Earthshot. De actuele boodschap in het recente boek met ZKH Prins William van Engeland is helder en urgent: we hebben nog minder dan tien jaar om onze aarde te redden. Als we nú niet veranderen dan zal onze planeet in 2030 onherstelbaar beschadigd zijn, met alle dramatische gevolgen van dien. Op 12 september 1962 formuleerde toenmalig president John F. Kennedy zijn Moonshot om de eerste mens op de maan te krijgen. De kern van zijn – geactualiseerde – oproep is nu de uitdaging voor álle bewoners op aarde: “We choose to stay on this planet. We choose to restore our Earth in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard, because that goal will serve to organize and measure the best of our energies and skills, because that challenge is one that we are willing to accept, one we are unwilling to postpone, and one which we intend to win”. Inmiddels staat álles op het spel. We móeten winnen, want anders verliezen we simpelweg alles.
Het presidentiële Moonshot was de blik naar buiten. Het koninklijke Earthshot is de blik naar binnen, terug op spaceship Earth. We hebben behoefte aan deze inspirerende en hoopvolle blik op onze toekomst, en van alle generaties erna. Elke ondernemersgeest kan helpen bij het herstellen van de biodiversiteit, het realiseren van groene energie, van duurzame producten en levensstijlen, en van een circulaire, betekenisvolle economie.
Kapitale kansen
Door de gestage opwarming van onze wereldbol ruim ónder de 1,5 graad te houden, en door de natuurlijke omgeving prioriteit te geven, kunnen we voorkomen dat we met elkaar stuurloos gaan ronddobberen in het universum. Met behulp van de zeventien global goals van de Verenigde Naties en de acht green deals van de Europese Unie, moet in 2030 de CO2-reductie minimaal 55 procent zijn, en de economie voor ruim 50 procent energieneutraal en circulair. In 2050 dient de totale economie volledig CO2-neutraal te zijn, en 100 procent energieneutraal, circulair en regeneratief. Kortom: kapitale kansen voor praktische verbeteringen en technologische vernieuwingen.
Volhoudbaar veranderen
Industrie en bedrijfsleven zijn concreet aan zet om spoedig omvangrijke verduurzaming te realiseren. Volhoudbaar veranderen is het devies. De keiharde noodzaak ís er. De markt vraagt erom. Meer en meer, en spoedig volledig. Ondernemers vervullen hierbij een grote maatschappelijke rol. Onder hen zullen de betekenisvolle ‘bovengevers’ bepalend blijken. Dagelijks is het belangrijk dat we voor toekomstige generaties keuzes maken door pasklare antwoorden te geven op dit Earthshot. Als eerste door bedrijfsleven dat is gericht op continuïteit: de lange termijn vóór de korte termijn.
Verhalen vertellen
Delen is vermenigvuldigen, met name online: de kick van de click. Dus: wat is jouw volhoudbare verhaal? Hoe geef jij met jouw team telkens betekenisvol vorm én inhoud aan een vruchtbare toekomst? Wat zijn jouw duurzame drijfveren? En waarom voel jij je als ‘ondernemende bovengever’ verbonden met het aardse leven in brede zin? Om dat te vertellen hoef je niet eerst door de dampkring, want hier op onze planeet krijg je al voldoende zonlicht en energie. Het belangrijkste is en blijft dat jullie als verantwoord bedrijf regelmatig jullie volhoudbare verhaal vertellen. Want als jullie als team niet laten zien en horen dat jullie oplossingen al dagelijks het verschil maken, hoe kan een ander het dan weten? Juist de maakindustrie in Oost-Nederland kan volop profiteren van een exponentieel veranderende wereld. Draag concreet bij aan verantwoorde verandering!
Platform voor inspiratie
Het platform https://makersvoormorgen.nl/ vertelt de verhalen van ondernemers die succesvol voor duurzaamheid hebben gekozen. Juíst om anderen te inspireren hetzelfde te doen. Kanshebbers die het beste voor hebben met onze wereld. Daarom: vertel ook jouw volhoudbare verhaal. Want wat voor deze koplopers geldt, geldt ook voor jou als betrokken ondernemer: de wereld verdient jouw verhaal!