Kennisplatform voor Oost Nederland

Innovatie zonder grenzen: hoe drie vooruitstrevende MNM-projecten opschaling versnellen

Geplaatst op 28 maart 2025
Veelbelovende innovaties blijven vaak steken in de prototypefase, omdat mkb’s moeite hebben om van prototype op te schalen naar productie. Het Interreg Deutschland-Nederland initiatief Manufacturing NextMaterials (MNM)

Veelbelovende innovaties blijven vaak steken in de prototypefase, omdat mkb’s moeite hebben om van prototype op te schalen naar productie. Het Interreg Deutschland-Nederland initiatief Manufacturing NextMaterials (MNM), helpt ondernemers deze kloof te overbruggen. Drie grensoverschrijdende opschalingsprojecten zijn inmiddels van start gegaan en zetten innovatieve technologieën in om op te schalen naar duurzame productie. Oost NL, NMWP.NRW en BOM zijn de kernpartners van het project.

Dicht de kloof tussen prototype en productie

Voor mkb’s in de maakindustrie is overheidssteun veelal beschikbaar tot aan de ontwikkeling van prototypes. Maar wat daarna? Veel bedrijven lopen vast bij de volgende stap: het opzetten van testproductie, het overtuigen van klanten en investeerders, en het voldoen aan strenge regelgeving en industriestandaarden.

Het MNM-project helpt jou deze drempels te overwinnen! Met flexibele productietechnologieën kun je de productie van componenten en onderdelen, gemaakt van innovatieve materialen opschalen. Denk aan lichtgewicht componenten voor mobiliteit, geavanceerde batterijsystemen, duurzame energieoplossingen en innovatieve toepassingen zoals Additive Manufacturing.

Drie innovatieve projecten tonen nu al de kracht van MNM:

Door de krachten van Nederlandse en Duitse bedrijven te bundelen, worden nieuwe innovatieve producten versneld richting de markt gebracht. Dit stimuleert economische groei in de regio en verstevigt de positie van Europa als koploper in de duurzame maakindustrie.

Compose-it 3D: Nieuwe granulaten voor geavanceerd 3D-printen

Het eerste opschalingsproject, Compose-it 3D, wordt uitgevoerd door het Nederlandse Opiliones B.V. en het Duitse 3D-Druck Bognar. Samen ontwikkelen zij drie soorten composietgranulaat, speciaal ontworpen voor de geavanceerde granulaire 3D-printers van Opiliones. Deze materialen maken het mogelijk om structurele onderdelen te printen voor onder andere machines en huishoudelijke apparaten.

Met de doorontwikkeling van de Opiliones Metal Granulate 3DPrinter kan dit nieuwe granulaat worden verwerkt, wat leidt tot efficiëntere, kosteneffectieve en duurzamere productieprocessen. De eerste resultaten worden medio 2025 verwacht.

3D-geprinte katalytische reactoren: Efficiëntere luchtzuivering

Het tweede opschalingsproject richt zich op de ontwikkeling van 3D-geprinte katalytische reactoren voor industriële luchtzuivering. De Nederlandse start-up AddCat en het Duitse bedrijf Femto GmbH werken met ondersteuning van de  Universiteit van Duisburg-Essen (UDE) samen om de efficiëntie van deze reactoren met 50% te verbeteren.

Dankzij geavanceerde computational fluid dynamics (CFD) simulaties wordt het ontwerp van de reactoren geoptimaliseerd. Dit verhoogt niet alleen de winstgevendheid, maar ondersteunt ook de overgang van prototype (TRL6) naar testproductie (TRL8). Door innovatieve materialen en 3D-printtechnologie te combineren, draagt dit project bij aan duurzamere productiemethoden en emissiereductie in sectoren zoals de chemische industrie en voedselverwerking.

DARe: Dual-Arm-Robot voor slimme productieprocessen

Dual-Arm-Robot (DARe) is het derde project en brengt de expertise van het Nederlandse 3-D. Services (RX Robotics) en het Duitse SENOVI samen. Dit project richt zich op de ontwikkeling van een geavanceerde robotoplossing die zowel additieve als subtractieve productietechnieken combineert.

De innovatieve Dual-Arm-Robot maakt het mogelijk om composietmaterialen zoals glasvezelversterkt thermoplastic (GFRP) in één proces te printen en te bewerken. Dit zorgt voor lichtere, sterkere en duurzamere onderdelen voor sectoren zoals de lucht- en ruimtevaart en energiesystemen. Het project helpt mkb’s flexibeler te automatiseren, doordat bedrijven alleen betalen voor de robotklussen die ze daadwerkelijk uitvoeren. Zo verlaagt DARe de drempel voor innovatieve automatisering.

Versnel jouw innovatie met het MNM-project!

Wil jij ook de volgende stap zetten en jouw innovatie versnellen? Ontdek hoe MNM jouw bedrijf kan ondersteunen bij opschaling en marktintroductie. Neem contact met ons* op om de mogelijkheden te bespreken. Nog geen Duitse samenwerkingspartner? Geen probleem, met ons netwerk in de Duitse grensregio kunnen wij vanuit het project ook ondersteuning bieden van een geschikte samenwerkingspartner in Duitsland. Het project Manufacturing NextMaterials wordt uitgevoerd in het kader van het Interreg VI-programma Deutschland-Nederland en wordt medegefinancierd door de Europese Unie, de MWIKE NRW, het Nedersaksische Ministerie voor Federale en Europese Zaken en Regionale Ontwikkeling, het Ministerie van Economische Zaken en de provincies Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel, Flevoland, Gelderland en Noord-Brabant.

* Neem contact op via info@mnm-interreg.eu.

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: