Kennisplatform voor Oost Nederland

Hogeschool Saxion wil iDAPT-platform bouwen om het MKB te ondersteunen bij innovatie en digitalisering

Geplaatst op 3 maart 2025
Hogeschool Saxion wil iDAPT-platform bouwen om het MKB te ondersteunen bij innovatie en digitalisering

Met het iDAPT-platform kunnen ondernemers uit het midden- en klein bedrijf in de regio Twente en Kreis Borken straks via een AI-gestuurde dialoog en een fysiek loket, toegang krijgen tot voor hen relevante kennis en mogelijkheden voor innovatie binnen het Euregio gebied. Het iDAPT platform moet ontwikkeld worden met een subsidie, afkomstig uit het Interreg-programma Deutschland-Nederland. Mogelijkheden als robotisering en data-analyse worden zo toegankelijker omdat het iDAPT-platform snel inzicht geeft in beschikbare subsidies, geschikte technologiepartners en regelgeving bij samenwerking met Duitse bedrijven. Denk aan een kapper waar een geautomatiseerde agenda veel tijd zou schelen of een machinefabriek die via robotisering de productie wil optimaliseren.

Eerst volgt er een digitale intake, waarbij de ondernemer wordt geholpen om meer inzicht te krijgen in zijn of haar exacte behoefte. Vervolgens worden relevante initiatieven gepresenteerd zoals een doorverwijzing naar de Digitale Werkplaats of de mogelijkheden voor een (Interreg) subsidieaanvraag. Indien gewenst kan de ondernemer een afspraak maken bij het fysieke loket voor diepgaander advies. Met deze werkwijze wordt kostbare tijd bespaard en de drempel om te digitaliseren en grensoverschrijdend samen te werken verlaagd. Het uiteindelijke doel is om ondernemers in de regio Twente en Kreis Borken zo een onderscheidende positie te laten verwerven en hun concurrentiepositie daarmee te verbeteren.

Dr. Ing. Koen Kuijpers, lector Data Driven Innovation: “Met de subsidie uit het Kleinprojectenfonds onderzoeken en testen we iDAPT, een combinatie van een digitaal platform en een fysiek loket, zodat MKB-bedrijven in de Euregio optimaal worden ondersteund. We zorgen ervoor dat ondernemers niet alleen toegang krijgen tot innovatieve oplossingen en relevante kennis, maar ook persoonlijk geholpen worden bij het vinden van de juiste technologieën, samenwerkingspartners en ondersteuning. Zo versterken we niet alleen individuele bedrijven, maar ook de regio als geheel.”

Tijdens het vooronderzoek wordt in kaart gebracht hoe ondernemers zo effectief mogelijk begeleid kunnen worden naar passende kennis en initiatieven voor hun MKB-bedrijf. Daarnaast wordt ook gekeken naar de ethische aspecten en juridisch verantwoord gebruik met aandacht voor de bescherming van persoonsgegevens en de inzet van AI. Een belangrijk onderdeel van de studie is ook het identificeren van de benodigde samenwerkingspartners, zoals technologische, juridische en beleidsmatige partijen, waaronder kennisinstellingen, regionale ontwikkelingsorganisaties en overheden.

De grensoverschrijdende samenwerking tussen Twente en Kreis Borken versterkt de innovatie en economische groei binnen de Euregio. Ondernemers krijgen toegang tot nieuwe markten en technologieën, wat hun concurrentiepositie ten goede komt. Het iDAPT-platform kan een belangrijke rol gaan spelen in het bevorderen van een veerkrachtige regionale economie. Het lectoraat Data Driven Innovation van Saxion heeft een subsidie ontvangen uit het Kleinprojectenfonds van het Interreg-programma Deutschland-Nederland. Het project wordt mede gefinancierd door de Europese Unie en benadrukt het belang van grensoverschrijdende samenwerking voor innovatie en economische ontwikkeling.

Wilt u naar aanleiding van dit bericht in contact komen met lector Koen Kuijpers, dan horen wij dat graag.

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: