Kennisplatform voor Oost Nederland

Aanjagen van gezond, gelukkig en optimaal inzetbaar personeel

Geplaatst op 3 april 2025
De verfrissende en innovatieve aanpak van Human Employability Group Energiek aanjagen van gezond, gelukkig en optimaal inzetbaar personeel

Organisaties in Nederland worden geconfronteerd met enorme uitdagingen: mega personeelstekort, jobhoppende talenten en mentale en fysieke overbelasting met veel verzuim tot gevolg. Organisaties leren omgaan met deze uitdagingen en ze daarin op pole-position zetten ten opzichte van andere werkgevers. Dat is de missie van Human Employability Group uit Enschede die op een innovatieve en verfrissende manier wordt aangejaagd.

Fysieke en mentale overbelasting van werknemers in Nederland komen steeds vaker voor. Ziekteverzuim door psychische klachten blijft stijgen. Met name in de jongere leeftijdsgroepen is die trend van psychische klachten de laatste jaren verergerd. Vaak is psychisch verzuim langdurig.

Daarnaast kampen honderdduizenden medewerkers met fysieke overbelasting op de werkvloer en stijgt het aantal met lichamelijke klachten. Naast lichamelijke en mentale overbelasting bestaat er ook zoiets als motivatieproblemen. Bijna 27% van de werknemers is niet tevreden met haar werk, door welke oorzaak dan ook.

Preventief werken

Kortom: vroegtijdig signaleren en ingrijpen en preventief werken zijn noodzakelijk om werknemers gezonder, gelukkiger en gemotiveerder te maken. Natuurlijk, er zijn allerlei (verplichte) onderzoeken die bedrijven en organisaties kunnen of moeten uitvoeren om de gezondheid, tevredenheid en belastbaarheid van hun personeel te testen. Iedereen kent wel het periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek (PAGO), de preventief medische onderzoeken (PMO’s) en ook taakbelastbaarheidsonderzoek (TBO) en medewerker tevredenheidsonderzoeken (MTO) met als doel problemen en risico’s op deze terreinen vroegtijdig op te sporen. Veel aanbieders laten die onderzoeken digitaal invullen door bedrijven en organisaties, maar daarna komt er dikwijls geen vervolg. Werkgevers en medewerkers vinden het lastig om cijfers te vertalen naar de beleving op de werkvloer. Met als risico dat de onderzoeksresultaten in een diepe la verdwijnen en men op de oude voet verder gaat.

Door een verfrissende, andere strategie zorgt Human Employability Group ervoor dat de problemen concreet worden aangepakt en opgelost. Uiteraard stimuleert zij bewustwording van arbeidsproblemen bij haar klanten en voert ze via haar werkmaatschappijen The Vital Company en Ministerie van Inzetbaarheid diverse bovengenoemde onderzoeken uit, maar de derde pijler is nog belangrijker: actieve ontwikkeling van individuele medewerkers of complete teams en afdelingen.

Volgens mede-eigenaren van Human Employability Group, Thomas Allersma en Michel Kerver raken steeds meer bedrijven en organisaties zich bewust van nut en noodzaak om personeel gezond en vitaal te houden, talent te behouden en werkgeluk te stimuleren. Kerver: “Vanuit mijn salesfunctie merk ik dat bedrijven en organisaties in Oost-Nederland en daarbuiten veel meer durven te investeren in inzetbaarheid, werkgeluk en gezond en vitaal personeel. Ze zien dat die investeringen zich uitbetalen. Door onze aanpak van bewustwording, onderzoek en ontwikkeling via training en coaching merken klanten tastbaar resultaat.” Volgens Thomas heeft Human Employability Group honderden medewerkers in Nederland behoed voor verzuim en toekomstige gezondheidsproblemen èn organisaties flink winstgevender gemaakt door de efficiëntie op werkvloeren te verhogen. “Het ultieme doel is een toekomstbestendige organisatie te creëren. Dat betekent concreet een structurele terugdringing van het arbeidsverzuim, talent behouden en een gezonde personele doorstroming als dat nodig is.”

Human Employability Group is de overkoepelende holding voor de werkmaatschappijen The Vital Company en het Ministerie van Inzetbaarheid. Eerstgenoemd label richt zich op het vitaler maken van medewerkers door in eerste instantie de fysieke en mentale belastbaarheid te onderzoeken. Daardoor spoort de onderneming vroegtijdig risico’s om onnodig uitval te voorkomen.

