Een snelle orderafhandeling met minimale inzet van hulpbronnen is de strategie van Arendsen Plaatwerk in Ulft. De specialist in het bewerken van lange lengtes is sterk gericht op innovatie, automatisering en continue verbetering van bedrijfsprocessen. Ook vindt er momenteel een grote verbouwing plaats. Arendsen Plaatwerk stoomt zich klaar voor de toekomst!
Sinds de oprichting in 1893 is Arendsen Plaatwerk actief in de ontwikkeling, productie en assemblage van metaalproducten. Het bedrijf is met 40 medewerkers werkzaam in een breed palet van sectoren. Enkele voorbeelden zijn de machine- en staalconstructiebouw, gevelbekleding, afwateringstechniek, maar ook transportsystemen, silobouw en de voedingsindustrie en milieusector.
Bij Arendsen Plaatwerk zijn klanten verzekerd van een vast aanspreekpunt. “Met de flexibiliteit van de onderneming en een scherp oog voor nauwkeurigheid zorgen we ervoor dat opdrachten worden uitgeleverd met een constante kwaliteit en leverbetrouwbaarheid”, vertelt commercieel/financieel directeur Michel Ruesink. Samen met technisch directeur Roy Arendsen heeft hij de dagelijkse leiding in handen.
Groot plaatwerk als specialisatie
Arendsen Plaatwerk is gespecialiseerd in het bewerken van groot plaatwerk. “Naast knippen, ponsen en kanten tot wel 8 meter lengte, is lasersnijden mogelijk tot een lengte van wel 6 meter”, licht Michel Ruesink toe. “Voor een mooie, gladde afwerking van onderdelen kunnen we vervolgens met onze twee afbraammachines zowel RVS-, aluminium- als staalproducten dubbelzijdig in één doorgang afbramen.”
Optimaliseren planning en productie
In een wereld die continu verandert, werkt Arendsen Plaatwerk steeds vaker in co-creatie met haar klanten. In een vroeg stadium zitten de specialisten bij de klant om mee te denken in de ontwikkeling van uitdagende samenstellingen. Dit komt de speerpunten efficiency en doorlooptijd ten goede. Om concurrerend te blijven, moet bovendien de productie altijd sneller, flexibeler en nauwkeuriger.
Arendsen Plaatwerk benut daarom alle kansen van Industrie 4.0 om de productiviteit te vergroten. Er is stevig uitgepakt op de huidige locatie. Het bedrijf investeert in een hoge mate van automatisering en digitale informatievoorziening op alle werkplekken. In het begin van het jaar is een nieuwe lashal ingericht, inclusief lasrobot om het productieproces te optimaliseren. Inmiddels is ook de eerste las-Cobot geleverd, ter ondersteuning van de lasprocessen.
Volledig inzicht
Om de productiviteit te kunnen vergroten, zijn planning en inzicht in de productiestatus van groot belang. Dit wordt sinds kort ondersteund met Ridder iQ, een branchespecifieke ERP-applicatie.
“Als projectmatige organisatie neemt werkvoorbereiding een cruciale rol in het werkproces in”, legt Michel Ruesink uit. “Het ERP-programma ondersteunt ons bij het efficiënt en digitaal aanbieden van informatie op de werkvloer. De werknemers krijgen binnenkort op iedere werkplek relevante informatie op monitoren gepresenteerd. Daarnaast biedt de realtime tijdsregistratie inzicht in de voortgang van de productie. Eventuele complicaties kunnen zo snel worden gesignaleerd waarna de planning kan reageren en bijsturen. Ook sluit het systeem aan bij ons doel om binnen afzienbare tijd papierloos te gaan werken. Momenteel zijn we bezig met de implementatie en ontwikkeling van Ridder iQ. Daarbij houden we al rekening met toekomstige plannen zoals een portaal waarin klanten veilig prijsaanvragen en bestellingen kunnen achterlaten.”
Volledige interactie
Automatiseren en digitaliseren sijpelt zo langzamerhand door tot de kern van de onderneming. Het bedrijf blijft in de toekomst dan ook investeren in geautomatiseerde oplossingen. “We streven naar het reduceren van opslagruimte, het vergroten van productiecapaciteit en maximale efficiency waarbij we nog meer oplossingen gaan integreren in de bestaande processen. Een volgende stap is een compleet geautomatiseerde interactie krijgen tussen magazijn en productie, een belangrijk onderwerp voor de nabije toekomst. Kijken we verder vooruit dan gaan we met automatische be- en ontladingsunits steeds meer inzetten op onbemande productie. Al met al gaan we een spannende en innoverende toekomst tegemoet!”