Elke dag is een verrassing bij Rogal Metaalveredeling. Circa 80% van de aanvragen komt onverwacht binnen. Een lange termijnplanning en begroting maken is vrijwel onmogelijk. Het is een fenomeen waaraan de directeur-eigenaren George en Denise Newby al jarenlang aan gewend zijn. “Dat maakt dit werk ook zo leuk en interessant!”
Het kan zomaar voorkomen dat er op een dag onaangekondigd tien pallets met ijzerproducten op de stoep staan met het verzoek om de producten binnen enkele dagen te galvaniseren (aanbrengen van een dun laagje metaal om corrosie tegen te gaan – redactie). Het is de rauwe werkelijkheid voor Rogal Metaalveredeling uit Enschede. Het galvaniseren van producten is een sluitpost in de productie van haar opdrachtgevers en de uitbesteding daarvan staat vaak onder tijdsdruk als ergens anders wat is uitgelopen. “Ons werk is erg onvoorspelbaar. Geen enkele dag is hetzelfde. Het personeel moet zich zo flexibel mogelijk opstellen”, en dat doen ze ook, vertelt Denise die binnenkort de helft van de aandelen van haar vader overneemt en zo dus mede-eigenaar wordt van het metaalveredelingsbedrijf.
Bescherming tegen corrosie
Het bedrijf verricht verschillende bewerkingen aan het metaalproduct: verzinken, fosfateren, vertinnen, verkoperen en vernikkelen. Deze veredelingsprocessen worden uitgevoerd om ijzer en staal te beschermen tegen corrosie door aanraking met zuurstof, zouten en vocht en slijtage te verminderen. Voor elke oppervlaktebehandeling is een aparte productielijn ingericht. Tegenwoordig verloopt de metaalveredeling in gesloten volautomatische aangestuurde roterende trommellijnen en hangwerk in een hanglijn ondergedompeld in tanks die gevuld zijn met een elektrolyt (geleidende vloeistof – redactie) en negatief geladen kathode.
Ambachtelijker
“Vroeger was het proces ambachtelijker”, herinnert George Newby zich die in 2000 het bedrijf van zijn schoonvader overnam. Denise vult haar vader aan: “Ja, ik kan me herinneren dat we de producten zelf in de trommels stopten zonder hulpmiddelen. Op een dag werd ongeveer anderhalve ton verwerkt. Dan was je aan het eind van de dag helemaal munt. Tegenwoordig werken de machines volautomatisch; het zijn gesloten systemen. Met allerlei hulpmiddelen zoals magneten en takels.”
Mede-eigenaar
Denise zal aan het eind van het jaar mede-eigenaar worden van het bedrijf om het uiteindelijk helemaal van haar vader over te nemen. Nu bestieren ze nog samen het bedrijf dat werk biedt aan 22 mensen en kan rekenen op een bestand van circa 700 klanten in met name de landbouwmechanisatie, machinefabrieken en fasteners, verenfabrieken, interieurbouw, assemblage en automotive.
Uitdagende tijden
Het zijn uitdagende, onvoorspelbare tijden voor Rogal Metaalveredeling, want de verkoop van auto’s is hard gedaald en de afzet van landbouwmachines naar Oekraine -Rusland een belangrijk afzetgebied- is door de oorlog gestageerd. Daar merkt het Twentse metaalveredelingsbedrijf indirect wat van. “Gelukkig hebben we het risico gespreid over meerdere sectoren. We zijn gelukkig niet afhankelijk van één sector”, vertelt George.
Vervangingsinvesteringen
Het vertinnen en vernikkelen van producten is ten opzichte van vroeger enigszins teruggevallen en ook de productvolumes zijn minder in omvang dan jaren geleden. Toch weet Rogal Metaalveredeling zich goed te handhaven door de jaren heen. “Het werk komt ons altijd weer aanwaaien door goede recensies van onze klanten aan mede bedrijven. De ene week kan het rustig zijn en de week erop is het weer hollen geblazen”, vertelt Denise.
Wat de toekomst brengt is moeilijk in te schatten. Wat wel als een paal boven water staat is dat er enkele vervangingsinvesteringen gedaan moeten worden. “Sommige machines zijn al wat ouder. Die moeten op den duur vervangen worden. Maar zo’n forse investering moet wel rendabel zijn natuurlijk.”