Volgens mede-eigenaar Jordy Kamphuis is vitaliteit slechts een onderdeel van arbeidsinzet. “Naast de fysieke gezondheidsaspecten willen we inventariseren hoe het werknemers op mentaal vlak vergaat en hoe hij of zijn huidige functie ervaart. Motiveert het werk je nog voldoende? Haal je het maximale eruit gezien je talent of vaardigheden? Daarbij gaat het om arbeidsbeleving en optimale inzetbaarheid. Voor deze specifieke terreinen hebben we het Ministerie van Inzetbaarheid opgericht.” Ook bij deze werkmaatschappij is meten en onderzoeken nooit het eindstation, maar juist het vertrekpunt. De bedoeling is dat individuele medewerkers als teams in beweging komen om werkgeluk en of optimale inzetbaarheid te ervaren.

Persoonlijke benadering

Een persoonlijke benadering daarbij is essentieel in de aanpak van beide werkmaatschappijen. “Daarmee onderscheiden we ons van veel concullega’s die veelal digitaal werken”. zegt Jordy. Thomas valt hem bij: “Vanuit de onderzoeken naar arbeidsbeleving halen we antwoorden die we persoonlijk bespreken met de werknemer. Die staat centraal. De werkgever maken wij vooral bewust welke hulpvragen er onder het personeel leven. Gemiddeld heeft één op de vijf werknemers een hulpvraag over gezondheid, vitaliteit en inzetbaarheid op het werk. Naar aanleiding van de onderzoeksresultaten en de persoonlijke gesprekken maken we een plan van aanpak, gericht op het individu of een team binnen de organisatie. We beschikken over tal van coaches die op de drie verschillende thema’s inzetbaar zijn.”

Bij beide labels is het uitgangspunt om het onderzoek kort, bondig maar uitdagend te houden, zodat de onderzoeksdruk op bedrijven en organisaties laag blijft en het voor werknemers plezierig blijft om de onderzoeken in te vullen en de uitkomsten persoonlijk na te bespreken. Het traject van bewustwording gaat gepaard met verbeelding en symboliek. De citroen verbeeldt de verfrissende aanpak van The Vital Company en de roze leeuw de enigszins rebelse en gedurfde strategie van Ministerie van Inzetbaarheid.

Eigen regie en verantwoordelijkheid

Voor de coaching en training doen The Vital Company en het Ministerie voor Inzetbaarheid een beroep op tientallen vaste en flexibele externe specialisten. Volgens projectmanager en mede-eigenaar Ramon Kosters van Human Employability Group vervult ze een coördinerende rol, maar de verantwoordelijkheid voor het slagen van een project neemt vooral de klant, zowel werkgever als medewerker. “De klant stelt een regiegroep samen waarin een aantal medewerkers verantwoordelijk zijn voor een goede verslaglegging van de vorderingen en resultaten. Uiteindelijk moeten wij overbodig worden en dat de klant op het gebied van werkgeluk, inzetbaarheid en gezondheid en vitaliteit haar zaken structureel op orde heeft.”

Meer werkmaatschappijen

Wat de vier aandeelhouders betreft volgen er in de nabije toekomst meer werkmaatschappijen die het menselijk kapitaal binnen het bedrijf en organisatie optimaal ondersteunen, begeleiden en ontwikkelen. Jordy: “Denk daarbij aan training en coaching van leiderschap, HR-diensten, ergonomie op de werkvloer et cetera. Onze missie is dat onze klanten uit één hand een complete dienstverlening op het gebied van gezondheidsonderzoeken, arbeidsbeleving en optimale inzetbaarheid aangeboden krijgen. De praktijk is nu dat bedrijven voor deze activiteiten bij meerdere bedrijven moeten aankloppen waardoor ze door de bomen het bos niet meer zien. Bij ons krijgt de klant in eerste instantie één aanspreekpunt: de klantregisseur. Die regelt aan de voorkant alle klantaanvragen en onderhoudt persoonlijk contact gedurende het traject. Op deze manier zijn wij een verlengstuk voor de HR-afdeling van onze klanten zodat we haar ontzorgen.”

De voordelen van deze one-stop-shop strategie zijn volgens Jordy legio: “Wij hebben alle onderzoek en gespreksdata in één beheeromgeving en dat is gunstig voor ons en de klant. De dienstverlening wordt daarmee goedkoper en daarnaast verlaag je de onderzoekdruk voor de klanten.”

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: