De verwachting is dat thuiswerken niet meer terug zal gaan naar het niveau van voor de coronacrisis. Ook na de crisis zal er structureel meer thuisgewerkt worden. Die verwachting komt deels voort uit de vele onderzoeken naar thuiswerken, waaronder van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM). Efficiënt, flexibel, minder reistijd: Werkevers en werknemers zien beiden veel voordelen van het thuiswerken en doen intussen hun best om een ergonomische werkplek thuis te creëren. Het verstelbare kantoormeubilair is niet aan te slepen. Mooi, behalve dan dat bijna niemand stilstaat bij het feit dat gezonde binnenlucht thuis óók belangrijk is.
Luchtkwaliteit in huis valt vies tegen
Thuis voelen we ons over het algemeen veilig. “Ten onrechte als het de kwaliteit van de binnenlucht betreft”, zegt TNO-onderzoeker Piet Jacobs. “De luchtkwaliteit in huis valt namelijk vies tegen.” Dit najaar publiceert hij samen met het Longfonds een groot onderzoek, waaruit blijkt dat in een op de zes woningen de luchtkwaliteit geregeld slecht is. Met allerlei gezondheidsrisco’s tot gevolg. “Ventilatie en de bewustwording hiervan is de oplossing” volgens Jacobs.
Minder productief door ongezonde binnenlucht
Mascha van Duijn, communicatieadviseur bij Zehnder, is het hier mee eens. “In het bewustzijn van veel mensen moet nog een knop om als het om ventileren gaat. Als je na een paar dagen thuiswerken last van je rug krijgt, zit je waarschijnlijk op een verkeerde stoel en ga je op zoek naar een gezonde bureaustoel die voldoet aan de richtlijnen. Als je een dag wat minder productief bent geweest, zoek je de oorzaak meestal bij jezelf en werk je misschien in de avond nog een paar uurtjes extra om de verloren tijd in te halen. Vrijwel niemand staat er bij stil dat de oorzaak ook in de kwaliteit van je binnenlucht kan zitten. Dat je vermoeidheid en verminderde concentratie een duidelijke oorzaak hebben, maar dat het er een is die je niet ziet.”
Bewustwording ook vanuit werkgever belangrijk
Zehnder is specialist op het gebied van een gezond binnenklimaat en speelt een leidende rol in de wereld van de ventilatie-industrie. Van Duijn vervolgt: “Nu we meer thuiswerken is de uitstoot van CO2 in huis hoger dan normaal en dat betekent dat je vaker moet ventileren. Doe je dat niet of onvoldoende, dan kun je gezondheidsklachten krijgen zoals vermoeidheid, hoofdpijn, concentratieproblemen of irritatie van je slijmvliezen. Als werkgever is het voor ieders belang om medewerkers hier bewust van te maken.”
Feit: Medewerkers zijn 3-5% productiever in een gezonde binnenlucht-omgeving. Bij voldoende verse luchttoevoer gaat de productiviteit omhoog, bij slechte luchttoevoer gaat de productiviteit tot wel 10% omlaag.
Meten is weten
Zehnder lanceert dit najaar een grote bewustwordingscampagne rond het thema gezonde binnenlucht. Naast bewustwording worden hierin ook concrete tips gegeven en handelingsperspectieven aangereikt. Zo is er bijvoorbeeld de mogelijkheid om tegen een gereduceerd tarief een Netatmo binnenklimaatsensor aan te schaffen. Deze sensor geeft inzicht in de kwaliteit van de binnenlucht door waardes als temperatuur, luchtvochtigheid, CO2 niveau en geluid met elkaar te combineren. Een uitstekende aanvulling op het verstelbare bureau om een gezonde (thuis)werkplek te realiseren.
Tips voor omgevingsfactoren die direct effect hebben op werkprestaties:
Omgevingstemperatuur
De ideale omgevingstemperatuur om in te werken ligt tussen de 20 en 25˚C. Bij temperatuurverhoging (dus boven de 25˚C) neemt de productiviteit meer af dan bij een te lage temperatuur.
Stroom verse luchttoevoer
Door de verse luchttoevoer te verhogen van 30 m³ per uur per persoon naar 40 m³ gaat de productiviteit ook omhoog. Dit kun je doen door de ventilatie hoger te zetten. Geen ventilatiesysteem in huis? Zet de roosters in de ramen of de ramen zelf geregeld open.
Hoeveelheid daglicht
Zorg voor voldoende (dag)licht en de mogelijkheid om het licht te filteren.
Omgevingsgeluid
Het beperken van geluidoverlast levert direct een productiviteitswinst op. Door akoestische verbeteringen aan te brengen rond de thuiswerkplek of een koptelefoon met noise reductie op te zetten, kun je geluidoverlast tot een minimum beperken.
Over Zehnder
Het merk Zehnder is wereldwijd vertegenwoordigd in 20 landen en levert producten en systemen op het gebied van verwarming, koeling, ventilatie en filtering. Deze producten en systemen dragen bij aan een energiezuinige, comfortabele en gezonde woon- en werkomgeving, ook wel een gezond binnenklimaat genoemd. De missie van Zehnder is om de levenskwaliteit van mensen te verbeteren door uitstekende oplossingen te bieden voor dit binnenklimaat. Het thema ‘gezondheid’ staat daarbij centraal. Niet alleen in het ontwikkelen van mooie design radiatoren en uitstekende ventilatie oplossingen, maar ook in het stimuleren en bijdragen aan de gezondheid van mensen in het algemeen.