Met de ingebruikname van de nieuwe bedrijfslocatie, compleet met modern kantoorpand, aan de Gildenstraat in Doetinchem is recyclebedrijf Interbaro gegroeid van 7.000 naar maar liefst 20.000 vierkante meter bedrijfsoppervlak. Het zegt alles over de groei die Interbaro doormaakt. En over de belangrijke rol die het bedrijf vervult in deze tijd waarin duurzaamheid en het produceren van grondstoffen essentieel zijn. “‘Het is maar afval hè’. Dat horen wij nog best vaak. Maar dat is niet zo. Wij maken van afval weer grondstoffen. Ons werk is niet alleen mooi, maar ook van groot belang.”
Als bezoeker van het bedrijfscomplex van Interbaro op bedrijventerrein Verheulsweide in Doetinchem, kijk je je ogen uit. Zowel in de diverse grote hallen als buiten staan uit de kluiten gewassen, transformatoren, elektromotoren, en er liggen enorme grote bergen kabels. “Kijk”, wijst Willem Witjes naar een metershoge stapel kabels van pakweg een 35 centimeter doorsnee. “Dat zijn kabels die op de zeebodem liggen, daar wordt stroom en data door getransporteerd. Kabels die de laatste tijd wel eens gesaboteerd zijn, ja.”
Witjes en zijn collega Alex van Kuppenveld vertellen vol enthousiasme over de grote hoeveelheden componenten en kabels die bij Interbaro binnenkomen om gerecycled te worden tot hoogwaardige grondstoffen. En dan zien we nog niet eens de soms honderden tonnen wegende hoogspanningsinstallaties, die te groot en zwaar zijn om te worden vervoerd en dus op locatie worden ontmanteld. Enorm mooi en interessant werk, vinden Witjes en Van Kuppenveld. Essentieel ook, in deze tijd van duurzaamheid, energietransitie en circulariteit.
“Het hele energienet verandert. Veel installaties en kabels zijn verouderd en worden vervangen. Daarin vervullen wij een zeer belangrijke rol. Hier worden die verouderde componenten en kabels gerecycled tot er bruikbare grondstoffen overblijven, waaronder koper, aluminium en ijzer.
Veilig
Een rondleiding door de hallen en over het terrein van Interbaro gaat alleen onder strikte voorwaarden. Niet op sneakers, maar enkel op speciale veiligheidsschoenen en met veiligheidshesjes.
“Hoe belangrijk ons werk ook is, gezondheid en veiligheid van onze mensen staat hoog bovenaan. Wij voldoen wat dat betreft aan alle eisen die op dat vlak gesteld worden. Werken bij Interbaro proberen wij zo veilig mogelijk te maken, en trouwens ook zo gezellig mogelijk. We zijn een platte organisatie, we doen het echt samen, met veel passie, plezier en vooral vakkennis.”
Interbaro voldoet sowieso aan certificeringen als VCA, ISO9001, ISO1401, CO2 prestatielader safety culture ladder, End of Waste en meer certificeringen die er in dit vakgebied bestaan. “Niet alleen qua veiligheid, maar op gebied van milieu. Daarin lopen we echt voorop.”
Hip
“Afval wordt steeds hipper”, glimlacht Witjes, als hij en Van Kuppenveld na de rondleiding hebben plaatsgenomen in één van de moderne spreekruimtes in het nieuwe kantoorpand van Interbaro.
“Alle zichzelf serieus nemende bedrijven hebben tegenwoordige duurzame, circulaire doelstellingen”, vervolgt hij. “Onderdeel daarvan is dat je weet wat er met je afval gebeurt. Gewoon afleveren bij de afvalboer is niet meer genoeg. Je moet weten hoe het wordt verwerkt. Ook al is het maar afval, zoals klanten wel eens zeggen. Wij leveren die informatie heel gedetailleerd aan bij hen. Wat zat er in de oude kabels of componenten, hoe hebben we dat verwerkt? Dat soort zaken.”
Van Kuppenveld: “Wij herwinnen zuivere grondstoffen uit dat afval. Dat is simpelweg wat hier gebeurt. In een economie die circulair wordt en die langzaam overgaat op duurzame energie, is dat heel belangrijk.”
Energietransitie
Met name die energietransitie zorgt voor veel afval en dus werk voor Interbaro, vertellen Witjes en Van Kuppenveld.
“Het Nederlandse energienet is verouderd en te licht. Het net wordt massaal verzwaard. De oude componenten, kabels en transformatoren worden vervangen, het verouderde materiaal ruimen en verwerken wij. Daar zijn wij van het begin af aan bij betrokken. Niet alleen als het gaat om herwinbare grondstoffen als koper en ijzer, maar we kijken ook naar gevaarlijke stoffen als asbest. Het deel restafval waar je echt niks mee kan, dat wordt verbrand. Maar dat beperken we echt tot een minimum.”
Ambacht
Een prachtig mooi vak, vinden Witjes en Van Kuppenveld met oprecht enthousiasme.
“Het is een echt ambacht, net als timmerman of metselaar. We werken met onze handen, worden best wel eens flink vuil. Maar tegelijkertijd weten we alles van materialen en de verwerking daarvan. En niet alleen dat. Wet- en regelgeving, veiligheid, gezondheid, het zijn allemaal zaken die essentieel zijn om ons vak uit te oefenen. En ieder project is weer anders. Daarom denken wij graag van meet af aan mee met onze opdrachtgever. Vanuit onze deskundigheid vinden we voor iedere situatie de juiste oplossing. Ook dat maakt dit werk zo mooi en uniek.”
INTERMILIEU
In de dynamische wereld van milieutechniek en amoveertechniek speelt Intermilieu, onderdeel van Interbaro, een toonaangevende rol. Sinds enkele jaren heeft dit bedrijf zich gespecialiseerd in het saneren van Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS), zoals asbest, chroom-6, PCB-houdende oliën en SF6-gas. “Intermilieu opereert binnen de kaders van de geldende wet- en regelgeving, wat zorgt voor een veilige en verantwoorde aanpak”, vertelt Stefan Visscher, directeur Intermilieu.
Hoogwaardige sloopprojecten
Intermilieu onderscheidt zich door een gedegen aanpak bij amoveerprojecten. Het ervaren team van Intermilieu is gespecialiseerd in het demonteren van gebouwen, objecten, installaties en infrastructuur. Hierbij ligt de focus op het hoogwaardig hergebruik van materialen, wat niet alleen bijdraagt aan duurzaamheid, maar ook aan de circulaire economie.
Ervaren en betrouwbaar
De combinatie van gedegen kennis, innovatieve technieken en een sterke focus op veiligheid maakt Intermilieu een betrouwbare partner voor zowel Interbaro als overheidsinstanties en private bedrijven die streven naar een milieuvriendelijke en efficiënte aanpak van hun sloop- en saneringsprojecten.
Visscher: “Intermilieu staat kortom voor kwaliteit, veiligheid en duurzaamheid in milieutechniek en amoveertechniek, met een sterke toewijding aan het beschermen van mens en milieu.”