Kennisplatform voor Oost Nederland

Doeschot zweert bij automatisering

Geplaatst op 24 december 2019

Van leverancier van enkele stalen spanten tot complete bouwwerken van A tot Z. In een tijdsbestek van 45 jaar heeft Doeschot, gespecialiseerd in staalbouw en plaat- en constructiewerk, een geweldige metamorfose ondergaan. Met behulp van geavanceerde volautomatische machines en een vooruitstrevende bedrijfsstrategie heeft het familiebedrijf uit Hengevelde maximale grip op kwaliteit en een snelle en efficiënte productie.

Mede dankzij de komst van Roy en Martijn Doeschot in het bedrijf – ongeveer 25 jaar geleden – onderging het traditionele staalconstructiebedrijf een flinke modernisering. Inmiddels staan beide zonen, die zo’n beetje tussen de stellingen werden geboren, alweer enige tijd aan het roer. Senior Frans, die in 1974 vanuit de schuur bij het ouderlijk huis begon met de productie van enkele stalen spanten en inrichting voor de agrarische stallen, is nog steeds actief in het bedrijf als koerier en vergezelt zijn zonen als er bijvoorbeeld in Italië een nieuwe machine wordt aangekocht. “Onze vader steunt de modernisering en automatisering van het bedrijf. Hij vindt het maar wat mooi om te zien hoe ons bedrijf daardoor is gegroeid”, zegt Martijn niet zonder trots.

Schetsen op een sigarendoos
In den beginne maakte vader Doeschot in zijn schuur zelf de losse stalen constructiedelen voor de aannemer die ze vervolgens op de bouwplaats monteerde. “De aannemer schetste op de achterkant van een sigarendoosje hoe het spant eruit moest zien… Indertijd deed de aannemer vrijwel alles nog zelf, maar die tijd is helemaal veranderd. De aannemer besteedt steeds meer werk uit aan de toeleverancier. Wij engineeren, fabriceren en monteren nu complete staalconstructies met de beplating voor bedrijfsgebouwen en hallen. Daarmee ontzorgen we de aannemer”, schetst Martijn tegenwoordig de trend in de (staal)bouw.

Automatisering
“Wij zweren bij automatisering”, zegt Martijn, terwijl hij met zijn bezoek door de werkplaats loopt waar de werkplaatsinrichtingen ruim zijn opgezet. “Op deze locatie, die we dit jaar hebben betrokken, kunnen we in één arbeidsgang een complete staalconstructie produceren. Het aantal manuele handelingen van de staalproducten is fors omlaag gegaan, evenals de faalkosten. Laatste aanwinst is een volautomatische boor -, frees- en zaagstraat die in één arbeidsgang flinke staalprofielen kan zagen, boren, frezen en tappen. Dat scheelt enorm veel tijd in vergelijking met vroeger toen de bewerkingen op een separate machine uitgevoerd werden.”

Lasersnijmachine
De staalbouwafdeling maakt staalconstructies voor diverse markten: bedrijfshallen, agrarisch- en utiliteitsbouw  en zelfs woningbouw. De afdeling plaatwerk en klein constructiewerk zit op een andere locatie, op steenworp afstand van het ouderlijk huis in het buitengebied van Hengevelde. Bedrijfsleider Roy Doeschot vertelt trots over de lasersnijmachine, die het hart vormt van de werkplaats. “Door de toegenomen vraag naar snij- en kantwerk kunnen we beide bewerkingen in één gang doen. Daar komt geen mensenhand meer tussen.” De zogenaamde stepfiles worden ingelezen door middel van cad/cam software en automatisch tot een snij- en kantprogramma gegenereerd. Het te buigen product wordt opgevraagd door de kantpers en deze plaatst dan zelf de gereedschappen. De halffabrikaten worden samengelast tot een eindproduct eventueel compleet met conservering.

Door het geautomatiseerde machinepark met ruim dertig werknemers, is de productiecapaciteit in de loop der tijd flink gestegen. “Wij zijn wel druk, ja. We bedienen een grote variatie aan klanten, zoals bouwbedrijven, eindgebruikers, machinebouwers, carrosseriebedrijven, andere metaalbedrijven en overige. We merken dat prefab bouwen steeds meer een vlucht neemt. Een dergelijke bouwwijze drukt de kostprijs en halveert de montagetijd ten opzichte van traditioneel bouwen op de bouwplaats”, aldus Roy.

Het werkgebied van Doeschot bevindt zich hoofdzakelijk binnen een straal van tachtig kilometer, maar de rest van Nederland of daarbuiten is ook geen probleem. “Zo hebben we recent nog een stalen pier mogen bouwen in Bonaire!”, besluit Roy.

Delen via

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: