Meer banen dan mensen
Overal personeel gezocht: ‘tekort aan mensen is de nieuwe crisis’, publiceerde de NOS afgelopen zomer. Na de kredietcrisis van 2008 en de nog niet volledig afgewende coronacrisis ontstaat er alweer een nieuwe crisis: de personeelscrisis. Een probleem waarvoor geen kant-en-klare oplossing aanwezig lijkt, aangezien het probleem deels te maken heeft met de bevolkingssamenstelling.
De ‘we-kunnen-geen-mensen-vinden’-geluiden worden al lange tijd vernomen binnen de technologische ecosystemen en worden ook onderschreven door het UWV. Uit recente analyses blijkt dat de krapte op de arbeidsmarkt de komende jaren doorzet. Technologiebedrijven worden derhalve gedwongen om na te denken over het thema ‘slim en effectief produceren’. Bijvoorbeeld het automatiseren en doorontwikkelen van productieprocessen, zodat met minder medewerkers dezelfde output kan worden geleverd. Dit heeft vanzelfsprekend grote invloed op technologiebedrijven en daarbinnen de rol van de medewerker, werkzaamheden en competenties.
Oplossing
‘Medewerkers zijn het belangrijkste kapitaal van mijn organisatie’, is een veelgehoord adagium. Het behouden en ontwikkelen van medewerkers is van levensbelang voor duurzame en structurele groei. Alles maar inzetten op het in de watten leggen van de werknemer dus? Of is dat te simpel gedacht, en hoe gaan we dat dan doen? Want naast de primaire arbeidsvoorwaarden – die door het dak lijken te gaan – vindt generatie Z de secundaire arbeidsvoorwaarden zo mogelijk nog belangrijker: werk-privébalans, flexibiliteit, persoonlijke ontwikkeling en doorgroeimogelijkheden. Eigenlijk kan een oplossing slechts worden gevonden in structureel en doortastend HR-beleid.
HR-beleid is kostbaar
Hier helpt de overheid een handje. Uiteraard is zij bekend met deze problematieken. Afgelopen jaren zijn daarom verschillende subsidieregelingen geïntroduceerd om bedrijven te ondersteunen in bijvoorbeeld het vinden van werknemers om groeiambities waar te maken. Zo is er sinds 2020 onder andere jaarlijks 48 miljoen beschikbaar gesteld voor het ontwikkelen van HR-beleid.
Extra stap voor werknemer
In Oost-Nederland lijken bedrijven bovenstaande al lang te weten. Oost-Nederland is namelijk koploper in het gebruik van deze ‘HR-subsidie’. De twee oostelijke regio’s Achterhoek en Twente hebben gezamenlijk 26,6% van alle subsidieaanvragen ingediend. Waarbij de regio Twente met 16,4% van de aanvragen de landelijke koploper is.
Pim Wischhoff
Senior Consultant bij Leap. The Innovation Agency