Zondagmiddag 2 oktober om 13.30 uur worden de eerste vaten donkerbruin gerstenat binnengevaren via de Stadsgracht en gelost bij Café ’t Beugeltje. Met paard en wagen, een oldtimeroptocht en een aantal blaaskapellen wordt het bokbier vervolgens afgeleverd bij bijna dertig cafés en restaurants in de binnenstad. Kom jij ook proeven?
De bokbierintroductie
De Bokbierintroductie is een initiatief van de gezamenlijke horeca, verenigd in de HESZ (Horeca Evenementen Stichting Zwolle). Maar liefst 29 cafés en restaurants nemen deel aan deze gezellige proeverij. Bokbier wordt gebrouwen uit de nieuwe graanoogst van deze zomer. Bijna iedere brouwer heeft wel zijn eigen bokbiervariant. Schipper Maik Overbosch levert de vaatjes met deze bieren aan met zijn prachtige tjalk Emanuel uit 1903. Direct bij aankomst op de kade bij ‘t Beugeltje wordt het eerste vaatje aangeslagen en aangeboden aan spreekstalmeester en stadsomroeper Peter Vader voor een korte proeverij. Op twee authentieke brouwerswagens met paard ervoor gaan de vaten vervolgens in een stoet door de stad. Oldtimers begeleiden de stoet. De Zwolse zanger Jilles voert de optocht aan. De oldtimers stellen zich aan het einde van de route op op het Rodetorenplein. Een zestal blaaskapellen verzorgt muzikale intermezzi bij de deelnemende cafés en restaurants.
BOKtober-strippenkaart
De bokbierintroductie is het startsein voor weer een heerlijk naseizoen vol proeverijen en bier-spijscombinaties. Elk café en restaurant waar een vaatje bokbier wordt afgeleverd, serveert zondag 2 oktober bij de bokbiertjes een gratis hapje. Sommige deelnemende restaurants voegen een op bokbier geïnspireerd gerecht toe aan hun menu. De deelnemende horeca verkoopt vanaf zondag 2 oktober strippenkaarten waarmee je gedurende de hele maand oktober – BOKtober – voor maar twintig euro zes bokjes kunt nuttigen. Er zijn diverse soorten bokbier te verkrijgen, van diverse brouwers. Grolsch is hoofdsponsor van dit evenement.