Digitale revolutie in de gezondheidszorg: innovaties, uitdagingen en de rol van de overheid
Hoe ziet de gezondheidszorg er in de toekomst uit? Welke digitale innovaties vinden de komende jaren plaats? Wat is de impact op de rol van zorgverleners?
Een bloedprikrobot voor autonome bloedafname, kunstmatige intelligentie voor kankerscreening, een multisensor AI-module voor het privacy bestendig voorspellen van ongewenste gebeurtenissen in de zorg. De gezondheidszorg staat aan de vooravond van een ongekende transformatie aangedreven door digitale innovaties die de manier waarop we zorg verlenen en ontvangen zullen veranderen. Deze opkomende revolutie belooft niet alleen de efficiëntie en toegankelijkheid van de gezondheidszorg te verbeteren, maar ook de kwaliteit van leven van miljoenen mensen te verhogen.
Digitale innovaties zijn dan ook van groot belang om de uitdagingen in de gezondheidszorg aan te pakken en de zorg betaalbaar te houden. Echter, uit onderzoek van de UT blijkt dat Nederland achterloopt met het implementeren van digitale technologie in de gezondheidszorg. Volgens UT-hoogleraar prof. Dr. Lisette van Gemert-Pijnen is ‘digitalisering meer dan de inzet van technologie. Het gaat vooral om een andere manier van werken, waar visie, lef en regie voor nodig is’.
Het onderzoeksrapport van de UT legt de noodzaak bloot voor de overheid om een proactieve en organiserende rol hierin te pakken. Er is beleid voor de lange termijn nodig om innovatie te versnellen, waarbij zorginstellingen gestimuleerd moeten worden om te experimenteren en financiering van integrale zorg te vergemakkelijken.
Financiële steun in de vorm van subsidies kunnen de overgang naar een meer gedigitaliseerde gezondheidszorg vergemakkelijken. Zo biedt de EFRO Oost openstelling voor ‘(Gedeelde) Test- en Demonstratiefaciliteiten’ financiële ondersteuning voor het demonstreren en implementeren van (digitale) technologie.
Wij helpen u graag verder met ons Life Sciences & Health specialistenteam!
Lotte Zegger, Consultant Leap. The Innovation Agency