Kennisplatform voor Oost Nederland

Hoe je van circulariteit een verdienmodel maakt

Geplaatst op 5 oktober 2020

De transitie van start-up naar scale-up is een proces met vallen en opstaan. Een proces waarbij je af en toe dat zetje in de juiste richting nodig hebt. Iets waar VNO-NCW zich hard voor maakt. Daarom ging Karel Heijink, directeur van regionale ondernemingsvereniging VNO-NCW Midden, op bezoek bij Roeland Van Delden, CEO Leadax. Een volledig duurzame onderneming die pas drie jaar bestaat, maar de afgelopen jaren flink aan de weg heeft getimmerd. Niet alleen regionaal, maar ook nationaal én internationaal.

“We moeten het afval van vandaag gebruiken om afval nooit meer terug te laten komen.”

Leadax, gelegen in Wapenveld, is een producent van circulaire dakmaterialen. Toen de moederorganisatie in 2014 hoorde dat het vanaf 2050 niet langer is toegestaan om fossiele grondstoffen te gebruiken, was het tijd voor een koerswijziging. “We moesten en zouden iets bedenken waarmee we onafhankelijk zouden worden van fossiele grondstoffen. En dus moest er een nieuwe missie neergezet worden”, zo vertelt Roeland van Delden. En die nieuwe missie is er. “We moeten het afval van vandaag gebruiken om afval nooit meer terug te laten komen.” Een circulaire stelling waar menig ondernemer nog wat van kan leren.

“Recombination is the new innovation.”

De transitie naar een circulaire economie is iets dat stapsgewijs verloopt. Het zal dan ook nog wel even duren voordat ondernemers in Nederland de kansen en mogelijkheden van duurzaamheid en circulariteit volledig hebben omarmd. Volgens Van Delden hebben ondernemers elkaar in dit proces harder nodig dan ooit. “Recombination is the new innovation. Het is vrijwel onmogelijk om iets te verzinnen dat compleet nieuw is. Om te kunnen blijven innoveren, moeten er bepaalde zaken worden gecombineerd. En om te kunnen combineren, heb je een gigantisch netwerk nodig. Iets waar het netwerk van VNO-NCW, zowel landelijk als regionaal, aan bijdraagt.”

Niet alleen Leadax heeft circulariteit hoog in het vaandel staan. Ook voor ondernemersvereniging VNO-NCW is dit een thema van formaat. “Circulariteit wordt vaak gezien als een bijkomende kostenpost”, zo begint Heijink. “Wij zien dat anders. Wij prediken voor circulariteit als verdienmodel. We zijn er namelijk van overtuigd dat duurzaam ondernemen kansen biedt voor groei en werkgelegenheid. Leadax is hier het levende bewijs van.”

De zoektocht naar circulariteit

Dat Leadax circulariteit ook daadwerkelijk omarmt als verdienmodel, blijkt uit de toekomstplannen.  “In 2015 hebben wij onszelf de vraag gesteld waarom lood nog steeds wordt toegepast op daken. Vanuit hier is in 2017 onze circulaire loodvervanger ontstaan.” Toch kwam Van Delden tot de ontdekking dat ze nóg groter moesten denken. “In totaal verbranden we jaarlijks miljarden kilo’s PVB afval (red: de grondstof van Leadax). Wanneer we al het lood in de wereld vervangen door Leadax, hebben we maar 5% van die jaarlijkse berg afval nodig. Dan blijft er nog 95% afval over. En dus zijn we verder gaan zoeken. Dit bracht ons bij onze circulaire dakbedekking voor platte daken die wordt afgewerkt met een nano coating. Deze coating zet onder invloed van UV, stikstof om in schone lucht.” Hiermee kunnen we stellen dat Leadax niet alleen duurzaam werkt, maar ook daadwerkelijk duurzaamheid ademt.

De kracht van VNO-NCW Midden

Het zal dan ook niemand verbazen dat VNO-NCW Midden vereerd is met een lid als Leadax. “De kracht van onze regio is dat wij onze ondernemers inspireren en verbinden met andere leden. We willen dat ze van elkaar leren en elkaar uitdagen om die volgende stap te zetten. Iets waar Leadax natuurlijk perfect bij aansluit”, zo vertelt Heijink. “Daarnaast ontlasten we ondernemers op het gebied van regelgeving en initiëren we projecten. Alles om onze ondernemers te laten doen waar ze goed in zijn: ondernemen. Dat is de kracht van VNO-NCW Midden”, aldus Karel Heijink.

De helpende hand van VNO-NCW

Dat de vereniging ook daadwerkelijk bijdraagt aan het succesvol ondernemen van haar leden, blijkt uit de prijzenkast van Leadax die de afgelopen jaren flink is uitgebreid. “In 2018 werden we opgegeven voor de Noord-Veluwse Innovatieprijs. Tot onze grote verbazing wonnen we hier niet alleen de publieksprijs, maar ook de juryprijs. Toen beseften we pas dat men het blijkbaar écht interessant vindt wat we allemaal doen.” En zo volgde nominatie na nominatie. “In 2019 hebben we verschillende awards en nominaties op onze naam mogen zetten. VNO-NCW, en haar netwerk, draagt hier stevig aan bij. Zij openen voor ons deuren in o.a. Den Haag en Brussel. Want laten we eerlijk zijn: als je de wereld wilt veranderen, heb je een helpende hand nodig. Die hand krijgen wij van VNO-NCW.”

‘De Kracht Van…’ 

Het bezoek van Karel Heijink aan Leadax valt onder de reeks ‘De Kracht Van….’. In ‘De Kracht van…’ gaat de vereniging in gesprek met haar leden over belangrijke thema’s zoals duurzaamheid en innovatie. Benieuwd naar de kracht van infrastructuur, de regio, samen, het netwerk en de vele andere thema’s? Ga naar www.de-kracht-van.nl en ontdek de kracht van VNO-NCW.

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: