Kennisplatform voor Oost Nederland

Jotem zet kennis en kunde in voor ‘proces op niveau’

Geplaatst op 28 juli 2017
Jotem zet kennis en kunde in voor ‘proces op niveau’

Ontijzering, ontgassing, demineralisatie of ontharding; de kwaliteitseisen waar water in een bedrijfsproces aan moet voldoen kunnen enorm verschillen. Bij Jotem Waterbehandeling in Vriezenveen zit de kennis en kunde om daar wereldwijd praktische maatoplossingen voor te ontwerpen en te bouwen.

Het speelde niet mee in de keuze om naar Vriezenveen te verhuizen, maar het komt wel mooi uit dat straatnamen zoals de Watergang, de Zuivering en het Bassin rond de nieuwe vestigingsplek een link hebben met water. De activiteiten van de waterzuiveringsinstallatie, waar ze naar verwijzen, zijn wel aanzienlijk beperkter dan de oplossingen die Jotem Waterbehandeling biedt voor watervraagstukken in de sectoren industrie, food, pharma en welzijn.

Bedrijven en instellingen komen bij Jotem als in een productieproces het water aan specifieke kwaliteit of samenstelling moet voldoen. “In nauwe samenwerking met de klant zoeken onze engineers oplossingen. We ontwerpen de installatie en bouwen die zelf, naar behoefte van de klant. Daarmee krijgt hij een ‘one of a kind’ installatie, maatwerk”, aldus algemeen directeur Rob Borgerink. Hij vertelt met passie over het Twentse bedrijf. Nuchter en betrouwbaar, zo karakteriseert men zelf de manier van werken. Samen met Gerrit Dommerholt (commercieel verantwoordelijk) leidt Borgerink de onderneming. “We hebben een hele platte organisatie, waardoor we ook snel van dienst kunnen zijn. Dat is onze kracht.”

De combinatie van expertise in zowel procestechnologie als de bouw van installaties maakt het bedrijf onderscheidend. Voor service en onderhoud is Jotem vorig jaar volledig overgestapt naar een digitaal informatiesysteem voor een service-rapportage, waardoor klanten nog sneller en adequater geïnformeerd worden.

Bij industriële bedrijven zoals DSM, Attero en Thales staan installaties van Jotem, die onder zeer strikte specificaties het water tot op molecuul-niveau moeten zuiveren. Bij processen waarbij stoom wordt gemaakt moet vooraf zuurstof en kooldioxide (CO2) uit het water worden gehaald. Ontgassen van dit toevoerwater voorkomt corrosie in de ketel en leidingen.

Ook in ziekenhuizen zoals het AMC, Martini Ziekenhuis en het Máxima Medisch Centrum staan installaties van Jotem. Het gaat dan veelal om het opwaarderen van leidingwater naar (Ultra) Puur water voor bijvoorbeeld sterilisatie van operatieapparatuur.

Het bedrijf kan technologieën inzetten om uiteenlopende doelen te bereiken zoals ontijzering, ontgassing, dosering, filtering en desinfectie. Met membraantechnologie kunnen de kleinste deeltjes uit het water worden gehaald. Maar ook omgekeerd: kostbare vloeistoffen ontwateren, waarmee deze vloeistoffen hergebruikt kunnen worden.

Waterontharders
Waterontharding was in 1965 de eerste activiteit van Jordaan’s Twentse Exploitatie Maatschappij, afgekort tot Jotem. Vanuit een garagebox werden waterontharders verkocht. Nog altijd levert Jotem diverse systemen voor waterontharding voor particulier gebruik. Dealers en lokale installateurs kunnen daarvoor terecht op de website waterontharder-bestellen.nl.

“Wij geven de dealers de benodigde training, zij krijgen alle kennis die nodig is om de klant goed te kunnen bedienen.” Als het om grotere hoeveelheden water gaat bouwt Jotem de installaties zelf. Die kunnen van 5 tot wel 150 kubieke meter water per uur ontharden.

Drinkwaterunit Water4all
Naast industrie, food en pharma is welzijn de jongste sector waarin Jotem actief is. In samenwerking met het Oldenzaalse Water4all is een drinkwaterunit ontwikkeld die in uiteenlopende omstandigheden van bron-, meer-, rivier- of zeewater drinkwater maakt. In containers of robuuste portable kisten kunnen die units worden ingezet op plaatsen waar het moeilijk is om schoon drinkwater te krijgen. Dat kan in Derdewereldlanden zijn, bij calamiteiten maar ook gewoon bij een waterbottelarij.

In de containers worden verschillende technologieën gebruikt om, zonder chemische toevoegingen, vervuiling uit water te halen. “Vanmiddag gaan we naar Water4all, om de samenwerking te beklinken. We gaan daar een gezamenlijk succes van maken.”

Samen met partners werken aan innovatieve oplossingen past bij het bedrijf. “We krijgen weleens vraagstukken op tafel waarvoor de klant met een pilot-installatie wil testen wat mogelijk is. Wij denken dan mee en bouwen deze testunit, waarbij we de test ook volledig begeleiden. Voor onze engineers zijn dat mooie uitdagingen.”

Jotem is daarom ook een van de partijen die op initiatief van Waterschap Vechtstromen meedoet aan het Water Experiment Center Twente. Samen met enkele collega-bedrijven en opleidingsinstituut Saxion kunnen in een hal bij de waterzuivering in Glanerbrug nieuwe technologieën, installaties en toepassingen worden getest.

Medicijnresten
Een ander voorbeeld is de gezamenlijke ontwikkeling van een installatie met Van Remmen UV-techniek in Wijhe, om medicijnresten uit afvalwater te halen. Het gaat om het verwijderen van hele kleine organische stoffen uit water dat eigenlijk al schoon is. Waterschappen krijgen medicijnresten er niet uit bij de zuivering en zien dat als een toenemend probleem. “Wij geloven er echt in dat je veel verder komt als je hierin samenwerkt”, zegt Borgerink. “Vertrouwen is de basis. Niet meteen beginnen met contracten, laten we eerst maar eens laten zien dat je wat met elkaar wat kunt en wilt.”

Talentjes
Jotem groeit geleidelijk, waarbij ze net als andere bedrijven in de technische sector ervaren dat het moeilijk is om vacatures vervuld te krijgen. “Wij staan daar nu ook anders in. We kijken in eerste instantie naar mentaliteit, of de mensen in ons team passen. We zijn met een Water Academy een eigen opleiding gestart, zodat we intern kunnen scholen en bijscholen.”

Vorige week is nog een automonteur aangenomen, die in het bedrijf verder wordt geschoold. “Van dit soort talentjes die we zelf kunnen opleiden moeten wij het hebben”, weet Borgerink.

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: