Collectieve zorgverzekering en vitaliteit!
Zorgverzekeraars hebben de opdracht om de zorg betaalbaar te houden en zoeken hiervoor naar partners die actief meehelpen om het ziekteverzuim te verminderen. Het is daarom logisch dat de aandacht voor preventie, vitaliteit en inzetbaarheid een steeds belangrijkere rol speelt in collectieve afspraken met zorgverzekeraars.
Per 1 januari 2020 mag de maximale korting op de basisverzekering 5% bedragen. Dit vraagt om een gerichte benadering om het ziekteverzuim te minimaliseren. Iedere bedrijfstak is echter anders en dat vraagt om een specifiek, passend aanbod voor een collectiviteit met een grotere kans op resultaat; lees reductie van het ziekteverzuim.
Wat kunt u doen?
• Maak gezondheidsrisico’s inzichtelijk
Uw medewerkers lopen meer gezondheidsrisico’s dan u denkt. Niet alleen werkgerelateerde risico’s, maar ook risico’s in de privésfeer. Denk bijvoorbeeld aan mantelzorgtaken. Een goede analyse zorgt voor een gerichte aanpak.
• Maak werk van de inzetbaarheid van medewerkers
Stimuleer een gezonde leefstijl waardoor oudere werknemers langer inzetbaar zijn. Met de juiste interventies kunt u meer bereiken dan u denkt.
• Investeer in de gezondheidsaanpak
Wanneer u oprecht betrokken bent bij de gezondheid en inzetbaarheid van uw medewerkers dan investeert u daar graag in. Om dit te financieren zijn er verschillende mogelijkheden.
Hoe financieren?
• Subsidies voor duurzame inzetbaarheid
In november 2018 komen er weer subsidies beschikbaar waardoor u 50% van de projectkosten van de adviseurs, met een minimum van € 6.000 en een maximum van
€ 12.500, kunt subsidiëren.
• Kosten vergoeden uit de zorgverzekering van uw medewerker
Zorgverzekeringen bieden soms een vergoeding voor arbeidgerelateerde zorg voor uw medewerker. Vraag of u hier gebruik van mag maken.
• Maak gebruik van de providersboog van de zorgverzekeraar
Zorgverzekeraars hebben prijsafspraken met dienst- en zorgverleners die een rol spelen bij het terugdringen van het ziekteverzuim. <