Werven met de kraan open
De arbeidsmarkt is in 2022 krapper dan ooit. Als kwaliteitsbureau in werving, selectie, assessment en advies lukt het ons met hard werken, toewijding en deskundigheid, nog steeds om vacatures voor directie, management en hoger opgeleide specialisten goed en zorgvuldig in te vullen.
Maar hoe houd je als organisatie de achterdeur dicht? Hoe voorkom je dat je beste mensen vertrekken naar een ‘functie elders’? Vandaag de acht O’s van ‘Ontzettend gek met je mensen zijn’:
1. Organisatie-fit en Onderbouwde keuzes maken
Eigenlijk begint het behouden van mensen gewoon met betere keuzes aan de start. Werven is één ding, maar zorgvuldig selecteren is echt een vak apart. Mismatches zijn de grootste oorzaak van verloop. De nieuwkomer die binnen een jaar vertrekt, of juist de trouwe collega’s die weggaan, omdat de sfeer door de mismatch is veranderd. Een goed werving- en selectiebureau let daar scherp op en adviseert welke kandidaat de juiste fit heeft met de bedrijfscultuur. In dat kader: een gedegen selectieassessment kost geld, maar een verkeerde keuze kost kapitalen.
2. Onboarding niet Onderschatten
Vroeger was een inwerkplan een rondje door het bedrijf die eindigde bij de werkplek. Tegenwoordig lopen bij sommige bedrijven de nieuwkomers na zo’n rondje al richting de uitgang. Zorg ervoor dat elke nieuwe collega zich ook echt welkom voelt; dat alles klaar staat, dat iedereen op de hoogte is; dat de eerste tijd veel energie wordt gestoken in nieuwe collega’s. Neem ze mee in waar je organisatie voor staat en waar je heen gaat.
3. Onbenut potentieel in Ontwikkeling brengen
Rollen en functies veranderen voortdurend. Omdat iedereen altijd druk is, is er vaak weinig aandacht voor ontwikkeling. Vier van de vijf vertrekkers geeft aan dat een gebrek aan ontwikkeling of doorgroei een reden is om te solliciteren op een baan buiten. Vooral de huidige generatie twintigers is erg ambitieus. Als groei niet snel (genoeg) binnen de huidige organisatie gaat, dan zoeken ze verder. Heb je een platte organisatie en wil je toch wat langer plezier beleven aan mensen in een bepaalde positie? Kies dan eens voor iemand die al wat ouder is.
4. Opoffering in plaats van Onderwaardering voelen
Hoe méér het weggaan voor de vertrekker voelt als een ‘opoffering’, hoe beter. Dus als het werk echt leuk is, de waardering en het salaris prima is, de sfeer en de collega’s top zijn en er volop groeikansen blijven, dan is het een groot risico om dat allemaal op te geven voor iets wat onbekend en onzeker is.
Wie niet weggaat hoeft je immers niet te werven.
Johan Siebert
Siebert & Wassink