnellen
Over Circl Movement vertelt Bundel: “Wij zijn een platform dat zich richt op het delen van kennis, het stimuleren van ontmoetingen, het aanzetten tot actie en het bieden van concreet handelingsperspectief om impact te kunnen maken en de transitie naar een circulaire economie te versnellen. Circl is een initiatief van ABN AMRO, dat begon met de bouw van het circulaire paviljoen CIRCL in Amsterdam. Het is inmiddels uitgegroeid tot een landelijke beweging die veel verder reikt dan alleen een gebouw. Dat blijkt uit alle activiteiten die wij als team opzetten: evenementen en bijeenkomsten, maar ook bijvoorbeeld samenwerkingsprogramma’s met wetenschappers en ondernemers. Daarnaast is onze website een kennisplatform waar we onder meer experts van verschillende instellingen aan het woord laten om hun perspectief op de transitie te geven, in de vorm van onder andere artikelen en podcasts.”
Duurzaamheidsinitiatieven versterken
De programmamaker vertelt hoe Circl Movement in Zwolle terecht is gekomen: “We hebben gekeken welke regio’s in het land een grote maakindustrie hebben en waar circulariteit al een bekend thema is. Zwolle kenmerkt zich door het grote aantal bedrijven dat actief aan de slag is met duurzaamheid en circulariteit. Wij kunnen deze bedrijven faciliteren en ondersteunen in hun transitie. Het is een voordeel dat ABN AMRO via het Social Point programma nauwe banden onderhoudt met maatschappelijke organisaties.Dit programma richt zich op het stimuleren van gelijke kansen in de samenleving. Social Point begon als lokaal project in Amsterdam, maar draait inmiddels op volle toeren in zes steden: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven en Zwolle.”
Met Social Point, dat is gestart in 2021, levert de bank een belangrijke bijdrage aan kansengelijkheid, door financiële weerbaarheid en ondernemerschap te ondersteunen. “We hebben besloten met Circl Movement de lijn van Social Point te volgen, door in de genoemde steden duurzaamheidsinitiatieven van lokale partijen te versterken.”
Vruchtbare basis voor samenwerking
Zwolle doet de programmamaker bovendien enigszins denken aan Aruba, het eiland waar hij acht jaar lang woonde. “Ik woon nu in Amsterdam, maar de sfeer en saamhorigheid die Zwolle kenmerkt, doet me denken aan Aruba. Het is een stad met veel groen, die wordt omringd door natuur. Ook de gastvrijheid van de inwoners zorgt ervoor dat ik me hier prettig voel.” Daarnaast is regio Zwolle een snelgroeiende economische topregio, met veel ondernemingen en organisaties die duurzaamheid en circulariteit hoog in het vaandel hebben staan. “Alles bij elkaar opgeteld biedt Zwolle een vruchtbare basis voor samenwerkingen die bijdragen aan de transitie naar een circulaire economie”, aldus Bundel.
1e programma: Circulaire Ondernemer Zoekt Duurzaam Geld
Aan enthousiasme en animo voor Circl Movement ontbreekt het hier ook zeker niet. Dat merkte de programmamaker eerder dit jaar al, tijdens de Week van de Circulaire Economie. “Onze ambitie is om ondernemers, maatschappelijke organisaties en kennisinstellingen samen te brengen door middel van onze initiatieven. Tijdens deze bijzondere Week organiseerden we daarom een programma dat zich richtte op ondernemers: Circulaire Ondernemer Zoekt Duurzaam Geld. Tijdens dit evenement hebben we circulaire ondernemers in contact gebracht met financiers. Deze hebben we mee laten kijken met het businessmodel en de financieringsvraag van de ondernemers. De ondernemers gaven een pitch en kregen feedback van een panel van financieringsexperts op het gebied van circulariteit. Dit format zorgde ervoor dat de ondernemers de constructieve handvaten kregen waar ze naar op zoek waren.”
