Voorop lopen in technische ontwikkelingen: Croonwolter&dros heeft er een neus voor. Van een energieneutrale sluis en de eerste tunnel op gelijkspanning, tot het engineeren van stoominstallaties en het leveren van cybersecurity: vanuit twintig vestigingen wordt dagelijks een belangrijke bijdrage geleverd aan de energietransitie én maatschappelijke impact gemaakt. Wij spraken op vestiging Enschede met regiodirecteur Paul Schaap en commercieel manager Geraldo Meijerink.
Meijerink vertelt: “Wij zijn een technische dienstverlener. We helpen vanuit onze divisie Industrie bedrijven in de industriële sector verduurzamingsslagen te maken in het kader van de energietransitie.” Croonwolter&dros is onderdeel van TBI, dat staat voor Techniek, Bouw en Infra. Meijerink legt uit: “Dit is een stichting die winst en rendement teruggeeft aan de maatschappij, onder andere door alle kinderen van de werknemers een studiebeurs aan te bieden. Wij vallen onder de tak techniek: we focussen ons op elektrotechniek, werktuigbouwkundige techniek en energietechniek. We zijn gericht op verduurzaming, procesautomatisering en besturingstechniek. Bij TBI werken zo’n zesduizend mensen, waarvan ongeveer de helft bij Croonwolter&dros.”
Energiezuinig bouwen
Paul Schaap is regiodirecteur Industrie voor de regio Noordoost. Daaronder vallen Overijssel, Gelderland, Friesland, Groningen en Drenthe. Deze regio wordt aangestuurd vanuit de vestigingen in Enschede en Apeldoorn. Hij vertelt: “De wetgeving op het gebied van de energietransitie geldt voor iedereen, daar komt niemand onderuit. Wij zijn de partij die je hiervoor kunt inschakelen. Wij lopen voorop en hebben al heel veel kennis opgedaan op het gebied van energiezuinig bouwen, dankzij projecten zoals de eerste energieneutrale sluis in Eefde en de allereerste tunnel op gelijkspanning, bij Rotterdam. Dat zie je nergens anders in de wereld. Door anders te denken komen wij tot effectieve oplossingen. Als je als productiebedrijf minder energie wilt verbruiken, warmte wilt terugwinnen uit je productieprocessen en je productiekosten wilt verlagen, heb je aan ons een goede partner. Wij bieden het totaalplaatje.”
Mooie projecten
Meijerink noemt een aantal mooie projecten: “We hebben een raamovereenkomst met Waterschap Drents Overijsselse Delta voor hun RWZI’s, rioolwaterzuiveringsinstallaties. Dit betreffen onder andere werkzaamheden op civieltechnisch, elektrotechnisch en werktuigbouwkundig gebied. Zo verzorgen wij bijvoorbeeld een upgrade van de installaties van de RWZI’s in Echten en Deventer.” Hij vervolgt: “We hebben onder andere Twentsche Kabelfabriek (TKF) in Haaksbergen en Twence Afvalverwerking in Hengelo geholpen met verduurzamingsslagen. Bij verpakkingsbedrijf DS Smith in Eerbeek hebben onze schakelbevoegde medewerkers bovendien geassisteerd bij het afkoppelen en verplaatsen van een enorme machine. Voor Aviko, een bekende producent van aardappelproducten, verrichten we veel werktuigbouwkundige werkzaamheden, zoals stoomblusinstallaties en warmtepompen op het dak. Net als wij heeft Aviko meerdere vestigingen: door onze vestigingen te koppelen aan die van hen, kunnen we zo’n systeem doorvoeren voor alle locaties. Dit is het voordeel van landelijke dekking: de synergie die we hiermee bereiken maakt dat we echt een streepje voor hebben.”
Totaalinstallateur
Regiodirecteur Schaap benadrukt: “We zijn voortdurend op zoek naar projecten waar we toegevoegde waarde kunnen leveren. Er is werk genoeg op elektrotechnisch en werktuigbouwkundig gebied. Maar wij willen echt iets toevoegen, zodat de klant zegt: ‘Hier ben ik echt beter van geworden. Ik heb de goede keuze gemaakt met Croonwolter&dros’.” Schaap benadrukt dat ook ICT, cybersecurity en bijvoorbeeld stoomaansluitingen onder de expertise van de onderneming vallen. “We zijn echt een totaalinstallateur, we kunnen alles voor elkaar krijgen. We hebben bijvoorbeeld ook klanten waarvoor we productiesoftware schrijven. Dan zitten we heel dicht tegen hun proces aan en weten we precies wat hen drijft. Bij sommige relaties lopen mensen van ons continu mee met de interne technische dienst. Daar zijn we echt kind aan huis en werken we nauw samen met de eigen medewerkers.”
Sterk in engineering
Meijerink voegt toe: “We onderscheiden ons doordat we alle skills en knowhow in huis hebben om projecten van A tot Z aan te pakken. We denken met de klant mee over oplossingen, maar we kunnen de bedachte oplossing aan het einde van het traject ook daadwerkelijk in bedrijf stellen. We streven naar het zoveel mogelijk ontzorgen van de klant, van het denkwerk tot en met de uitvoering. Bij projecten waarbij we met meerdere partijen samenwerken vergroten we bovendien de interactie tussen partijen door bijvoorbeeld performance meetings, zo sluit de samenwerking naadloos op elkaar aan en lopen we geen onnodige vertragingen op.”
Maatschappelijke impact
“We doen het liefst werk met maatschappelijke impact”, vertelt Schaap. “Bij de nieuwe sluis in Eefde was veel personeel uit deze regio aan het werk. Rond Eefde wist iedereen dat wij de nieuwe sluis bouwden. Het was heel eervol om daar te laten zien wat we kunnen. We hebben bij dat project alles binnen TBI kunnen oplossen. We hebben bijvoorbeeld ook de software voor de besturing en de cybersecurity ontwikkeld en alle omroepsystemen en camera’s komen bij ons vandaan.” Met dat soort systemen kun je in de toekomst nog veel meer, vertelt de regiodirecteur. “We onderzoeken of we camera’s kunnen uitrusten met AI die menselijke beweging kan detecteren, om bijvoorbeeld insluipers op containerterminals op te sporen. We willen een bijdrage leveren aan de maatschappij en de energietransitie en investeren volop in onderzoek en innovatie. We zijn een eerlijke club mensen die klanten oprecht blij willen maken. We kunnen op ontzettend veel gebieden impact maken.”