De moderne industrie ziet een snelle opmars in robotisering, gedreven door de noodzaak om efficiëntie te verhogen, personeelstekorten op te vangen, wendbaar te zijn en om productkwaliteit te verbeteren. Maar hoe pak je een dergelijke forse investering aan? Hollander Techniek speelt hierop in met innovatieve oplossingen die specifiek zijn afgestemd op de behoefte van de klant. We spraken hierover met drie experts van het bedrijf: Marco van Wijngaarden, Michiel Beekman en Albert de Vries.
Uitdaging
De vraag naar robotisering komt vaak voort uit de noodzaak om menselijke vaardigheden, die soms ook moeilijk over te dragen zijn, te automatiseren. Dat garandeert continuïteit en een hogere beschikbaarheid, wat resulteert in een verbeterde output.
Hollander Techniek ziet elk project als een uitdaging waarvoor een unieke en specifieke oplossing is vereist, om de gewenste doelstelling te kunnen realiseren. Het bedrijf onderscheidt zich door betrokkenheid en een klantgerichte aanpak. ‘Doordat de klant centraal staat, kijken wij niet alleen naar de directe vraag van de klant, maar denken we mee over haalbaarheid, kansen, onderliggende behoeften en uitdagingen’, zegt Marco van Wijngaarden. ‘Dit leidt tot maatwerkoplossingen die niet alleen initiële problemen aanpakken, maar ook mogelijkheden bieden voor bijvoorbeeld verdere ontwikkeling en groei van het productieproces.
In nauwe samenwerking met Machinefabriek Geurtsen voor mechanische oplossingen, is de gezamenlijke joint-venture Robotize opgericht. Vanuit Robotize worden zo complexe robotiseringsprojecten, waarbij mechanische en besturingstechnische oplossingen samen komen, ’turn-key’ opgeleverd.
Breed toepasbaar
Oplossingen van Hollander Techniek zijn breed inzetbaar, je vindt ze terug in diverse sectoren in de industrie. Bij maakbedrijven, maar ook in andere sectoren, bijvoorbeeld als innovatieve oplossingen bij een aardappelverwerker. Voor de bouwsector werd de Steenstrip Applicatie Machine (SAM) ontwikkeld en later nog eens doorontwikkeld naar een tweede versie.
Met de SAM worden steenstrips volledig geautomatiseerd aangebracht op gevelpanelen bij RC Panels en VKP. Een ander voorbeeld is de samenwerking met Koninklijke Auping, waarvoor een volledig geautomatiseerde productielijn is ontwikkeld voor de productie van circulaire matrassen. ‘Deze lijn produceert met minder personeel meer matrassen, en bovendien van een consistent hogere kwaliteit’, aldus Albert de Vries.
‘Veiligheid staat hierbij voorop’, voegt De Vries hieraan toe. ‘Elke robotcel die wij opleveren wordt voorzien van veiligheidsmaatregelen zoals lichtschermen, noodstoppen en LoToTo-systemen, zodat de robots veilig kunnen opereren in omgevingen waar ook mensen aanwezig zijn.’
Digital Twin
Een robotiseringsproject begint met een idee. Het is echter vaak lastig voor te stellen hoe het er als ontwerp uit gaat zien, laat staan hoe de oplossing precies moet gaan werken. Visualisatie brengt het project tot leven en biedt zo weer nieuwe inzichten. Hollander Techniek onderscheidt zich door al in deze fase een digital twin te ontwikkelen.
Deze technologie biedt uiteindelijk mogelijkheden voor simulatie en validatie van het project, maar geeft in eerste instantie al een duidelijk beeld van de ontwikkelde oplossing in 4D. Door gebruik te maken van geavanceerde software kunnen de engineers een virtuele productielijn laten bewegen, waarmee de technische haalbaarheid kan worden geverifieerd. In een later stadium kan bijvoorbeeld ook productiedata van de klant in de simulatie gebruikt worden om potentiële opbrengsten en kosten inzichtelijk te maken, om zo de businesscase te beoordelen.