Ondernemers reageerden positief op dit eerste programma van Circl Movement in Zwolle. “We hebben inzicht kunnen bieden op het gebied van financiering, door middel van concrete adviezen en tools. Ondernemers vonden het waardevol om meer handelingsperspectief te krijgen.”
2e programma: Duurzaam Geld Zoekt Circulair Ondernemer
Het succes van het eerste programma heeft Circl Movement én de regio warm gemaakt voor het volgende evenement. “Dat vindt binnenkort plaats! Samen met het Versnellingshuis organiseren we op dinsdagmiddag 5 november het programma Duurzaam Geld Zoekt Circulair Ondernemer, in de Makersfabriek in Zwolle. Dit is een uitgebreidere variant van het programma dat we eerder hebben georganiseerd”, vertelt Bundel enthousiast. Tijdens dit evenement ontdekken circulaire ondernemers verschillende financieringsmogelijkheden en komen ze tijdens een aantal speeddaterondes direct in contact met financiers. “Dat kunnen banken zijn, maar ook regionale ontwikkelingsmaatschappijen, crowdfunders, investeerders en subsidieverstrekkers.”
De programmamaker legt uit: “Banken hanteren nog vaak lineaire risicomodellen voor financiering, waardoor ondernemers met circulaire businessmodellen vaak buiten de boot vallen. Daarom zijn we voor en met ondernemers op zoek naar vernieuwende manieren om financiering op te halen.” Bundel benadrukt dat er inmiddels een interbancaire werkgroep, ‘Kopgroep Circulair Financieren’, is opgericht. “Deze werkgroep, bestaande uit financiële instellingen en overheden, komt gezamenlijk tot oplossingen om financieringsmogelijkheden toegankelijker te maken voor circulair ondernemers. Achter de schermen wordt er bij banken hard aan gewerkt, maar het is nog niet zover. Daarom introduceren wij kansrijke circulaire ondernemers bij verschillende financieringsmogelijkheden.”
Toegang tot netwerk Circl Movement
Rondom de voormalige thuisbasis van CIRCL, het circulaire paviljoen in Amsterdam, is in de loop van de jaren bovendien een heel groot netwerk ontstaan van specialisten op het gebied van circulariteit en financiering. “We hebben dankzij dit netwerk toegang tot enorm veel kennis en ervaring. En we hebben jarenlange ervaring met het ontwikkelen van programma’s en evenementen waardoor ondernemers en businessprofessionals toegang krijgen tot dit netwerk”, vertelt Bundel. “We hopen dan ook dat we met dit tweede programma opnieuw veel ondernemers bereiken en nieuwe samenwerkingsvormen vinden, waardoor we elkaar kunnen versterken. Wij kunnen met onze ervaring, kennis en netwerk veel impact maken op de circulaire ambities van ondernemers.”
Bundel besluit: “We zijn hier niet om het wiel opnieuw uit te vinden: in deze regio zijn allerlei lokale initiatieven op het gebied van duurzaamheid en circulariteit. Wij staan juist open voor samenwerking en versterken wat er al is. Het evenement op 5 november is een uitstekende kans om elkaar beter te leren kennen. Wees van harte welkom en meld je aan!”
Aanmelden voor Duurzaam Geld Zoekt Circulair Ondernemer
Ondernemers en financiers kunnen zich aanmelden voor het programma Duurzaam Geld Zoekt Circulair Ondernemer. Dit evenement vindt plaats op dinsdag 5 november in de Makersfabriek en wordt georganiseerd door Circl Movement en het Versnellingshuis | Nederland Circulair. “Dit is hét matchmaking event waar circulaire ondernemers in contact komen met duurzame financiers”, aldus Egidio Bundel.
Kijk voor meer informatie en aanmelden op www.circl.nl/programma/dgzco5
Interesse in samenwerking?
“Wij staan altijd open voor partijen zoals ondernemers, businessprofessionals, kennisinstellingen en financiers die willen samenwerken”, vertelt programmamaker Bundel. Kijk voor meer informatie over Circl Movement en contact opnemen op https://circl.nl/partnerships