Al in de 17e eeuw werd in de Oude IJsselstreek ijzer gewonnen. Uit die vroege industrie ontwikkelde zich de DRU-fabriek waar pannen, kachels en badkuipen werden gemaakt. De DRU is nu een centrum van cultuur en innovatie dat in Nederland vrijwel geen gelijke kent. Op de Gelredag van 12 november kunnen bezoekers een kijkje nemen in de voormalige DRU-gebouwen en de Cultuurfabriek in Ulft. Er is van 10.00 tot 13.00 uur gratis toegang.
IJzerindustrie
In de 17e eeuw werd langs de Oude IJssel al plaatselijk gewonnen ijzererts gesmolten in kleine hoogovens. Bernard Diepenbrock, Theodor en Bernard Reigers werden in 1831 eigenaar van die fabriek en noemden hem daarna Diepenbrock en Reigers te Ulft (DRU). In het begin werden er vooral haardplaten en kanonskogels gemaakt, wat daarna werd uitgebreid met badkuipen, emaille pannen, gashaarden en kachels. Het DRU-complex is nu uniek in Nederland. Alleen de Westergasfabriek in Amsterdam is een vergelijkbaar industrieel complex dat is omgebouwd tot multifunctioneel en hypermodern cultuurcentrum. Op het complex in Ulft bevindt zich nu het kennis- en innovatiecentrum ICER, de DRU-Cultuurfabriek met bibliotheek, theaterzaal en popzaal, een evenementenhal en een restaurant in Het Schaftlokaal.
Gelredag
Het kennis- en innovatiecentrum ICER is deze zaterdagochtend gratis toegankelijk. Er zijn ook demonstraties van de innovatieve robots en drie-D-printers. Deze laten zien dat de Achterhoek één van de meest innovatieve regio’s van Nederland is. Gidsen organiseren op de Gelredag rondwandelingen over het terrein van de DRU. Uiteraard ontbreekt de Cultuurfabriek niet in de rondleiding. Hier kunnen bezoekers ook aanschuiven voor een kopje koffie of de lunch in het Schaftlokaal. Omroep Gelderland organiseert op zaterdag 12 november ook de Gelderse Top-100. Enkele (Achterhoekse) artiesten uit de lijst treden live op bij ICER. Welke artiesten dat zijn, bepaalt u zelf met een stem op uw favoriete artiest. Kijk voor meer informatie over de Gelderse Top-100 op www.omroepgelderland.nl
Ridders van Gelre
De Gelredag maakt onderdeel uit van het TV-programma ‘Ridders van Gelre’ van Omroep Gelderland. Daarin gaan Ridders Bas Steman en René Arendsen op zoek naar de rijke geschiedenis van Gelderland. Elke maandag is er een ander thema; deze week is dat ’Gelderland als bakermat van de Nederlandse ijzerindustrie’. De TV-uitzending begint om 17:20 uur en het programma wordt ieder uur herhaald. Op 12 november is de Gelredag bij de DRU aan de Hutteweg in Ulft.