‘Een groot voordeel van digital twinning is de mogelijkheid om verschillende scenario’s door te rekenen en optimalisaties door te voeren, nog voordat fysieke implementaties bij de klant plaatsvinden’, zegt De Vries. ‘Zo hebben wij bij het project van Koninklijke Auping, waar vier robots in één cel opereren, de volledige configuratie eerst digitaal getest om mogelijke botsingen te voorkomen. Dit leidde tot een snellere en soepelere implementatie op locatie, met een aanzienlijke return on investment voor de klant.’
Digitale infrastructuur
Succesvolle robotisering vraagt om meer dan alleen robots: een goede digitale infrastructuur is cruciaal voor een succesvolle integratie. ‘Daarbij zijn een aantal belangrijke aspecten op organisatorisch vlak die goed doordacht moeten worden, denk bijvoorbeeld aan standaardisering, kwaliteitsbeheer en natuurlijk in eerste instantie digitalisering’, zegt Van Wijngaarden.
‘Door onze technische kennis en ervaring samen te voegen met de specifieke kennis en ervaring van onze opdrachtgevers, ontwikkelen we samen een plan van aanpak en roadmap. Denk hierbij aan de ontwikkeling van slimme besturingen, het ontwerpen van efficiënte en veilige processen en de integratie met omliggende systemen, zoals een ERP-systeem.’
Grip
Hollander Techniek ontwikkelt en implementeert ook softwareoplossingen waarmee klanten beter grip krijgen op hun processen. Op dit niveau van digitalisering implementeert Hollander Techniek tevens Manufacturing Execution Systems (MES).
‘Informatie uit het ERP-systeem kan automatisch worden gebruikt of teruggekoppeld’, zegt Van Wijngaarden. ‘We koppelen onze software aan bestaande ERP-systemen, omdat deze meestal al aanwezig zijn. Hoewel MES omvangrijk kan zijn, zijn er ook situaties waarin slechts enkele functies nodig zijn. We benaderen dit op een pragmatische manier, vanuit een ‘World Class’ standaard (ISA95).’
‘MES gebruikt data om op het juiste moment de juiste beslissingen te nemen in het productieproces, wat essentieel is voor een geoptimaliseerde en beheersbare productieomgeving’, legt Michiel Beekman uit. Bij de ontwikkeling, implementatie en optimalisatie van MES-systemen werkt Hollander Techniek samen met de klant om de digitale transitie te realiseren, toegespitst op hun specifieke situatie.
‘We optimaliseren het proces door steeds meer op data gebaseerde beslissingen te nemen, in plaats van menselijke tussenkomst. Datagedreven processen dus!’, voegt Van Wijngaarden toe. ‘We worden graag uitgedaagd om oplossingen te bedenken voor optimalisatie, zoals controle en voorspelbaarheid, efficiëntie en kwaliteitsborging van processen. ‘Kortom, duurzame totaaloplossingen waarmee onze klanten een volgende stap zetten’, vat Beekman samen.
Service
De serviceafdeling van Hollander Techniek is gericht op asset management. Hiermee helpt het bedrijf organisaties om hun assets op een effectieve en efficiënte manier te beheren, risico’s te verminderen en zo waarde te creëren voor de organisatie. Omdat beschikbaarheid en continuïteit belangrijk zijn voor de klanten, staat het serviceteam van Hollander Techniek 24/7 klaar om ondersteuning te bieden bij het verhelpen van storingen. ‘Op locatie worden inspecties en onderhoud uitgevoerd en kunnen we middels een onderhoudsrisicoanalyse meedenken met de betreffende organisatie. Onze storingsdienst kan vaak op afstand al belangrijke storingen analyseren en oplossen, maar indien nodig gaan wij natuurlijk naar de klant toe’, aldus Beekman. ‘Wij ontzorgen de klant met inspecties en zetten ons in om hun assets beschikbaar en zo optimaal mogelijk in bedrijf te houden.’